Η σόγια λειτουργεί σε μία vegetarian ή vegan διατροφή ως γευστικό υποκατάστατο του κρέατος. Είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και χρησιμοποιείται πολύ καθώς ταιριάζει γευστικά με πάρα πολλές τροφές. Όμως, το μαγείρεμά της είναι μία μικρή πρόκληση. Ο κυριότερος λόγος είναι πως η σόγια είναι κάπως άγευστη και γι’ αυτό χρειάζεται πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα ώστε να πάρει άρωμα και γεύση.

Κιμάς σόγιας ή κεμπάπ
Στην πραγματικότητα, η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι το μέγεθός τους. Το κεμπάπ έχει μεγαλύτερα κομμάτια και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε συνταγές που έχουν ως συνοδευτικό το ρύζι, τα μακαρόνια ή και κάποιο λαδερό. Ο κιμάς χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνταγές όπως οι μακαρονάδες, το παστίτσιο κλπ.

Tips για να τη μαγειρέψετε

Το στράγγισμα
Το μυστικό είναι το καλό στράγγισμα. Βάζετε νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνετε την ποσότητα σόγιας που επιθυμείτε. Μόλις πάρει βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα και την αφήνετε για περίπου δέκα λεπτά, ώστε να φουσκώσει η σόγια. Στη συνέχεια, τη στραγγίζετε σε σουρωτήρι, την αφήνετε να κρυώσει και μετά τη στραγγίζετε με τα χέρια ώστε να φύγει το περιττό νερό.

Πώς να τη μαγειρέψετε
Τη σόγια τη μαγειρεύετε όπως και το κρέας. Δηλαδή, την τσιγαρίζετε με τα λαχανικά για να φτιάξετε τον κιμά, ενώ αν θέλετε να την κάνετε κοκκινιστή ή λεμονάτη με ρύζι/μακαρόνια, τότε κάνετε ακριβώς ό,τι και με το κρέας.

Τα μπαχαρικά
Το δεύτερο μεγάλο μυστικό είναι τα μπαχαρικά. Η σόγια είναι αρκετά άγευστη και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Όσο πιο έντονα είναι, τόσο πιο εύγευστο θα είναι το αποτέλεσμα. Κανέλα, μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ είναι μερικά που ταιριάζουν πολύ, ενώ αν λατρεύετε τις καπνιστές γεύσεις τότε μπορείτε να προσθέσετε καπνιστή πάπρικα.