«It’s beginning to look a lot like Christmas», λέει το τραγούδι και πράγματι, τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να θυμίζει πιο πολύ Χριστούγεννα! Οι πόλεις έχουν πλέον βάλει τα γιορτινά τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν στολιστεί με το χαρακτηριστικό «κόκκινο» χρώμα του Άγιου Βασίλη και οι καρδιές των ανθρώπων έχουν «ανοίξει», περιμένοντας να τις διαπεράσει το φως των Χριστουγέννων! Ένα φως που, όμως, μπορεί να μας… κάψει εάν δεν αποφύγουμε τις υπερβολές, όσον αφορά στη σπατάλη ενέργειας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι προς αυτή την κατεύθυνση:

Στολισμός: Στην περίπτωση του στολισμού ισχύει ο κανόνας «παν μέτρον άριστον». Είναι λογικό να θέλετε να στολίσετε για να μπείτε σε χριστουγεννιάτικο mood. Άλλο αυτό και άλλο να μην αφήσετε γωνιά του σπιτιού χωρίς να έχετε τοποθετήσει κάποιο λαμπάκι. Για παράδειγμα, το δέντρο μέσα στο σπίτι είναι αρκετό για να θυμίσει Χριστούγεννα. Δεν χρειάζεται να επεκταθείτε και στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού. Ακόμη, όμως και να το κάνετε, προτιμήστε μικρές παρεμβάσεις που συνήθως είναι και οι πιο καλαίσθητες. Θεωρείται αυτονόητο πως ο φωτισμός θα πρέπει να είναι τεχνολογίας led, ενώ συστήνεται και η χρήση χρονοδιακοπτών, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της φωταγώγησης.

Θέρμανση: Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμο της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Είναι εκείνη η περίοδος που όλοι νιώθουν την ανάγκη να ανοίξουν το σπίτι τους και να υποδεχθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για να γιορτάσουν μαζί τους τις άγιες αυτές ημέρες. Κι εδώ ακριβώς κρύβεται η παγίδα. Σκοπός είναι να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, με τον θερμοστάτη να παραμένει ρυθμισμένος στους 20 – 21°C, φροντίζοντας, ωστόσο, τον σωστό εξαερισμό του χώρου.

Μαγείρεμα: Χριστούγεννα χωρίς μυρωδιές δεν γίνεται! Επιβάλλεται το σπίτι να μυρίσει κουλουράκια, γλυκά και όποιο άλλο φαγητό μπορείτε να φανταστείτε! Αρκεί, βέβαια, να τηρούνται και σε αυτή την περίπτωση οι οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας, δηλαδή μην ανοιγοκλείνετε συνέχεια τον φούρνο και προτιμήστε τα παράλληλα ψησίματα, επιλέξτε σκεύη που έχουν καπάκι, το οποίο θα πρέπει να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο στο μαγείρεμα κ.ο.κ.