Κυρίως κόκκινα, γιατί στην Ελλάδα αυτά είναι τα παραδοσιακά αβγά του Πάσχα. Ο ρόλος τους είναι συμβολικός. Σύμφωνα με την παράδοση θα τα βάψουμε μεγάλη Πέμπτη και μετά το “Χριστός Ανέστη” θα πέσουν τα πρώτα τσουγκρίσματα.

avga5

10 tips για να μην τα σπάσετε πριν το τσούγκρισμα:

1. Διαλέξτε αβγά όσο πιο φρέσκα γίνεται.

2. Φροντίστε τα αβγά να είναι παρομοίου βάρους (όλα μέτρια ή όλα μεγάλα).

3. Φροντίστε να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι να τα βγάλετε από το ψυγείο την τελευταία στιγμή, γιατί το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας θα τα σπάσει πριν την ώρα τους.

4. Βάλτε τα αβγά μέσα σε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό για 5 λεπτά και σκουπίστε τα να φύγουν τυχόν ξένα σώματα από πάνω τους.

5. Βάλτε στον πάτο μιας κατσαρόλας ένα καθαρό vetex (να καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια), τοποθετήστε πάνω του τόσα αβγά όσα χωράνε με άνεση στην κατσαρόλα χωρίς να στριμώχνονται καθόλου μεταξύ τους και γεμίστε με χλιαρό νερό την κατσαρόλα, ώστε να σκεπαστούν τα αβγά τουλάχιστον 1 δάχτυλο.

avga3

6. Προσθέστε το νερό ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι.

7. Βάλτε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και μόλις κάνει πως παίρνει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά έτσι ώστε να μην κοχλάζει το νερό έντονα, γιατί ο δυνατός κοχλασμός θα κάνει τα αβγά να χτυπιούνται μεταξύ τους και να σπάνε.

8. Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, θα τα βράσετε από 7 έως 10 λεπτά το πολύ, ανάλογα πόσο σφιχτά τα θέλετε. Όχι περισσότερο, γιατί άμα παραβράσουν θα μαυρίσει ο κρόκος τους.

9. Στη συνέχεια θα βγάλετε προσεκτικά λίγα λίγα τα αβγά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με μπόλικο χαρτί κουζίνας.

10. Αν χρειαστεί να βράσετε κι άλλα αβγά θα ξεκινήσετε τη διαδικασία από το βήμα 4. Μην διανοηθείτε να βάλετε στο ίδιο καυτό νερό τα αβγά γιατί θα σπάσουν.

avga

3 τρόποι για βάψετε & να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αβγά

Βαφές εμπορίου
Στην αγορά υπάρχουν βαφές σε διάφορα χρώματα, αν και να θυμάστε ότι η ελληνική παράδοση θέλει τα αβγά κόκκινα. Προτιμήστε τις βαφές που διαλύονται σε κρύο νερό και δεν χρειάζεται να βράσετε μέσα σε αυτές τα αβγά σας. Οι βαφές του εμπορίου δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση τους την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως χρειάζεται να τα αφήσετε για 3-4 λεπτά. Τα βγάζετε από τη βαφή και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Για να τα γυαλίσετε ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και περνάτε με αυτό τα αβγά. Extra tip: Μην ξεχάσετε να φορέσετε ένα ζευγάρια γάντια αν δεν θέλετε κόκκινα ακροδάχτυλα!

avga6

Φυσικές βαφές
(Οι δόσεις που σας δίνουμε ισχύουν για 8-10 αβγά)

* Κουρκουμάς για βαθύ κίτρινο χρώμα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα την ποσότητα νερού που καλύπτει τα αβγά και το βράζετε για μισή ώρα με 5 κουτ. σούπας κουρκουμά και 2 κουτ. σούπας ξίδι. Περνάτε το υγρό από τουλπάνι ή ψιλή σίτα και το ξαναβράζετε μαζί με τα αβγά και άλλη 1 κουτ. σούπας ξίδι για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

* Κρεμμύδι για ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Βράζετε για μισή ώρα τα φλούδια από 5 κρεμμύδια, 2 κουτ. σούπας ξίδι και νερό όσο να καλύπτει τα αβγά. Στραγγίζετε το υγρό και το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα μαζί με τα αβγά. Μόλις πάρουν βράση κατεβάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για μισή ώρα. Προσοχή: Διαλέξτε κόκκινα κρεμμύδια γιατί τα λευκά καφετί δεν βγάζουν έντονο χρώμα.

avga7

* Παντζάρι για βαθύ κόκκινο χρώμα. Βράζετε σε 4 φλιτζάνια νερό τις ρίζες από ένα μάτσο παντζάρια κομμένες σε κομματάκια, μαζί με 2 κουτ. σούπας ξίδι σε νερό, σε ποσότητα που να καλύπτει τα αβγά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Ρίχνετε τα αβγά και τα βράζετε. Όσο περισσότερο τα αφήνετε να βράσουν, τόσο πιο βαθύ θα γίνει το χρώμα τους.

* Παντζάρι και για το ροζ χρώμα. Αν θέλετε τα αβγά σας ροζ, τα αφήνετε για μισή ώρα μέσα σε παντζαρόζουμο σε θερμοκρασία δωματίου. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε βράσει όπως τα θέλετε.

* Λάχανο για μενεξεδί χρώμα. Κόβετε σε λωρίδες μισό κόκκινο λάχανο και το βράζετε μαζί με τα αβγά και 2 κουτ. σούπας ξίδι για 20 λεπτά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε μέσα στη βαφή για 6 ώρες. Η βαφή από λάχανο «πιάνει» πιο δύσκολα αλλά δίνει ένα παράξενο, πρωτότυπο χρώμα.

avga1

Διακόσμηση από τη φύση
Μαζεύετε διάφορα μικρά φυλλαράκια και τα τοποθετείτε το καθένα πάνω στο αβγό. Το καλύπτετε σφιχτά με ένα καλσόν και το ρίχνετε στη βαφή. Μόλις κρυώσουν τα αβγά, πετάτε το καλσόν και το φυλλαράκι. Θα αφήσει πάνω στο αβγό το σχήμα του σε λευκό.

Αβγά ΒΛΑΧΑΚΗ για το πασχαλινό τραπέζι
Γιατί διαλέγουμε Αβγά Βλαχάκη; Γιατί είναι αβγά από κότες ελεύθερες!
Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε στο ειδικό σημείο όπου πωλούνται τα αβγά μια μεγάλη ποικιλία. Καμιά φορά μπερδευόμαστε! Μας βοηθάει να ξέρουμε ότι υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός. Από τη μια τα κοινά αβγά, που προέρχονται από μεθόδους εντατικής εκτροφής της κότας μέσα σε κλουβιά με πολύ περιορισμένο χώρο. Και από την άλλη τα αβγά από κότες ελεύθερες! Οι κότες αυτές, είτε κινούνται ελεύθερες στην ύπαιθρο, είτε σε ειδικούς αχυρώνες, έχουν μια φυσιολογική ζωή! Όταν βλέπετε ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ στο σούπερ μάρκετ, ξέρετε ότι αγοράζετε αβγά ΜΟΝΟ από κότες ελεύθερες, που τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές! Και η εξαιρετική τιμή τους σας επιτρέπει να χαρείτε ένα υψηλής ποιότητας αβγό.