Μπορεί τα κλιματιστικά να έχουν συνδεθεί πρωτίστως με το καλοκαίρι, μιας και εξασφαλίζουν δροσιά και δη, σε περιόδους καύσωνα, εντούτοις η χρήση τους είναι κατάλληλη και για τον χειμώνα.

Η αλήθεια είναι πως οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν ριχτεί αρκετές φορές στην… πυρά, μιας και θεωρείται πως καταναλώνουν πολλή ενέργεια, «επιβαρύνοντας», τόσο το περιβάλλον, όσο και την τσέπη μας. Όπως, όμως, ισχύει σε κάθε περίπτωση… «παν μέτρον άριστον». Για μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι μικροί «κανόνες», όπως:

Κατά την εγκατάσταση:
• Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο, ο οποίος να αερίζεται επαρκώς, ενώ η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Κατά τη χρήση:
• Για τον χειμώνα η θερμοκρασία του θερμοστάτη πρέπει να είναι στους περίπου 20 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου η λειτουργία του κλιματιστικού να είναι αποδοτική. Κάθε παραπάνω βαθμός μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη έως και 10%.
• Αλλάξτε τη φορά στις περσίδες. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, τους χειμερινούς μήνες οι περσίδες πρέπει να κοιτούν χαμηλά, μιας και ο ζεστός αέρας είθισται να πηγαίνει προς τα πάνω.
• Αξιοποιήστε την αυτόματη λειτουργία: Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, αυτή η λειτουργία επιτρέπει στη μονάδα να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία, να αποθηκεύει την ενέργεια και να διατηρεί τον ανεμιστήρα σε χρήση μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και για το μικρότερο χρονικό διάστημα.
• Η συσκευή πρέπει να απενεργοποιείται όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο και λίγα λεπτά πριν από τον ύπνο.

Κατά τη συντήρηση:
• Τα φίλτρα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά (καθαρισμός μία με δύο φορές/μήνα).
• Η κατάσταση του ψυκτικού υγρού και των σωληνώσεων πρέπει να ελέγχεται συχνά, για να αποφεύγονται τυχόν διαρροές.
• Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό όλο τον χειμώνα τότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά. Επομένως, συστήνεται ένα γενικότερο… ρεκτιφιέ, κατά προτίμηση από ειδικό.