«Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι», λέει η παροιμία, εννοώντας τη δυσκολία που έχουν οι άνθρωποι να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες. Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που έχει αντίκτυπο, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη. Κι, όμως, αλλάζοντας μερικές απλές, καθημερινές συνήθειες τα οφέλη είναι μεγάλα.

Σύμφωνα με την Αστική Εταιρία Πανελληνίου Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πτυχιούχων Ανωτέρας & Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης:

1) Κλείνοντας την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by) εξοικονομούμε ετησίως περίπου 30 ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος.
2) Χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα το καλοκαίρι για να δροσιστούμε, αποφεύγοντας τη χρήση κλιματιστικού, κερδίζουμε περίπου 60 ευρώ μέσα σε μόλις 30 ημέρες.
3) Αφαιρώντας τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε γλυτώνουμε δύο με τρία ευρώ τον χρόνο. Κι αυτό γιατί, κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά εάν είναι παλαιού τύπου, ενέχει κόστος και η χρήση του συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
4) Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένοντας μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος, σε συνδυασμό με τη χρήση σκόνης πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία και την επιλογή οικονομικών προγραμμάτων, εξοικονομούμε 30-50% ενέργεια ανά πλύση.
5) Επιλέγοντας φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, την οποία σβήνουμε και κλείνοντας από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε επιτυγχάνουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 – 20 ευρώ από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 – 200 κιλά. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.
6) Αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας εξασφαλίζουμε τον ίδιο φωτισμό, με τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα, αφού οι νέας τεχνολογίας καταναλώνουν περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας.