Θεωρείται μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας και όχι άδικα, αφού ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τον «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος.

Ο λόγος για την ηλεκτρική κουζίνα που, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, έχει μέσο όρο ηλεκτρικής κατανάλωσης 2,5 kw όταν δουλεύει η μία εστία και 2,5 kw όταν δουλεύει ο φούρνος. Υπάρχει τρόπος, ωστόσο, αυτή η κατανάλωση να μειωθεί σημαντικά, εάν ακολουθήσετε τα παρακάτω tips.

1. Χρησιμοποιήστε χύτρα ταχύτητας. Έτσι, εξοικονομείτε χρόνο, αλλά κυρίως ενέργεια της τάξεως του 30% με 60%.
2. Μαγειρέψτε με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
3. Χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.
4. Σβήστε το φούρνο ή την εστία πέντε με 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.
5. Χρησιμοποιήστε εμαγιέ σκεύη που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.
6. Μαγειρέψτε έξυπνα σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες της κουζίνας.
7. Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος ματιού ανάλογα με το σκεύος. Εάν η βάση του σκεύους είναι ένα με δύο εκατοστά μικρότερη από την εστία σπαταλάτε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια.
8. Αξιοποιήστε τη θερμότητα που είναι συσσωρευμένη στο μάτι ή τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας μετά το μαγείρεμα προκειμένου να ζεστάνετε άλλα φαγητά.
9. Καθαρίστε τακτικά τα μάτια και τον φούρνο για να μειώσετε τις απαιτήσεις για ενέργεια.
10. Μην τοποθετείτε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται. Μονώνει την κάτω αντίσταση και έχετε απώλεια ενέργειας.
11. Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις.
12. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας.
13. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμάτε το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
14. Χρησιμοποιήστε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψετε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα.