Μερικά από τα πιο… παράξενα σημεία, από τα οποία «δραπετεύει» η ενέργεια, συγκέντρωσε η Greenpeace, σε μία προσπάθεια να alertάρει τους καταναλωτές, προκειμένου να ελέγξουν την κατανάλωση, μειώνοντας το κόστος στους λογαριασμούς, αλλά και στο περιβάλλον. Πιο αναλυτικά:

1.Απορροφητήρας: Όταν μαγειρεύετε δεν έχει κανένα – σχεδόν – νόημα να προσπαθείτε να θερμάνετε την κουζίνα, καθώς η ζέστη θα φεύγει συνεχώς από τον χώρο μέσω του απορροφητήρα.

2. Κατσαρόλα: Για να γίνει το φαγητό καταναλώνεται προφανώς ενέργεια. Εάν το καπάκι της κατσαρόλας μένει εντελώς ανοιχτό κατά το μαγείρεμα, τότε πολύτιμη θερμότητα χάνεται, με αποτέλεσμα να καίτε την κουζίνα περισσότερη ώρα.

3. Κατεψυγμένα προϊόντα: Έχει απαιτηθεί τόση ενέργεια για να καταψυχθεί ένα προϊόν, η οποία όταν το βγάζεις από την κατάψυξη χάνεται αμέσως. Κρίμα κι άδικο. Ένα κόλπο από παλιά είναι να βάζετε τα προϊόντα στη συντήρηση πρώτα πριν βγουν εντελώς από το ψυγείο, ώστε να εκμεταλλεύεστε έτσι, τη σταδιακή απόψυξή τους σε ένα, επίσης, ψυχρό περιβάλλον.

4. Βραστήρας: Όσο περισσότερο νερό βράζετε, τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάτε. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να βάζετε στο δοχείο μόνο όσο νερό χρειάζεστε άμεσα, παρά να τον γεμίζετε και να μένει νερό που προφανώς θα κρυώσει ξανά σύντομα. Επίσης, είναι προτιμότερο να βράζετε το νερό που χρειάζεται για το μαγείρεμα στον βραστήρα παρά απευθείας στην κατσαρόλα.

5. Τοίχοι: Ιδιαίτερα οι τοίχοι που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του σπιτιού – ελλείψει σωστής μόνωσης – αποτελούν πραγματικά «ψυγεία», τραβώντας τη ζέστη από τους εσωτερικούς χώρους. Δοκιμάστε να τους καλύψετε με ένα χοντρό και ζεστό ύφασμα.

6. Κρεβάτι: Εάν το κρεβάτι σας ακουμπάει σε κρύο τοίχο ίσως ήρθε η ώρα να το μετακινήσετε. Τουλάχιστον για τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Όσο πιο κοντά στο νοητό «κέντρο» του σπιτιού βρίσκεται το κρεβάτι σας τόση μεγαλύτερη η προστασία από τους παγωμένους εξωτερικούς τοίχους (και τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται να χαλάσετε για θέρμανση).