Το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» από συμβουλές γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα tips για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που, όμως, αποδεικνύονται μεγάλες, τόσο για τους ίδιους, αφού γλυτώνουν χρήματα, όσο και για το περιβάλλον, δίνουν και παίρνουν, εστιάζοντας από την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι ή το γραφείο μέχρι και τη μετακίνηση. Όσο κι αν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», η – εξαντλητική, πολλές φορές – πληροφόρηση ενέχει τον κίνδυνο να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι, άλλωστε, δυσκολεύονται να αφομοιώσουν συμβουλές, έστω κι αν αναγνωρίζουν πως αυτές είναι προς όφελός τους. Το «κλειδί», λοιπόν, έγκειται σε μία πιο γενική προσέγγιση, μέσα από «έξυπνες» κινήσεις που, όμως, είναι πιο εύκολο να πράξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδιοι φορείς συστήνουν τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πάντοτε τον αριθμό και το μέγεθος των ηλεκτρικών συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες σας. Οποιαδήποτε παρέκκλιση προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να την πληρώσετε… ακριβά στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Φροντίστε να τηρούνται πιστά τα προγράμματα συντήρησης και ότι η συντήρηση γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Για παράδειγμα, τσεκάρετε για τυχόν βλάβες στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού και προγραμματίστε την άμεση διόρθωσή τους, έτσι ώστε να αποφύγετε περιττά έξοδα κατά την κατανάλωση.
  • Ελέγξτε ότι οι όποιες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο κτίριο λειτουργούν κανονικά. Δεν πρόκειται για αμφισβήτηση των όποιων εργασιών, αλλά ένα δεύτερο μάτι είναι πάντοτε χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κύρια εγκατάσταση εξαερισμού και οι ανεμιστήρες στις τουαλέτες σταματούν να λειτουργούν όταν οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται εξίσου, τόσο στην κατοικία, όσο και στους επαγγελματικούς χώρους.
  • Μην επιλέγετε τον ανελκυστήρα για να ανεβείτε έναν με δύο ορόφους. Δείτε το σαν μία καλή ευκαιρία να γυμναστείτε, ειδικά εάν η εργασία σας είναι καθιστική.
  • Μην αφήνετε καμία ηλεκτρική συσκευή αναμμένη όταν δεν την χρειάζεστε. Προσοχή! Να κλείνετε το διακόπτη, γιατί σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.