Σχεδόν όλα τα γλυκά και φαγητά του Πάσχα έχουν βούτυρο. Από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε. Από τα πασχαλινά ψωμιά και το παραδοσιακό τσουρέκι μέχρι το ψητό αρνάκι στο φούρνο, τους πουρέδες και τις τάρτες, όλα θέλουν πρώτης ποιότητας βούτυρο, που θα αναδείξει το άρωμα και τη γεύση της κάθε συνταγής. Και όταν λέμε βούτυρο, εννοούμε αγνό, φυσικό βούτυρο γάλακτος Lurpak.

Πράγματι το καλό βούτυρο αγκαλιά με τη ζάχαρη στο μίξερ αφρατεύει τις γλυκές παρασκευές ή λιώνει και γίνεται διαυγές για να μετουσιωθεί σε αρωματικά κουλούρια και μπισκότα, βουτυρόκρεμες-υπερπαραγωγή και σε βελούδινους πουρέδες, που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα ψητά των ημερών στο γιορτινό τραπέζι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς να το διαχειριστούμε καλύτερα και να απογειώσουμε γλυκά και αλμυρά πιάτα στο πασχαλινό τραπέζι.

Βούτυρο κλαριφιέ για τέλειο γλασάρισμα και φινίρισμα
Το beurre clarifié γαλλιστί ή clarified butter στα αγγλικά είναι το διαυγές βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για να προσθέσει γεύση και υφή στα πιάτα μας. Πιο απλά, είναι το καθαρό υλικό που απομένει από το αγνό βούτυρο αγελάδος, όπως είναι το Lurpak, όταν αφαιρεθούν τα λευκά στερεά κατάλοιπα του γάλακτος και το νερό του. Αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες δεν καίγεται και δεν αποκτά έντονο σκούρο χρώμα γι’ αυτό είναι ιδανικό για σοτάρισμα λαχανικών ή κρέατος και θαλασσινών. Ενσωματώνεται τέλεια και σε σάλτσες, όπως η ολαντέζ, ενώ δίνει έντονο άρωμα και υπέροχη υφή σε γλυκά όπως το τσουρέκι, το κανταΐφι κι ο μπακλαβάς. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για τις γιορτινές μέρες που έρχονται!

Πώς το φτιάχνουμε: Αρχικά να θυμάστε πως από τα 100 γρ. βούτυρο θα προκύψουν 80 γρ. βούτυρο κλαριφιέ. Ζεσταίνουμε λοιπόν το βούτυρο Lurpak σε κομμάτια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει και αρχίζει να αφρίζει θα δούμε ότι το κιτρινωπό υγρό θα αρχίσει να διαχωρίζεται από τα στερεά του γάλακτος, τα οποία θα βρεθούν στη βάση του σκεύους.

Μόλις σταματήσει να αφρίζει σημαίνει πως το νερό του βουτύρου έχει εξατμιστεί. Τότε αποσύρoυμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με ένα κουτάλι καθαρίζετε την επιφάνεια του βουτύρου από τυχόν πρωτεΐνες γάλακτος που έχουν απομείνει. Χρησιμοποιούμε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι που στρώνουμε με γάζα και σουρώνουμε το διαφανές βούτυρο σε ένα μπολάκι. Το χρησιμοποιούμε αμέσως στη συνταγή μας ή το διατηρούμε στο ψυγείο έως και 5-6 μήνες σε καθαρό γυάλινο σκεύος ή σε βαζάκι με καπάκι.

Βούτυρο νουαζέτ για να δώσουμε αρώματα καραμελωμένων ξηρών καρπών
Το αποκαλούν και beurre noisette στα γαλλικά και προκύπτει όταν καραμελώσουμε τα στερεά υπολείμματα του γάλακτος που υπάρχουν στο βούτυρο Lurpak. Πρόκειται στην ουσία για μια ζεστή σάλτσα βούτυρου, με φουντουκί χρώμα, εξού και το όνομα (νουαζέτ=φουντούκι στα γαλλικά). Η διαδικασία ξεκινά όπως και στο βούτυρο κλαριφιέ. Το βούτυρο ζεσταίνεται μέχρι να λιώσει και τα στερεά υπολείμματα του γάλακτος να βυθιστούν στη βάση του σκεύους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να καραμελώσουν και να «πιάσουν» λίγο. Έτσι αποκτά μια υπέροχη γεύση ξηρών καρπών (σαν φουντούκι).

Το βούτυρο νουαζέτ είναι ιδανικό για να συνοδεύουμε όστρακα και θαλασσινά, αλλά ακόμα και για να περιχύσουμε το ψητό κρέας στο αναστάσιμο δείπνο. Είναι ό,τι καλύτερο επίσης για να δώσουμε υπέροχη γεύση σε cookies με σοκολάτα ή για να δώσουμε αξέχαστη γεύση στο παντεσπάνι μιας σπιτικής τούρτας, σε κέικ, σε ζύμες, στην ομελέτα ή ακόμα και σε ένα σοκολατένιο γλυκό. Προσθέτοντας, για παράδειγμα, μικρή ποσότητα βούτυρου νουαζέτ σε έναν κορμό, στα τρουφάκια σοκολάτας και γενικά στη γκανάζ, θα δώσουμε άλλη διάσταση στη γεύση!

Αυτό το Πάσχα κάντε ένα βήμα παραπάνω στη διαχείριση του αγαπημένου σας βούτυρου και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!