Ο εφετινός θα είναι, ίσως, ένας από τους πλέον δύσκολους χειμώνες, με τις χώρες τη μία μετά την άλλη να ανακοινώνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση, εκτός από τον γνωστό «θερμοστάτη» σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σχεδιάζει τα εξής:
Να τεθεί εκτός λειτουργίας το 10% του οδοφωτισμού, με τους δήμους, αλλά και τις περιφέρειες, να καλούνται να «ξεβιδώσουν» μία στις 10 λάμπες.
Να υπάρξει συσκότιση ιστορικών μνημείων και μουσείων μετά τα ξημερώματα.
Να μειωθεί ο καλλωπιστικός φωτισμός στους δήμους.
Πέρα από τα γενικά μέτρα, ωστόσο, ο καθένας από εμάς μπορεί να φροντίσει για την εξοικονόμηση ενέργειας και άρα, χρημάτων, ξεκινώντας από τον φωτισμό της οικίας του. Εκεί, άλλωστε, περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας και επομένως, ενδείκνυται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα:
1. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης. Σύμφωνα με τη WWF, οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν 10 με 15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ενδεικτικά, ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt, με την απόσβεση να επιτυγχάνετε σε λιγότερο από δύο έτη.
2. Τοποθετήστε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος σε διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους και χώρους που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.
3. Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν εξέρχεστε από ένα δωμάτιο.
4. Μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε τακτικά τα φώτα του σπιτιού. Η απόδοσή τους βελτιώνεται και έτσι, δεν χρειάζεται να ανάψετε περισσότερα φωτιστικά.
5. Προτιμήστε τον φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού, όπου είναι εφικτό. Για παράδειγμα, τοποθετήστε γραφείο και τραπέζι κοντά στα παράθυρα για να αξιοποιήσετε τον φυσικό φωτισμό.
6. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο φως απ’ όσο πραγματικά χρειάζεστε.
7. Σκεφτείτε να βάλετε αισθητήρες κίνησης ή φωτός, για παράδειγμα, στο διάδρομο της πολυκατοικίας ή στην εξώπορτα.