Σε είδος… πολυτελείας τείνει να εξελιχθεί το ζεστό νερό, η δημιουργία του οποίου με ρεύμα πλέον καθίσταται για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις απαγορευτική! Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τον Spitogatos, στην αγορά υπάρχουν λύσεις και αρκετές προτάσεις που υπόσχονται να «ζεστάνουν» πρωτίστως εσάς, αλλά και την τσέπη σας. Πιο αναλυτικά:

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Υπάρχει σε εκδοχές διπλής και τριπλής ενέργειας. Ο πρώτος λειτουργεί με τον ήλιο, αλλά και με ρεύμα. Ο δεύτερος με ήλιο, ρεύμα, αλλά και με ζεστό νερό από το κύκλωμα θέρμανσης των καλοριφέρ. «Στα θετικά περιλαμβάνεται η οικονομία στο ρεύμα και η δυνατότητα χρήσης ρεύματος όταν ο ήλιος δεν φτάνει. Το καλοκαίρι σχεδόν δεν χρειάζεται να ανάψεις το ρεύμα ποτέ. Στα αρνητικά, ότι χρειάζεται συντήρηση για να μην παγώσει ή σπάσει το χειμώνα. Εάν ζεις σε πολυκατοικία, τοποθέτηση του ηλιακού σε ταράτσα μεταφράζεται σε μεγάλο χρόνο αναμονής μέχρι να φτάσει το ζεστό νερό», σημειώνει η ιστοσελίδα. Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες που θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η σχετική πλατφόρμα θα λειτουργήσει μέσα στον Μάρτιο, καλύπτοντας από 150.000 έως 190.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από το αρμόδιο υπουργείο, το ύψος της επιδότησης θα μπορεί να φτάσει έως και το 60%.

Boiler: «Λανθασμένα κάποιοι νομίζουν ότι οι απλοί θερμοσίφωνες είναι ίδιοι με τα Boiler. Η διαφορά είναι ότι έχουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα και ισχυρό θερμομονωτικό περίβλημα που διατηρεί το ζεστό νερό για αρκετές ώρες. Στα πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη αντοχή σε εξωτερικές θερμοκρασίες και στα μειονεκτήματα ότι πιάνει πολύ χώρο, ενώ η συνεχής χρήση με ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνει την αντίσταση, η οποία στα φθηνά boiler είναι μόνο για υποστηρικτικούς λόγους και όχι για μόνιμη λειτουργία», εξηγεί ο Spitogatos.

Ταχυθερμαντήρας: Η βασικότερη διαφορά με τον συμβατικό είναι το γεγονός ότι το νερό ζεσταίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δεν χρησιμοποιείται, δηλαδή, κάποια δεξαμενή αποθήκευσης, αφού θερμαίνεται μόνο όση ποσότητα νερού περάσει μέσα από αυτόν. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματά του είναι η εξοικονόμηση νερού και κατ’ επέκταση χρημάτων. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, ωστόσο, είναι αρκετά μεγάλο.