Sponsored Content

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικά στην παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης, οπότε η σωστή διατροφή είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων δηλαδή γαλακτοκομικά και τυριά, αυγά, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στις σωστές αναλογίες. Ταυτόχρονα ό,τι φτιάχνουμε θέλουμε να είναι θελκτικό καθώς όπως όλοι ξέρουμε τα παιδιά είναι οι πιο «αυστηροί» κριτές της γεύσης. Πώς όμως θα καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά μας να μην μπορούν να αντισταθούν σε καθετί που τους ετοιμάζουμε; Επιλέγοντας αγνά υλικά και φροντίζοντας να έχουμε ποικιλία απογειώνουμε γευστικά ό,τι φτιάχνουμε και προσφέρουμε στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Τα εκλεκτά υλικά που κάνουν τη διαφορά
Φυσικοί χυμοί και φρέσκα φρούτα εποχής, φρέσκο γάλα αγελάδας ή κατσικίσιο, γιαούρτι και τυριά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, δημητριακά, ψωμί και αρτοσκευάσματα από άλευρα ολικής άλεσης, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και αγνό βούτυρο από 100% αγελαδινό γάλα, όπως το Lurpak είναι μόνο μερικά από τα υλικά που δεν πρέπει να λείπουν από ένα πλήρες πρωινό για όλη την οικογένεια.

Κάθε μέρα κάτι νέο
Η ποικιλία είναι το α και το ω σε ένα παιδικό γεύμα, ειδικά όταν πρόκειται για το πρωινό. Είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά κίνητρα να ανακαλύπτουν καθημερινά κάτι νέο μέσα από πολλές και διαφορετικές επιλογές. Μια ωραία ιδέα είναι επίσης να τα προτρέπουμε να συμμετέχουν στην προετοιμασία του πρωινού τους. Αυτή η διαδικασία τους φτιάχνει τη διάθεση και τα κάνει να νιώθουν «υπεύθυνα», φροντίζοντας τον εαυτό τους σε καθημερινή βάση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ένα ποτήρι γάλα πλήρες είναι σταθερή αξία. Από εκεί και πέρα μπορείτε να παίξετε με τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών σας όπως π.χ. ένα τοστ με βούτυρο, τυρί και γαλοπούλα, μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κουτ. γλυκού βούτυρο και 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα, 1 μπολάκι γιαούρτι με 1 κουτ. σούπας μέλι, 1 σπιτική μπάρα δημητριακών με λιναρόσπορο, 2 σοκολατένια μπισκότα βρώμης ή 2 φέτες κέικ. Όλα αυτά πάντα με τη συνοδεία ενός φρούτου ή χυμού.

 

Το μυστικό είναι στο πρόγραμμα
Η αλήθεια είναι ότι γενικά το να βάζουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα βοηθάει και τις δύο πλευρές. Εμάς τους γονείς γιατί κανονίζουμε τις προμήθειες και προσαρμόζουμε ανάλογα την προετοιμασία και τα παιδιά γιατί μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν τις επιλογές τους και να περιμένουν να απολαύσουν τις αγαπημένες τους γεύσεις. Ιδιαίτερα τις καθημερινές που οι υποχρεώσεις τρέχουν και το ωράριο του σχολείου και των δραστηριοτήτων είναι συγκεκριμένο ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Τί γίνεται όμως με τα σαββατοκύριακα; Ευτυχώς έχουμε την άνεση να απολαύσουμε το πρωινό οικογενειακώς αλλά και να είμαστε και λίγο πιο ελεύθεροι και χαλαροί στις επιλογές μας. Μια λιχουδιά που αξίζει να φτιάξουμε και να απολαύσουμε επιτόπου είναι οι λουκουμάδες οι οποίοι όπως όλοι ξέρουμε τρώγονται ζεστοί και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Λουκουμάδες βουτύρου με μέλι
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120ml χλιαρό γάλα πλήρες
100γρ. βούτυρο Lurpak
20γρ. νωπή μαγιά
ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο και τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τον χυλό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά μπόλικο ελαιόλαδο. Με ένα μεγάλο κουτάλι βουτηγμένο σε νερό παίρνουμε κουταλιές ζύμης και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Όταν φουσκώσουν, γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βάζουμε με τρυπητή κουτάλα και απλώνουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν καλά. Τους μοιράζουμε σε πιατάκια, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.