«Η μόνωση είναι το ήμισυ του παντός, όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ξεκαθαρίζουν γνώστες της αγοράς, σημειώνοντας πως οποιεσδήποτε παρεμβάσεις εντός του σπιτιού – είτε για σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης, είτε για άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας – θεωρούνται… ημίμετρα εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί η «προστασία» ενάντια στις καιρικές συνθήκες.

«Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη», τονίζει χαρακτηριστικά το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συστήνοντας τα εξής:

1) Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να:
Α) Κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
Β) Μην αερίζετε υπερβολικά.
Γ) Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.

2) Τα κτίρια κατασκευής πριν το 1980 συνήθως δεν έχουν μόνωση. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια μπορείτε να:
Α) Προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου.
Β) Αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά με διπλά τζάμια.
Γ) Προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα).

«Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε 15% με 40% εξοικονόμηση ενέργειας», αναφέρει το ΚΑΠΕ και προσθέτει: «Τα καινούργια κτίρια, μετά το 1980, αν είναι σωστά κατασκευασμένα, έχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση. Προσοχή όμως: Εάν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολώνες από μπετόν) δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους, λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. Εάν έχετε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κατασκευαστικές λύσεις, πρέπει να αερίζετε περισσότερο το χώρο».