Sponsored Content

Το ξίδι είναι ένα εμβληματικό υλικό της γαστρονομικής μας παράδοσης. Πρωταγωνιστική γεύση των μεσογειακών πιάτων και συστατικό που ξεχωρίζει σε κάθε πτυχή της ελληνικής μαγειρικής, το ξίδι αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμα απολαυστική εκδοχή του σταφυλιού στην καθημερινή μας διατροφή. Σάλτσες για κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, λαχανικά, σαλάτες, τυριά, αλλαντικά, ακόμα και γλυκά είναι μερικές από τις περιπτώσεις που το ξίδι, ιδιαίτερα το βαλσαμικό, δίνει μοναδικό χαρακτήρα. Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο το τελικό αποτέλεσμα είναι η παλαίωση.

Ένα παλαιωμένο βαλσαμικό είναι μια επένδυση στη γεύση αφού τα αρώματα και η νοστιμιά του μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο ακόμα και του πιο απλού πιάτου. Μια τέτοιου είδους επένδυση έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Θέλοντας να αξιοποιήσει το σταφύλι σε κάθε δυνατή μορφή του δημιούργησε τα premium παλαιωμένα βαλσαμικά ξύδια “Botanico”. Το κτήμα με την μακρά παράδοση στην παραγωγή κορυφαίων κρασιών δημιούργησε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με μοναδικά αρώματα, πλούσια γεύση και σημαντική διατροφική αξία.

Το βαλσαμικό ξίδι παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια της Δράμας με την μέθοδο που παράγεται και το balsamico tradizionale της Μόντενας στην Ιταλία. Το προϊόν μπαίνει σε συστοιχίες μικρών βαρελιών και παλαιώνεται δύο, τέσσερα, οκτώ ή δέκα χρόνια. Το βαλσαμικό ξίδι Αδριανής παίρνει αρώματα από τους διαφορετικούς τύπους ξύλου (δρυ, καστανιά και κερασιά) και ωριμάζει μέσω της ώσμωσης και της εξαέρωσης κατά τους θερινούς μήνες οπότε και συμπυκνώνεται πριν μπει στις φιάλες. Το διαδοχικό πέρασμα από βαρέλια 50 έως 8 λίτρων του προσδίδει και πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά: ταννίνες, αρώματα, χρώμα και πυκνότητα. Κάθε χρόνο εμφιαλώνεται μια μικρή μόνο ποσότητα από το τελευταίο βαρελάκι η οποία αναπληρώνεται διαδοχικά από το προηγούμενο βαρέλι, ενώ το πρώτο βαρέλι της σειράς συμπληρώνεται με νέο προϊόν.

Επενδύοντας στη γεύση με 6 διαφορετικούς τρόπους
Το καθαρό χρώμα του Botanico λευκό είναι ό,τι πρέπει για λευκές σάλτσες, dressing, σπιτική μαγιονέζα και οποιαδήποτε άλλη συνταγή με πουλερικά και ψάρια καθώς δίνει βαθιά νοστιμιά χωρίς να αλλοιώνει χρωματικά το τελικό αποτέλεσμα. Φτιαγμένο από οξοποιημένο κρασί και συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών Sémillon έχει φρέσκα φρουτώδη αρώματα και είναι αρκετά έντονο στη γεύση.

Το Botanico 1 περνάει έναν ολόκληρο χρόνο σε δρύινο βαρέλι γι αυτό και έχει μεγαλύτερη ένταση αρωμάτων. Πράσινες σαλάτες με φρούτα και ξηρούς καρπούς, βραστά λαχανικά και όσπρια, του ταιριάζουν πολύ.

Το Botanico 2 είναι ένα ξίδι πυκνό με πολλά και διαφορετικά αρώματα, ιδανικό για λαχανικά και μαρινάδες.

Η χαρακτηριστική γλύκα του Βοtanico Brown Seal απογειώνει τα κοκκινιστά φαγητά ενώ η ισορροπημένη οξύτητά του πάει ωραία με σαλάτες που περιέχουν ντομάτα.

Το Botanico Red Seal διαθέτει αρώματα καφέ και ξερών φρούτων γι αυτό είναι περισσότερο γλυκό παρά ξινό. Λαχανικά με πιπεράτη γεύση, όπως για παράδειγμα η ρόκα, καπνιστά τυριά και αλλαντικά αναδεικνύονται με μερικές μόνο σταγόνες από αυτό το παλαιωμένο ξίδι.

Μέλι, σταφίδα και μπαχαρικά είναι τα πρώτα που έρχονται στη μύτη και στον ουρανίσκο από το Botanico Gold Seal. Έξτρα συμπυκνωμένο και πολύ αρωματικό αναβαθμίζει ψητά κρεατικά αλλά εκεί που πραγματικά διαπρέπει είναι στα γλυκά. Μερικές μόνο σταγόνες αρκούν για να απογειώσουν μια πανακότα ή ένα τσιζκέικ.