Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η εξοικονόμηση ενέργειας προϋποθέτει την επένδυση από πλευράς τους σε λύσεις και συστήματα που από οικονομικής απόψεως φαντάζουν – ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή – μάλλον απαγορευτικά. Κι όμως, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί μέσα από μικρές, καθημερινές, κινήσεις.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), για να μην μας «πνίξουν» οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου μπορούμε κάλλιστα να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:

– Συντηρούμε τις οικιακές συσκευές μας μία φορά το έτος.

– Κατά την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής ή συσκευής θέρμανσης συγκρίνουμε την απόδοσή της με την απόδοση άλλων παρόμοιων συσκευών, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια χρέωση καυσίμου. Ένα αυξημένο κόστος αγοράς για μία συσκευή υψηλής απόδοσης μπορεί να μας επιστρέψει το αρχικό κόστος σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί θα καταναλώνει λιγότερα καύσιμα ή ρεύμα.

– Ρυθμίζουμε τον θερμοσίφωνα να παράγει ζεστό νερό, στους 50° C.

– Θέτουμε το θερμοστάτη του σπιτιού μας στους 20 – 22° C την ημέρα κατά την περίοδο του χειμώνα. Κατά την περίοδο της νύχτας θέτουμε το θερμοστάτη 3° C χαμηλότερα.

– Εάν έχουμε τζάκι ελέγχουμε την καμινάδα για πιθανές ρωγμές – κακοτεχνίες.

– Παρακολουθούμε την κατανάλωση ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου, ελέγχοντας, κάθε μήνα, τους λογαριασμούς μας. Εάν «ξεφύγουμε» κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

– Εάν έχουμε κελάρι ή σοφίτα στο σπίτι μας πρέπει να μονώσουμε το πάτωμά μας.

– Διατηρούμε τους λαμπτήρες και τα φωτιστικά καθαρά.

– Ανάβουμε φώτα μόνο όταν είναι απαραίτητο και οπωσδήποτε σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο.

– Εάν έχουμε ηλεκτρικό φούρνο με αέρα ψήνουμε 2-3 φαγητά μαζί.

– Εάν έχουμε φούρνο με αντιστάσεις ψήνουμε 2-3 φαγητά, συνεχόμενα.

– Δεν χρειάζεται να προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας μας πριν βάλουμε μέσα το ταψί.

«Η μείωση της κατανάλωσης θα ωφελήσει το πορτοφόλι μας, αλλά, συγχρόνως, θα προστατέψει το περιβάλλον και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που μας απειλούν. Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερες εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερα έξοδα», σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.