Κρας τεστ μεταξύ των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης, προκειμένου να εντοπιστεί ποιο είναι το πιο φθηνό για τα ελληνικά νοικοκυριά επιχειρεί το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Πιο αναλυτικά, σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών, προκύπτει ότι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις είναι οι ακριβότερες μορφές θέρμανσης, με τις αντλίες θερμότητας να διατηρούν σταθερά τα… σκήπτρα ως η πιο αποδοτική τεχνολογία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάκια και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ό, τι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38% – 61%.
Ειδικότερα:

  • Το κόστος θέρμανσης μέσω συστημάτων φυσικού αερίου (λέβητας συμπύκνωσης Φ.Α.) είναι φθηνότερο από εκείνο που χαρακτηρίζει τα συστήματα πετρελαίου (συνήθης λέβητας πετρελαίου). Επιπροσθέτως, οι λέβητες συμπύκνωσης Φ.Α, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση προς αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συνήθη λέβητα πετρελαίου, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.
  • Ταυτόχρονα, οι αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C) φαίνεται να είναι μια εξίσου οικονομικά αποδοτική πρόταση, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου, η οποία ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα συστήματα Φ.Α. ως προς τα έτη απόσβεσης. Όσον αφορά δε, τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW > 70°C), αυτές εμφανίζονται ως οικονομικά συμφέρουσες λύσεις κυρίως για ετήσιες θερμικές ανάγκες που ξεπερνούν τις 9.000 kWhth.
  •  Τέλος, σε ό, τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022 – 2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.Αξίζει να αναφερθεί πως για την έρευνα συλλέχθηκε και αξιοποιήθηκε ένα μεγάλο φάσμα χρηματοοικονομικών στοιχείων (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.ά.) που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή στους τρεις πρώτους από τους συνολικά έξι μήνες που αποτελούν τη χειμερινή σεζόν 2023 – 2024.