Sponsored content

Όλοι όσοι αγαπάμε τη μαγειρική βρίσκουμε ιδιαίτερα ευχάριστο το ζύμωμα, είτε φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί είτε οποιοδήποτε άλλο αρτοσκεύασμα. Για να φουσκώσει το ζυμάρι μας χρησιμοποιούμε φρέσκια μαγιά, έναν μικροσκοπικό ζωντανό οργανισμό, που δεν χρησιμοποιείται μόνο στην αρτοποιία αλλά είναι και μια βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή μπίρας και κρασιού. Γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις «μαγικές» ιδιότητές της, θεωρείται ότι είναι ο παλαιότερος μικροοργανισμός που έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ οι άνθρωποι. Τα πιο θαυμαστά χαρακτηριστικά της είναι ότι δίνει όγκο, απίστευτη γεύση και μοναδικό άρωμα σε κάθε ζύμη.

Βρίσκουμε τη μαγιά σε δύο μορφές, την ξηρή και την πιεστή φρέσκια μαγιά, όμως και οι δύο λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Η ξηρή μορφή είναι στην ουσία ζωντανή μαγιά που αφυδατώνεται μερικώς, καθίσταται αδρανής και αλέθεται σε κόκκους. Από την άλλη, η φρέσκια μαγιά έχει ανοιχτό μπεζ χρώμα, εύθρυπτη υφή και υπέροχη μυρωδιά. Από τη στιγμή που θα ξετυλίξουμε τον μικρό κύβο, το έντονο και πολύ ιδιαίτερο άρωμα που αναδύει μάς προδιαθέτει για μια μοναδική εμπειρία ζυμώματος, αλλά και ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

Για να χρησιμοποιήσουμε νωπή πιεστή μαγιά, πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσουμε και στη συνέχεια να την προσθέσουμε στα στεγνά υλικά μας. Η διαδικασία είναι απλή: σε ένα μικρό μπολ τρίβουμε απαλά με το χέρι τη μαγιά, και της ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό. Τη διαλύουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη, περίπου για 10 λεπτά. Στη συνέχεια την ενσωματώνουμε στη ζύμη μας και η φρέσκια μαγιά θα κάνει τα… μαγικά της και θα φουσκώσει ομοιόμορφα. Είναι πλέον έτοιμο να μπει στο φούρνο και να μετατραπεί σε ένα αφράτο, μυρωδάτο αρτοσκεύασμα που θα μας ξετρελάνει με τη γεύση του.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η ζύμη μας θα φουσκώσει όσο πρέπει, πρώτα ελέγχουμε αν η μαγιά μας είναι ακόμα ενεργή, γιατί όταν χρησιμοποιούμε ληγμένη ή «νεκρή» μαγιά το ζυμάρι δεν μπορεί να διογκωθεί. Το δεύτερο που πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά είναι το πού θα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Το σημείο πρέπει να είναι ζεστό και να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα αέρα που εμποδίζουν τη διαδικασία. Πολύ σημαντικό είναι και το να μην παραφορτώνουμε το ζυμάρι μας με περισσότερα στερεά υλικά από αυτά που απαιτεί η συνταγή. Επιπλέον, βασικό στοιχείο για την επιτυχία είναι να χρησιμοποιούμε μια ποιοτική μαγιά που μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα, και θα μας δώσει ένα εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα όπως είναι Το Χελιδόνι, η μαγιά που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια.

Διαδεδομένη όσο καμιά άλλη μαγιά, Το Μπλε Χελιδόνι έχει τη μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο καθώς ανταποκρίνεται σε όλες τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής ζύμης, εξασφαλίζοντας όγκο και άρωμα, σε ό,τι και αν φτιάξουμε. Το Μπλε Χελιδόνι είναι επίσης ιδανικό και για γλυκά ζυμάρια που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, δίνοντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Βρίσκουμε εμβληματικό Μπλε Χελιδόνι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και ετοιμαζόμαστε για την πιο γιορτινή γευστική εμπειρία.

Αυτά τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε εντυπωσιακά πανετόνε, υπέροχες βασιλόπιτες, μυρωδάτα τσουρέκια και άπειρες άλλες συνταγές με μαγιά Το Χελιδόνι και τα μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, ή τα αμπαλάρουμε με γιορτινές κορδέλες και τα προσφέρουμε ως δώρο.

Οτιδήποτε και αν ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη με μαγιά Το Χελιδόνι. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και σηκώνουμε τα μανίκια για να απολαύσουμε το γευστικό ταξίδι που ξεκινά διαλύοντας ένα κομματάκι μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.

Ας δούμε μερικές από τις συνταγές του Olivemagazine.gr με μαγιά Το Χελιδόνι, που θα εντυπωσιάσουν τους αγαπημένους μας στο γιορτινό τραπέζι:

Χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και φέτα
Ζυμώνουμε και φουρνίζουμε ένα μοσχοβολιστό χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και το εμπλουτίζουμε με φέτα που πάει παντού!

Ψωμί ολικής άλεσης
Η βασική συνταγή για να φτιάχνουμε στο σπίτι νόστιμο και υγιεινό ψωμί ολικής άλεσης.

Ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα νόστιμο, αφράτο και πολύ αρωματικό ψωμί.

Πεϊνιρλί με 3 τυριά
Αφράτη ζύμη που αγκαλιάζει μαλακά ή και σκληρά τυριά, το πεϊνιρλί μπορεί να συνδυαστεί με άπειρα υλικά. Εδώ, προτείνουμε 3 διαφορετικά είδη τυριών με λιαστή ντομάτα, ελιές, ρίγανη και ό,τι τραβάει ή όρεξή μας…

Ψωμόπιτα με κοκκινιστό μοσχαράκι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος φουρνίζει αφράτο ζυμωτό ψωμί, το παντρεύει με μοσχαράκι κοκκινιστό και μας σερβίρει την πιο πρωτότυπη πίτα..

Πολίτικη βασιλόπιτα με μαχλέπι και μαστίχα
Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Εδώ την φτιάχνουμε με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι για σίγουρη επιτυχία.

Χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού, παραδοσιακού τραπεζιού των Χριστουγέννων. Το διακοσμούμε περίτεχνα με ζυμαρένια στολίδια και θα το απολαμβάνουμε με το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Γεμιστά μίνι τσουρέκια με πραλίνα
O Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει τα πιο λαχταριστά μίνι τσουρέκια με γέμιση πραλίνας. Η τέλεια πρόταση για πρωινό και brunch για μικρούς και μεγάλους.

Λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι
Οι κλασικοί λουκουμάδες με ένα μικρό “twist”, την προσθήκη στο μίγμα σιροπιού αγαύης -ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά.

Αφράτα ντόνατς με ζάχαρη άχνη
Ντόνατς είναι στα ελληνικά οι δικοί μας γνωστοί και πολύ αγαπημένοι λουκουμάδες. Όπως και να λέγονται, τους τρώμε σε γιορτές και σχόλες, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Οι λουκουμάδες δεν έχουν εποχή ούτε ώρα, αρκεί να είναι φρέσκοι και αφράτοι.

Λουκουμάδες γεμιστοί με σοκολάτα
Λουκουμάδες, ένα γλυκό που αγαπάει όλη η Ελλάδα. Ετοιμάζουμε σπιτικούς, λαχταριστούς λουκουμάδες, τους γεμίζουμε με σοκολάτα και τους σερβίρουμε με μέλι και λιωμένη σοκολάτα. Σίγουρα όλοι θα τρέξουν για δεύτερη μερίδα.