Καλά τα Χριστουγεννιάτικα κέικ και οι κουραμπιέδες αλλά σαν τη σοκολάτα δεν υπάρχει τίποτα! Δηλώνουμε εραστές της σοκολάτας και έχουμε άπειρους λόγους γι’ αυτό!

Πρώτα απ’ όλα η σοκολάτα μάς κάνει ευτυχισμένους! Είναι αλήθεια, ότι η σοκολάτα περιέχει μία ουσία, τη methylxanthine, η οποία βελτιώνει τη “χημεία” του οργανισμού μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε οργανικά πιο όμορφα.

sokolata

Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Η σοκολάτα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, θεοβρωμίνη, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τελευταίες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβανόλες του κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στη σοκολάτα και συνδέονται με την καλή γνωστική λειτουργία.

Το ότι παχαίνει είναι μύθος. Η σοκολάτα αδυνατίζει! Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Archives of Medicine», η σοκολάτα μπορεί να δράσει ως επιταχυντής απώλειας βάρους. Αρκεί βέβαια να συνδυάζεται με άσκηση και μείωση των υδατανθράκων. Σύμφωνα με την έρευνα, αν ακολουθείς δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα καταναλώνεις 42 γρ. μαύρης σοκολάτα την ημέρα θα χάσεις περισσότερο βάρος απ’ ότι αν δεν κατανάλωνες σοκολάτα!

sokolata3

Η σοκολάτα τρώγεται σε διάφορες μορφές. Πέρα από την πλάκα σοκολάτας, που απολαμβάνουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε την Κουβερτούρα. Οι Σοκολάτες Οικιακής Ζαχαροπλαστικής, όπως λέγονται, περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα σοκολατένιων προϊόντων, που θα σας εκπλήξουν! Από Κουβερτούρα Γάλακτος μέχρι Λευκή Σοκολάτα σε Σταγόνες και Έτοιμο Γλάσο. Έτσι, διαλέγοντας αυτήν ακριβώς την κουβερτούρα που υπαγορεύει η συνταγή που ακολουθούμε έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στα κέικ και στα μπισκότα ενδείκνυται η Κουβερτούρα σε Σταγόνες, ενώ στις διακοσμήσεις τούρτας ιδανική επιλογή είναι η Κουβερτούρα σε Νιφάδες και η Τρούφα Σοκολάτας.

sokolata2

Και μερικά μικρά μυστικά για τέλεια γλυκίσματα
Αφού μάθαμε τις ευεργετικές της ιδιότητες ας μάθουμε και πώς να χρησιμοποιούμε την αγαπημένη μας σοκολάτα στη ζαχαροπλαστική:
* Πριν λιώσετε τη σοκολάτα, κόψτε τη σε μικρά κομμάτια όμοιου μεγέθους.
* Χρησιμοποιείστε μικροκύματα ή μπεν μαρί πάντα σε μέτρια θερμοκρασία, ποτέ σε δυνατή θερμοκρασία.
* Αποφύγετε να έρθει σε επαφή η σοκολάτα με νερό καθώς τη λιώνετε. Μια δυο σταγόνες είναι ικανές να την καταστρέψουν.
* Μη ρίχνετε ποτέ αλκοόλ στη λιωμένη σοκολάτα χωρίς να έχετε προσθέσει προηγουμένως μια λιπαρή ουσία (π.χ. βούτυρο).

Καλή σας επιτυχία!