Μπροστά στο δίλημμα «κλιματιστικό ή ανεμιστήρας οροφής» θα βρεθούν προσεχώς πολλά νοικοκυριά που το τελευταίο διάστημα ψάχνουν εναγωνίως τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και άρα, χρημάτων. Όσο προφανής και εάν μοιάζει η απάντηση για κάποιους, το ζήτημα είναι μάλλον πιο σύνθετο, με τους ειδικούς της αγοράς να εστιάζουν στα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσεις, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Κλιματιστικά: Πέρα από το προφανές, ότι, δηλαδή, δροσίζουν τον χώρο σε χρόνο… dt, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν στην παγίδα της μη σωστής χρήσης. Είτε, δηλαδή, ρυθμίζουν λάθος τη θερμοκρασία (σ.σ. ένας γενικός κανόνας είναι η εσωτερική θερμοκρασία με την εξωτερική να έχουν διαφορά οκτώ βαθμούς) είτε τα ανοιγοκλείνουν, με συνέπεια να «καίνε» περισσότερο είτε, τέλος, αμελούν τη συντήρησή τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται αφενός, για την απόδοσή του και αφετέρου, για λόγους υγείας.

Ανεμιστήρες οροφής: Αποτελούν σαφώς την πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, ενώ καταναλώνουν περίπου 15 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου αποδοτικά, δεδομένου ότι δεν ρίχνουν τη θερμοκρασία του χώρου.

«Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές πριν καταλήξουν στη μία ή την άλλη λύση να έχουν ενημερωθεί πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας και τους τυχόν περιορισμούς που μπορεί να υφίστανται. Μόνον έτσι θα γνωρίζουν ποια από τις δύο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους που είναι, άλλωστε και το ζητούμενο», σχολιάζουν ειδικοί της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και πιο… εναλλακτικές λύσεις δροσισμού, όπως η αξιοποίηση των ανοιγμάτων που μπορεί να υπάρχουν στο κτήριο (φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού κ.ο.κ.) που δημιουργούν έναν αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό ή πολύ απλά το άνοιγμα των παραθύρων, προκειμένου να αερίζεται ο χώρος. Προσοχή: όχι τις ώρες της έντονης ζέστης, καθώς σε αυτή την περίπτωση πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.