Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και γι’ αυτό πολλοί τον θεωρούν ως τον βασικό υπαίτιο για τυχόν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Ο λόγος για το ψυγείο, μία συσκευή που δεν λείπει από κανένα σπίτι, καταναλώνοντας σημαντικά ποσά ενέργειας.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πόσο ρεύμα θα κάψει ένα ψυγείο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται, τόσο με την «ηλικία» και το βαθμό συντήρησης και σωστής χρήσης της συσκευής, όσο και με την ενεργειακή κλάση. Όπως παρατηρεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας αρχίζει… με την αγορά του. Στο πλαίσιο αυτό:

  •  Επιλέξτε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας μέγεθος.
  • Πριν την αγορά του, συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας από τις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας, γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών.
  • Εάν έχετε καταψύκτη προτιμήστε ψυγείο χωρίς θάλαμο κατάψυξης. Θα έχετε 20% – 30% οικονομία.

Σχετικά με τη θέση και τη χρήση του:

  • Απομακρύνετε τα ψυγεία και τους καταψύκτες από πηγές θερμότητας. Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει μέχρι και 30% την κατανάλωση ενέργειας.
  •  Αφήστε απόσταση πέντε με 10 εκατοστά μεταξύ της πλάτης της συσκευής και του τοίχου. Ξεσκονίζετε τακτικά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής.
  • Εάν η συσκευή που αγοράσατε δεν κάνει αυτόματη απόψυξη τότε μην ξεχνάτε να κάνετε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πάχος πάγου πέντε χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας. Η διαδικασία της απόψυξης θα αφαιρέσει τον περιττό πάγο, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και μεγαλώνοντας τη διάρκεια ζωής της συσκευής σας. Πρόκειται, ίσως, από τις λίγες διαδικασίες που δεν απαιτείται εμπλοκή ειδικού, αφού μπορείτε να την πραγματοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι.
  • Μην ανοίγετε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου. Καλό είναι να ξέρετε τι χρειάζεστε πριν ανοίξετε το ψυγείο και να το κλείνετε γρήγορα.