Μπορεί το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα να επικεντρώνεται γύρω από ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξίσου σημαντικός, ωστόσο, είναι και ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σχεδόν το μισό της κατανάλωσης νερού ενός νοικοκυριού γίνεται στο χώρο του μπάνιου, με το καζανάκι να είναι ο βασικός… υπεύθυνος.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται:
1) Η αποφυγή ρίψης απορριμμάτων στη λεκάνη. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο το καζανάκι.

2) Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, τότε φροντίστε να το αντικαταστήστε με κάποιο που θα διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Σύμφωνα με την ΔΕΥΑ Κοζάνης, τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά: ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν πάλι δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση τότε μπορείτε κάλλιστα να τοποθετήσετε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το κουμπί στο καζανάκι, δηλαδή, αυτό δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.

3) Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Προσοχή: Θυμηθείτε να ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής. Παράλληλά, τσεκάρετε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος.

Πέρα από το καζανάκι, γενικότερα συστήνεται η όσο το δυνατόν μικρότερη παραμονή στο ντους ή εναλλακτικά η αντικατάσταση του τηλεφώνου της ντουζιέρας με άλλο, χαμηλότερης ροής (στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες, όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού), αλλά και το κλείσιμο της βρύσης όταν, για παράδειγμα, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή πλένετε τα χέρια σας.