Τις ανάγκες ενέργειας «διαβάζουν» τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, τα οποία βασίζονται όλο και περισσότερο σε έξυπνα λογισμικά, συμβάλλοντας στην όσο το δυνατόν ορθότερη διαχείριση του ηλεκτρικού φορτίου προς όφελος των επιχειρήσεων.

«Ένα ψηφιακό και διασυνδεδεμένο σύστημα διανομής ενέργειας συμβάλει στη μείωση και αποτροπή ξαφνικών διακοπών, επιτρέπει τον προγραμματισμό προληπτικών ειδοποιήσεων και συντηρήσεων και μειώνει τελικά το κόστος λειτουργίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την παραγωγικότητα», επισημαίνεται στο μίνι οδηγό που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), γεγονός που για τις επιχειρήσεις μεταφράζεται σε μείωση 20% των κεφαλαιακών δαπανών (CAPEX) συγκριτικά με τα παραδοσιακά συστήματα ελέγχου (πχ. BMS, SCADA), μειωμένη χρήση συσκευών κατά 25% και καλωδίωσης κατά 60%.
Πως, όμως, λειτουργούν αυτά τα συστήματα; Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ωφελούν τον προγραμματισμό της χρήσης διαθέσιμης ενέργειας σε ώρες μη αιχμής, τη μείωση αρμονικών παραμορφώσεων (harmonic distortions), τη σταθεροποίηση τάσης, τον έλεγχο απωλειών πίεσης, την ανάκτηση απωλειών θερμότητας, τον έλεγχο φίλτρων και αντλιών θερμότητας, κ.ά. Ειδικότερα:

Συστήματα κίνησης:

• 57% μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την εφαρμογή έξυπνων λύσεων για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενός συμβατικού ηλεκτροκίνητου συστήματος άντλησης.
• 10% – 50% οι ωφέλειες στην κατανάλωση ενέργειας από την αντιστοίχιση της ταχύτητας ανεμιστήρων, αντλιών, χειριστών φορτίων κ.λπ. στις ανάγκες των εργασιών που εκτελούν.
Συστήματα πίεσης: 5% μειωμένος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος από την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση ροών και διαρροών συμπιεσμένου αέρα. Αντλίες θερμότητας: Τέσσερις φορές πιο αποδοτικές ενεργειακά από «παραδοσιακούς» καυστήρες, καθιστώντας, παράλληλα, εφικτή την επαναχρησιμοποίηση πλεονάζουσας θερμότητας από μία διεργασία για άλλους σκοπούς, όπως η θέρμανση χώρων.
Εναλλάκτες θερμότητας: 20% – 50% μειωμένη απόρριψη εισερχόμενης βιομηχανικής ενέργειας με τη μορφή θερμών καυσαερίων ή υγρών ψύξης, με έξυπνες εφαρμογές παρακολούθησης της μεταφοράς θερμότητας μεταξύ συστημάτων.
Συμπιεστές: 30% μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση ενός συστήματος πεπιεσμένου αέρα, με σωστό υπολογισμό και παρακολούθηση της επιβάρυνσης του συμπιεστή.