Το «αποτύπωμά» τους στο περιβάλλον που δημιουργείται μέσα από καθημερινές ή μη συνήθειες και δραστηριότητες προσπαθούν να μειώσουν οι καταναλωτές, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, δημιούργησε μία εφαρμογή – το Lifestyle Test – μέσω της οποίας οι χρήστες, εφόσον απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων, μπορούν να «μετρήσουν» πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουν, και παράλληλα, να μάθουν τρόπους για να το μειώσουν, προστατεύοντας έτσι, το περιβάλλον. Μεταξύ των tips είναι τα εξής:

1) Βάλε ένα σημείωμα στην είσοδο του σπιτιού που να γράφει «Όχι διαφημιστικά παρακαλώ». Σύμφωνα με το app, τα διαφημιστικά φυλλάδια γεμίζουν το πατάκι της εξώπορτας και το γραμματοκιβώτιό σας. Βάζοντας το αυτοκόλλητο είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσετε την κατανάλωση χαρτιού. «Μπορεί να χάσετε μερικές καλές εκπτώσεις, αλλά αυτό είναι πιθανώς ένα μικρό ρίσκο που αξίζει να πάρετε. Θυμηθείτε: η δημιουργία και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων δημιουργεί πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η μη αποδοχή περιττού χαρτιού μπορεί να μειώσει το ανθρακικό σας αποτύπωμα», εξηγεί χαρακτηριστικά.

2) Δοκιμάστε να πλένετε τα ρούχα και τα πιάτα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία πλυσίματος, επιλέγοντας τον κατάλληλο κύκλο πλυσίματος και το κατάλληλο απορρυπαντικό εξοικονομείτε ενέργεια, με τα πιάτα και τα ρούχα σας να καθαρίζονται, όμως, εξίσου καλά. «Η μείωση της θερμοκρασίας πλύσης εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια. Το πλύσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία βοηθά, επίσης, τα ρούχα να διαρκέσουν περισσότερο», τονίζεται και προστίθεται: «Ίσως αναρωτιέστε εάν η θερμοκρασία πλύσης επηρεάζει την απόδοση καθαρισμού ή χρησιμοποιείτε πάντα τον ίδιο κύκλο πλύσης για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, τα σημερινά απορρυπαντικά παρέχουν βαθύ καθαρισμό ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όταν επιλέγετε τον σωστό κύκλο πλύσης θα πρέπει, επίσης, να λάβετε υπόψη τι πλένετε: ένα μπλουζάκι που έχει φορεθεί μία φορά χρειάζεται πραγματικά να πλυθεί σε σχεδόν βραστό νερό; Η μείωση της θερμοκρασίας πλύσης από τους 60 στους 40 βαθμούς μόλις δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα».

3) Παρακολουθήστε την κατανάλωση του νερού βάζοντας μετρητές στις βρύσες. Σύμφωνα με την εφαρμογή, ο μέσος Έλληνας/Ελληνίδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 120 λίτρα νερού κάθε μέρα για όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση κυμαίνεται από 100 μέχρι 140 λίτρα. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης του νερού μπορεί να συμβάλει στη μείωσή της κατά 15 – 20% ανά άτομο. «Η παρακολούθηση της χρήσης του νερού και η προσαρμογή της κατανάλωσης μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, απλώς μειώνοντας στο μισό το οκτάλεπτο ντους σας θα εξοικονομήσετε 150 ευρώ κάθε χρόνο. Σήμερα, πολλές νέες βρύσες εξοικονομούν ενέργεια και νερό αυτόματα», σημειώνει.

4) Χρησιμοποιήστε τις δικές σας σακούλες για ψώνια. Η χρήση της δικής σας υφασμάτινης σακούλας για ψώνια είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τα πλαστικά απορρίμματα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 50 ευρώ εάν δεν αγοράζετε πλαστικές σακούλες τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το ποσό αυτό αρκεί για να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για μακροχρόνια χρήση.