Θεωρείται από τις συσκευές που «τραβάνε» το περισσότερο ρεύμα σε ένα σπίτι και… δικαίως, αφού παραμένει στη πρίζα 24/7, ενώ είθισται να καταλαμβάνει και πολύ χώρο. Ο λόγος για το ψυγείο που, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, είναι υπαίτιο για το 32% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Κι, όμως, υπάρχει τρόπος να μειώσετε σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας, εάν εφαρμόσετε ορισμένα έξυπνα tips.

Σύμφωνα με το παλαιότερο έργο PEPESEC (Partnership Energy Planning as a tool for realizing European Sustainable Energy Communities – Συμμετοχικός Ενεργειακός Σχεδιασμός ως εργαλείο για την υλοποίηση Ενεργειακά Αειφόρων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων):

  • Το ψυγείο/καταψύκτης πρέπει να τοποθετείται όσο γίνεται μακρύτερα από το φούρνο, το πλυντήριο πιάτων, τα παράθυρα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας. Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει χώρος (τουλάχιστον 10 cm) πίσω και πάνω από τη συσκευή, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα.
  • Να είναι γεμάτο, όχι, όμως, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην κλείνει η πόρτα ή να μην κυκλοφορεί ο αέρας.
  • Να μην ξεχνάμε να κάνουμε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα σε περίπτωση που δεν προβλέπεται αυτόματη διαδικασία. Πάχος πάγου πέντε χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας.
  • Να αφήνουμε πάντα το φαγητό να κρυώσει πριν το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
  • Να μην τοποθετούμε ακάλυπτα πιάτα/δοχεία στο ψυγείο, ώστε να αποφεύγουμε την εξάτμιση των υγρών και την επιβάρυνση της συσκευής.
  • Να μην ξεχνάμε να κλείσουμε την πόρτα του ψυγείου, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
  • Να διατηρούμε το πλέγμα στο πίσω μέρος του ψυγείου καθαρό, ώστε να επιτυγχάνεται επαρκής κυκλοφορία του αέρα. Οι απώλειες ενέργειας σε ένα βρώμικο πλέγμα μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 30% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας.
  • Όταν λείπουμε πολύ καιρό από το σπίτι βγάζουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα, συμπεριλαμβανομένου και του ψυγείου.
  • Δεν ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του ψυγείου μας στην ελάχιστη θέση, αλλά στη μεσαία ή μέγιστη, αφού κάθε βαθμός κάτω από την προτεινόμενη θερμοκρασία για ένα ψυγείο (1-4º C) δεν κάνει διαφορά στη συντήρηση των τροφίμων, αλλά αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση κατά περίπου 5%.