Αν και παλαιότερα το έθιμο ήθελε τους Έλληνες να στολίζουν καραβάκι τα Χριστούγεννα, γεγονός που παρέπεμπε στους δεσμούς τους με τη θάλασσα ήδη από τα αρχαία χρόνια, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο – τεχνητό ή φυσικό. Πέρα από το προφανές ερώτημα, αναφορικά με το ποιο από τα δύο είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον, πλέον οι καταναλωτές εστιάζουν και στο κόστος του στολισμού.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτό εξαρτάται αφενός, από την ισχύ των φώτων που θα χρησιμοποιηθούν και αφετέρου, τις ώρες που αυτά θα είναι αναμμένα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό εάν τοποθετήσουμε φώτα, ισχύος 100 βατ και τα αφήνουμε αναμμένα για έξι ώρες την ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Δεκεμβρίου, τότε το κόστος υπολογίζεται ως εξής:

100 βατ x 6 ώρες x 31 ημέρες = 18.600 βατ ή 18,6 kWh.
Εάν η μέση τιμή του kWh είναι 0,15 ευρώ, τότε: 18,6 kWh x 0,15 ευρώ = 2,79 ευρώ
Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος για τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα ήταν περίπου 2,79 ευρώ.

Στα παραπάνω, βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί, τόσο ο επιπλέον φωτισμός, μιας και οι περισσότεροι επεκτείνουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό και στο εξωτερικό τμήμα του σπιτιού, πολλές φορές με αρκετή δόση υπερβολής, όσο και τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά τους που τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο αμελητέο δεν είναι.

Όπως και να έχει, το WWF Ελλάς συστήνει να:

  • Προτιμήσετε τα Led χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλή.
  • Χρησιμοποιείτε κεριά από σόγια ή κερί μέλισσας. Είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον γιατί βιοδιασπώνται. Τα κοινά κεριά που όλοι καίμε τα Χριστούγεννα φτιάχνονται από φυτικά έλαια και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  • Σβήνετε όλα τα φώτα πριν τον ύπνο. Μπορείτε να χαρείτε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια όσο είστε ξύπνιοι. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.