Αν και για αρκετά χρόνια η χρήση τους είχε δαιμονοποιηθεί, κυρίως για την ενέργεια που καταναλώνουν, εντούτοις σήμερα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά φαίνεται να εστιάζουν περισσότερα στα υπέρ και λιγότερα στα κατά, αναζητώντας τρόπους για να περιορίσουν το «αποτύπωμά» τους. Ο λόγος για τα στεγνωτήρια που αν και δεν βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ή σκέφτονται να αγοράσουν για να έχουν καθαρά ρούχα σε χρόνο dt, ακόμη και στην «καρδιά» του χειμώνα.

Όπως ισχύει και με άλλες συσκευές, βέβαια, η κατανάλωση ρεύματος του στεγνωτηρίου είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων: από την ισχύ και τη χωρητικότητα έως το πρόγραμμα στεγνώματος και εν γένει, τη χρήση που κάνει ο καθένας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς έξυπνους τρόπους, για να μην ξοδεύετε μια μικρή περιουσία κάθε φορά που βάζετε στεγνωτήριο.

1) Τοποθετείστε τη συσκευή σε θερμαινόμενο χώρο.

2) Καθαρίζετε το φίλτρο αέρα μετά από κάθε χρήση.

3) Χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο όταν είναι γεμάτο, χωρίς, όμως, να το υπερφορτώνετε. Με απλά λόγια, βάλτε στο στεγνωτήριο ακριβώς όσα ρούχα χωράει. Ούτε λιγότερα γιατί είναι αντιοικονομικό ούτε περισσότερα γιατί δεν θα υπάρχει ο αναγκαίος χώρος για το ζεστό αέρα.

4) Χρησιμοποιείτε τη συσκευή για συνεχόμενες χρήσεις, εκμεταλλευόμενοι τη συσσωρευμένη θερμότητά της.

Για την αγορά:

1) Αναζητείστε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης

2) Επιλέξτε μια συσκευή με αισθητήρα υγρασίας και θερμοκρασίας ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση των ρούχων που αυξάνει το στατικό ηλεκτρισμό και μειώνει την αντοχή τους. Ο αυτόματος έλεγχος της θερμοκρασίας και υγρασίας μειώνει την κατανάλωση κατά 10% και 15% αντίστοιχα.

3) Εξετάστε τη δυνατότητα αγοράς συσκευής φυσικού αερίου. Είναι πιο αποδοτικά από τα συμβατικά ηλεκτρικά, παράγουν λιγότερες οσμές και τα ρούχα καταλήγουν λιγότερο τσαλακωμένα.

Εάν παρόλα αυτά θεωρείτε πως το στεγνωτήριο είναι μία ακριβή λύση, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε ότι μέσω αυτού γλυτώνετε το σιδέρωμα (σ.σ. περίπου οκτώ στα 10 ρούχα που μπαίνουν στεγνωτήριο δεν χρειάζονται σίδερο), αλλά και τη λειτουργία του αφυγραντήρα για να στεγνώσετε τα ρούχα που έχετε απλώσει μέσα στο σπίτι τους χειμερινούς μήνες.