Η εποχή, όπου το πλύσιμο των ρούχων γινόταν στα… ποτάμια και τις λίμνες, ως απόρροια της έλλειψης παροχής ύδρευσης στα νοικοκυριά ή αργότερα στη σκάφη στην αυλή στη διάρκεια των καθιερωμένων «ημερών πλύσεων», έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όσο… δελεαστική και εάν φαντάζει μία επιστροφή στο παρελθόν, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος της ενέργειας «καίει» τον οικογενειακό προυπολογισμό, εντούτοις υπάρχουν άλλοι τρόποι, λιγότερο απαρχαιωμένοι, για να περιοριστεί η κατανάλωση. Ενδεικτικά:

Πρόπλυση σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις: Εάν τα ρούχα σας δεν είναι πολύ λερωμένα με δύσκολους λεκέδες τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνετε πρόπλυση. Στην αγορά, άλλωστε, υπάρχουν απορρυπαντικά νέας τεχνολογίας, τα οποία υπόσχονται το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. καθαρά ρούχα) με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Χαμηλές θερμοκρασίες: Χρησιμοποιήστε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

Γεμάτο πλυντήριο:
Μην βάζετε σε λειτουργία ένα μισοάδειο πλυντήριο. Είναι προτιμότερο να περιμένετε να γεμίσει ο κάδος, προγραμματίζοντας το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα και όχι τις ώρες αιχμής, δηλαδή, 6 με 9 το βράδυ (ιδανικά επιλέξτε τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο).

«Έξυπνα» προγράμματα: Προτιμήστε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα. Γενικά, τα οικολογικά προγράμματα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά και νερό.

Η δύναμη του… ήλιου: Αφήστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο και αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου. Η χώρα μας, άλλωστε, φημίζεται για τον ήλιο της ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις. Όταν έχει ήλιο, πλώστε τα ρούχα να στεγνώσουν αντί να τα βάζετε στο στεγνωτήριο.

Προσοχή στην πόρτα του πλυντηρίου: Σύμφωνα με ειδικούς, τα πλυντήρια που έχουν την πόρτα στο πάνω μέρος συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό από αυτά που ανοίγουν στο μπροστινό μέρος. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ενημερωθείτε για μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων και την ενεργειακή ετικέτα.