Sponsored Content

Αναμφισβήτητα η βασιλόπιτα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια των ημερών. Κάποιοι την κάνουν τσουρέκι με τα αρώματα του βουτύρου και το μαχλέπι να ξεχωρίζουν ενώ άλλοι προτιμούν τη βασιλόπιτα-κέικ με βανίλια, πορτοκάλι και μπαχαρικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το εκλεκτό βούτυρο. Γι αυτό κι εμείς δίνουμε όλες τις συμβουλές και την φτιάχνουμε με βούτυρο Lurpak για σίγουρο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξουμε μια πραγματικά πετυχημένη βασιλόπιτα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε τσουρέκι είτε κέικ το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέλειο, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα υλικά ώστε να είναι πάντα φρέσκα, ξεκινώντας από το αγνό βούτυρο Lurpak που είναι φτιαγμένο από 100% φυσικό αγελαδινό γάλα και κάνει το γλυκό αφράτο, ανάλαφρο, αέρινο και αρωματικό. Εκλεκτά υλικά και δοκιμασμένες συνταγές είναι τα βασικά που χρειαζόμαστε, όμως οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά σε κάθε περίπτωση.

Για να αφρατέψουν και να φουσκώσουν σωστά. Όταν η βασιλόπιτα είναι κέικ το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε πάρα πολύ καλά, για τουλάχιστον 10 λεπτά στο μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη ρίχνοντας σταδιακά τα αβγά ώστε να αφρατέψουν όλα μαζί στο τέλος. Ύστερα προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά (στερεά και υγρά, εναλλάξ) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν φτιάξουμε τσουρέκι όλο το νόημα βρίσκεται όχι μόνο στο ανακάτεμα των υλικών αλλά κυρίως στην ξεκούραση της ζύμης η οποία πρέπει να μείνει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για να ψηθούν τέλεια. Το σωστό ψήσιμο είναι το α και το ω στη βασιλόπιτα. Πρώτα προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο. Ύστερα φροντίζουμε να μην ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σίγουρα όχι πριν τα πρώτα 20 λεπτά, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία, διακοπεί το ψήσιμο και «καθίσει» η βασιλόπιτα.

Για να μην κολλήσουν ή σπάσουν στο ξεφορμάρισμα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η βασιλόπιτα να κολλήσει στον πάτο ή στα τοιχώματα της φόρμας. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά τη φόρμα πριν ρίξουμε μέσα τη ζύμη ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης. Εναλλακτικά, μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί. Η αλήθεια είναι ότι αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βασιλόπιτα-τσουρέκι δεν έχουμε και πολλούς τρόπους να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε πέρα από το να τηρήσουμε τον χρόνο ψησίματος που μας δίνει η συνταγή και να τσεκάρουμε το χρώμα του. Αν όμως προτιμήσουμε να ετοιμάσουμε βασιλόπιτα-κέικ, το κόλπο με το μαχαίρι είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να τσεκάρουμε το ψήσιμο. Βυθίζουμε λοιπόν στο κέντρο του κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αν έχει υπολείμματα ζύμης τότε το αφήνουμε να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμα και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο.

Βασιλόπιτα κέικ με γεύση τσουρέκι(!) Κι όμως γίνεται! Αν βαριέστε τη χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία της παρασκευής τσουρεκιού αλλά σας αρέσει η γεύση του μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο είδη βασιλόπιτας σε ένα. Φτιάξτε ένα κλασικό κέικ με βούτυρο, ζάχαρη, αβγά γάλα και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αρωματίστε το με ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και μαστίχα. Δοκιμάστε το και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εκπλήξει.