Sponsored Content

Κάθε επίσκεψη στο σουπερμάρκετ είναι από μόνη της μια πρόκληση γιατί έχουμε την τάση να αγοράζουμε περισσότερα από όσα γράφει η λίστα που ετοιμάσαμε στο σπίτι. Ακόμα όμως και αν ακολουθήσουμε πιστά το χαρτί μας, δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πραγματικά όλα όσα βάζουμε στο καλάθι μας, μια συνήθεια έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά μας όσο και στο περιβάλλον.

Για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, το πρώτο βήμα είναι να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας ορισμένα tips που δεν απαιτούν ούτε χρόνο ούτε κόστος. Για παράδειγμα μπορούμε να φυλάξουμε τα μυρωδικά στην κατάψυξη, είτε ψιλοκομμένα είτε ολόκληρο το ματσάκι μέσα σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, αλλά και άλλα λαχανικά έτοιμα για χρήση, όπως καρότα, ψιλοκομμένα πράσα ή φρέσκα κρεμμυδάκια. Κάτι άλλο που μπορούμε να εφαρμόσουμε, είναι αντί να πετάμε τα κοτσάνια και τις φλούδες των λαχανικών, να φτιάχνουμε ζωμό και να τον αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστούμε.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι σημαντικός παράγοντας για μια zero waste κουζίνα. Για παράδειγμα διατηρούμε τις ντομάτες σε μια φρουτιέρα εκτός ψυγείου, αλλά τις καταναλώνουμε άμεσα για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους. Επίσης η μελιτζάνα διατηρείται περισσότερο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το ηλιακό φως, και τα πολύ ευαίσθητα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα ευαίσθητα που συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο τάπερ, στο οποίο προηγουμένως έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να τραβάει την υγρασία.

Η σπατάλη φαγητού και η σωστή διαχείριση των πρώτων υλών που αγοράζουμε είναι σημαντικό κομμάτι της οικιακής οικονομίας, αν σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών για τα ελληνικά νοικοκυριά αφορά τα είδη διατροφής. Κάθε μερίδα φαγητού που πάει χαμένη είναι μια άσκοπη οικονομική επιβάρυνση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, οι οποίες υπολογίζουν ότι το κόστος της σπατάλης για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος του νερού και του ηλεκτρισμού που απαιτούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Οπότε μία σπατάλη που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό έχει άμεσες επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

Με στόχο να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος μας καλεί να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε αν όντως θα καταναλώσουμε έγκαιρα το τρόφιμο που κρατάμε στα χέρια μας όταν ψωνίζουμε ή αν τελικά θα το πετάξουμε γιατί θα λήξει ή θα χαλάσει. Με κεντρικό μήνυμα «Παύση για Καλό» (#PausiGiaKalo) όταν κάνουμε τις αγορές μας, η ΑΒ Βασιλόπουλος μας υπενθυμίζει ότι το μέλλον του πλανήτη και της κοινωνίας γενικότερα, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποίησε μελέτη σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, διερευνώντας όλες τις πτυχές του φαινομένου με τις παγκόσμιες διαστάσεις. Τα στοιχεία της έρευνας σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου, χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως baseline της χώρας μας για τη σπατάλη τροφίμων και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαπιστώνεται ότι αρκετοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι όλα τα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία και καταλήγουν να τα πετάνε αμέσως μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, επειδή κάθε συσκευασμένο τρόφιμο έχει τις ιδιαιτερότητές του θα πρέπει να ενημερωθούμε για τους χρόνους που ισχύουν κάθε φορά.

Τη zero waste φιλοσοφία υιοθετεί πιστά και η ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία σε συνεργασία με το WWF Ελλάς ηγείται της προσπάθειας για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και απορρίπτουμε τρόφιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία δεσμεύτηκε να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025 και για να το πετύχει ξεκίνησε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Έτσι, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει και αυξάνει τις δωρεές κοντόληκτων προϊόντων μέσω του Προγράμματος Τρόφιμα Αγάπης, ενώ ξεκίνησε την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε».

Ας κάνουμε μια «Παύση για Καλό» για χάρη ενός πιο πράσινου πλανήτη.