Μπορεί σε λιγότερο από έναν μήνα να μπαίνουμε και επισήμως στην άνοιξη, εντούτοις δεν πρέπει να είμαστε απροετοίμαστοι σε τυχόν μεταβολές του καιρού, τύπου «Μπάρμπαρα».
Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές ειδικών ότι σε ένα σπίτι χάνεται θερμότητα κατά 35% από τους τοίχους, 15% από το πάτωμα, 25% από παράθυρα και χαραμάδες και 25% από την οροφή (εάν διαθέτει σκεπή), τότε καλό θα ήταν να φροντίσετε για τα εξής:

«Φρεσκάρετε» τα χρώματα στους τοίχους: Όσο κι αν η λύση της θερμομόνωσης είναι η πλέον ενδεδειγμένη για όσους θέλουν να κρατήσουν εκτός σπιτιού το κρύο, εντούτοις για πολλούς το κόστος της φαντάζει απαγορευτικό. Εναλλακτικά, λοιπόν, μπορείτε να προχωρήσετε στο «φρεσκάρισμα» του χρώματος των τοίχων, χρησιμοποιώντας «ενεργειακά» προιόντα.

Τοποθετήστε χαλιά: Πέραν της αισθητικής που προσδίδουν σε ένα χώρο, τα χαλιά τον βοηθούν να παραμείνει ζεστός, λειτουργώντας εν είδει μόνωσης: «εγκλωβίζουν» τον δροσερό αέρα κάτω από αυτά, εμποδίζοντάς τον να διαρρεύσει στα πέριξ. Το κόστος ενός χαλιού μπορεί να ποικίλει, ακόμη, όμως και μία φθηνότερη επιλογή μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό της ζεστασιάς.

Σφραγίστε τα κενά σε πόρτες και παράθυρα: Μονώνοντας τα κενά γύρω από τα παράθυρα ή καλύπτοντας τα κενά κάτω από τις πόρτες μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Ακόμη και καλύπτοντας τις κλειδαρότρυπες και τα γραμματοκιβώτια μπορεί να δείτε διαφορά! Πιο αναλυτικά, εάν μπαίνει αέρας από τα κουφώματα σφραγίστε το σημείο με σιλικόνη. Για τα παράθυρα και τις πόρτες επιλέξτε τις ειδικές ταινίες, οι οποίες είναι διπλής όψεως και τοποθετούνται περιμετρικά στο σημείο. Στις πόρτες χαμηλά τοποθετήστε αεροστόπ ή μία αυτοκόλλητη ταινία από αφρώδες υλικό που έχει και βουρτσάκι.

Κάποιες από αυτές τις κινήσεις – με εξαίρεση, βεβαίως, τα χαλιά – αποδεικνύονται… παντός καιρού, αφού μπορούν να «θωρακίσουν» το σπίτι σας ενάντια και στις υψηλές θερμοκρασίες. Η μόνωση, για παράδειγμα, είναι σωτήρια και το καλοκαίρι, αφού δεν αφήνει τη θερμότητα να εισρεύσει στον χώρο, μεγιστοποιώντας την απόδοση των συσκευών δροσισμού.