Μπορεί η «παλέτα» των τιμολογίων ρεύματος να έχει εξελιχθεί σε… πονοκέφαλο για τους καταναλωτές, εντούτοις η ανάγκη τους για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση του λογαριασμού που πληρώνουν κάθε τόσο ολοένα και μεγαλώνει. Στο πλαίσιο αυτό, ο λόγος ανήκει στους ειδικούς της αγοράς, οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι να δώσουν χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ηλεκτρολόγοι προτείνουν τα εξής:

1. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο φωτισμό στο χώρο σας. Ο φωτισμός με λάμπες πυρακτώσεως υστερούσε σε πολλά σημεία. Είχαν πολλές απώλειες σε θερμότητα, μικρό κύκλο ζωής και κατανάλωναν πολλή ενέργεια. Ακολούθησαν οι λάμπες αλογόνου και φθορισμού που παρουσίασαν σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν εισαχθεί οι λάμπες LED που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

2. Απενεργοποιήστε τελείως τις συσκευές όταν δεν τις έχετε ανάγκη. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως μια συσκευή εάν βρίσκετε στην αναμονή ή εάν δεν δουλεύει δεν καταναλώνει ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αληθές. Ιδού μερικά παραδείγματα συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια δίχως να το ξέρετε: α) Πολύμπριζο: Η ενέργεια που καταναλώνεται εάν είναι μονίμως ανοιχτό σπαταλείται αλόγιστα και ξοδεύονται χρήματα και β) Οθόνες υπολογιστών και συσκευών: Καλό θα ήταν κάθε φορά που έχετε τελειώσει τη δουλειά σας με μία συσκευή να την κλείνετε τελείως. Όχι να την βάζετε σε κατάσταση αναμονής ή ύπνου, αλλά να την τερματίζετε. Και αφού το κάνετε αυτό, καλό θα είναι να βλέπετε εάν υπάρχουν φώτα και λυχνίες ανοιχτές πάνω τους. Κλείστε το φωτάκι της οθόνης της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του φούρνου μικροκυμάτων και της καφετιέρας. Όλα αυτά συσσωρεύουν και καταναλώνουν ενέργεια εκεί που δεν το περιμένετε.

3. Κλείστε την πόρτα του ψυγείου σας. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργος ως τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας αλλά είναι. Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου, ειδικά τους ζεστούς μήνες, ανοιχτή δίχως λόγο. Ή μην την ανοίγετε κάθε τόσο δίχως να υπάρχει λόγος. Το ψυγείο σε τέτοιες περιπτώσεις υπερλειτουργεί και καταναλώνει ενέργεια για να έρθει πάλι στην κατάλληλη θερμοκρασία. Εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια σίγουρα δεν θα εξοικονομήσετε ενέργεια.