«Μια μικρή αλλαγή για εμάς σημαίνει μια μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον, αλλά και για την… τσέπη μας».

Αυτό είναι εν ολίγοις το μήνυμα που προσπαθούν να «περάσουν» οι διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται – και – με το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, συστήνοντας στους καταναλωτές μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες, όμως, υπόσχονται μέγιστα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, η Greenpeace προτείνει τα εξής:

Πλυντήριο πιάτων: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τον κύκλο στεγνώματος. Απλά ανοίγετε την πόρτα του πλυντηρίου και αφήνετε τα πιάτα να στεγνώσουν φυσικά. Επίσης, ξεκινάτε την πλύση μόνο με γεμάτο κάδο.

Πλυντήριο ρούχων: Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία πλύσης και γεμίζετε το πλυντήριο. Τα σημερινά απορρυπαντικά είναι πολύ ισχυρά και οι 30°C είναι αρκετοί για να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα ρούχα. Θερμοσίφωνας (εάν δεν είναι ηλιακός): Τον ανοίγετε 20-30 λεπτά πριν κάνετε μπάνιο και δεν τον έχετε ανοιχτό όλη την ημέρα. Ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στους 50°C ή στους 65°C, καθώς δεν υπάρχει λόγος να ζεστάνετε το νερό μέχρι τους 80°C που φτάνει συνήθως ένας θερμοσίφωνας. Το καλοκαίρι μπορεί να πάει και ακόμα πιο χαμηλά.

Εσωτερικές πόρτες: Οι μικρές χαραμάδες κάτω από τις πόρτες καθιστούν δύσκολο να θερμάνετε ή να δροσίσετε έναν χώρο. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ενός δωματίου μία εύκολη, Do It Yourself λύση είναι να βάλετε στοπ κάτω στην πόρτα ή μία πετσετούλα για πρόχειρη μόνωση.

Μπαλκονόπορτες και παράθυρα: Όταν κάνει κρύο κλείνετε και τα παντζούρια, ώστε να θωρακίσετε καλύτερα το σπίτι, ιδιαίτερα εάν κοιτούν προς τη βόρεια πλευρά. Όταν έχει ηλιοφάνεια αφήνετε να μπαίνει το φυσικό φως μέσω των τζαμιών. Επίσης, κλείνετε τις χαραμάδες. Ένας πρόχειρος τρόπος είναι να προμηθευτείτε τις ειδικές ταινίες για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι μεγαλύτερες επεμβάσεις εξοικονόμησης και η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού (θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντλίες θερμότητας κ.ο.κ.) κοστίζουν λίγα χρήματα παραπάνω, μακροπρόθεσμα, ωστόσο, αποδεικνύονται πιο συμφέρουσες.