Η Έμιλυ Βαγιά, aka mrssoupe.com, έγινε vegetarian λόγω Netflix. Είναι μητέρα, σύζυγος, σεφ, blogger και influencer και μας μιλά για τις καθημερινές διατροφικές της συνήθειες.

Το χιούμορ της είναι τόσο φανερό όσο και η ομορφιά της. Ζωηρή, αεικίνητη και πολύ φιλική, έχει σπουδάσει Διοίκηση Eπιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει τελειώσει σχολή δημοσιογραφίας, ενώ έχει περάσει και από τα ΤΕΦΑΑ. «Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι καλά στην προσωπική τους ζωή για να θριαμβεύσουν στα επαγγελματικά τους. Κι αυτό έκανα: παντρεύτηκα, γέννησα τον γιο μου και έπειτα είπα: Τώρα θα ασχοληθώ με τα επαγγελματικά μου. Κάπως έτσι ξεκίνησα να μαγειρεύω. Η μαγειρική με χαλαρώνει, είναι ο διαλογισμός μου, γιατί όταν μαγειρεύω νιώθω ότι ζω την κάθε στιγμή, είμαι απολύτως συγκεντρωμένη. Ίσως γι’ αυτό και τη λατρεύω», λέει η Έμιλυ Βαγιά.

Το να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή ήταν και εξακολουθεί να είναι το πάθος της. Το ίδιο ισχύει με την άσκηση και το fitness. Έτσι ήταν και είναι η ζωή της. Το blog της «είναι το σπίτι μου. Μέσα εκεί θα βρείτε τις αγαπημένες μου vegetarian και vegan συνταγές, γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαμαδίστικα φαγητά. Επίσης, υπάρχουν οι προπονήσεις μου. Γενικά, εκεί είναι όλα όσα αγαπώ και με παθιάζουν ως γυναίκα και ως μαμά», σχολιάζει.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του blogging

«Γενικά, δεν μου πάει το να δουλεύω για άλλους και το είχα κάνει στο παρελθόν. Νιώθω ότι δεν υπάρχει μισθός που να μπορεί να εξαγοράσει τον χρόνο μου. Έτσι απλά. Και εκεί που σκεφτόμουν με το τι θέλω να ασχοληθώ, ήρθε η μαγειρική στη ζωή μου. Τα πρώτα τρία χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Έκανα τρεις δουλειές ταυτόχρονα, γιατί μόνο η μαγειρική δεν μου απέδιδε τίποτα οικονομικά. Ήμουν, όμως, αποφασισμένη να την κάνω το κύριο επάγγελμά μου, μέχρι που το κατάφερα». Και μετά, ήρθαν το blog και όλα τα υπόλοιπα.

Το Netflix την οδήγησε στη χορτοφαγία

Η Έμιλυ είχε δοκιμάσει να γίνει vegetarian στα φοιτητικά της χρόνια, αλλά κάποιες αιματολογικές εξετάσεις που έκανε τότε την τρόμαξαν και έτσι ξανάρχισε να τρώει κρέας. Και όλα αυτά μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια. «Παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix, το «Seaspiracy», και κάτι μου συνέβη. Με καθήλωσε, με ταρακούνησε και έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση. Από την επόμενη κιόλας ημέρα έπαψα να μαγειρεύω κρέας και ψάρι. Άλλαξα κατεύθυνση και στο blog μου φυσικά». Ο γιος της που είναι 5 χρόνων τρώει κρέας και ψάρι, τα οποία όμως μαγειρεύει είτε η γιαγιά είτε στο σχολείο του. «Δεν θέλω να αποφασίσω εγώ γι’ αυτόν. Θεωρώ πως πρέπει ο ίδιος να πάρει την απόφαση όταν μεγαλώσει λίγο περισσότερο», μου αναφέρει. Όσο για τον σύζυγο, «επίσης τρώει κρέας και ψάρι, αλλά μόνο αν βρεθεί με παρέα εκτός σπιτιού. Στο σπίτι δεν μαγειρεύω τίποτε από τα δύο και δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Είμαι πολύ τυχερή, απ’ ό,τι μου λένε κορίτσια που με ακολουθούν στα social», λέει γελώντας.

Πολλές φορές τη ρωτάνε αν τρώει μόνο σαλάτες και φρούτα. Τους προτρέπει να μπουν στο mrssoupe.com για να μάθουν τι ακριβώς τρώει και ίσως αυτή να είναι η καλύτερη και πιο χειροπιαστή απάντηση. «Στους ακολούθους μου αρέσει η απλότητα των συνταγών μου. Το ότι δεν θα μπουν στην κουζίνα και θα ξεχάσουν να βγουν από αυτήν. Και τα μηνύματα που μου αρέσουν περισσότερο απ’ όλα είναι αυτά στα οποία γράφουν ότι οι συνταγές μου τους έκαναν να ξεκινήσουν το μαγείρεμα και τους έμαθαν να τρώνε υγιεινά και να το απολαμβάνουν. Αυτά με κάνουν να συνεχίζω με ακόμα μεγαλύτερο πάθος».

Ο μύθος του «υγιεινού» βιγκανισμού

Μου δείχνει την επόμενη συνταγή που θα ανεβάσει. «Μπελαλίδικη», τη χαρακτηρίζω, αλλά εκείνη μου απαντά: «Οι δύσκολες συνταγές είναι μύθος πια». Τη ρωτάω για την πιο δύσκολη συνταγή που έχει φτιάξει. «Θα πω ότι γενικά τα γλυκά με δυσκολεύουν, γιατί θέλουν μεγάλη ακρίβεια και έχω αποτύχει πολλές φορές σε αυτά», αποκαλύπτει.

Η κουβέντα μας πάει και σε έναν άλλον μύθο, εκείνον του ό,τι είναι vegan είναι και υγιεινό. «Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Vegan δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό. Όποιος ακολουθεί αυτή τη διατροφική φιλοσοφία, σίγουρα το γνωρίζει. Υπάρχουν πάρα πολλές ανθυγιεινές vegan επιλογές και πολλά επίσης τέτοια προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά δεν θα τα αγόραζα και δεν θα τα έτρωγα ούτε με σφαίρες. Όλα θέλουν ψάξιμο και έλεγχο ετικέτας».

Πού τρώει, όμως, η Έμιλυ;

«Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να τρώω στο σπίτι. Κουράζομαι τόσο πολύ από τη δουλειά μου, γιατί δουλεύω ασταμάτητα, που δεν έχω το κουράγιο να βγω. Επιπλέον, απολαμβάνω την ιδιωτικότητά μου. Το αγαπημένο μου hardcore delivery είναι η vegetarian σκεπαστή, την οποία και μοιράζομαι πάντα με τον άνδρα μου. Αν βγω, θα προτιμήσω να δοκιμάσω κάτι καινούριο, κάποια κουζίνα που δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Τελευταία έχω αγαπήσει τα εστιατόρια με ωμοφαγική κουζίνα».

Βρίσκει επιλογές στα μενού των συμβατικών εστιατορίων; «Βλέπω ότι υπάρχουν όλο και πιο πολλές vegetarian ή vegan επιλογές και στα συμβατικά εστιατόρια. Ακόμα και σε ένα κλασικό σουβλατζίδικο να πας, όλο και κάτι θα βρεις να φας, κάτι που είναι πολύ ωραίο. Κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και μας βοηθάει να μην απομονωνόμαστε κοινωνικά. Από την άλλη, οι περισσότερες vegan επιλογές στα μενού των συμβατικών εστιατορίων δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμες για μένα. Το προσπαθούν, πάντως, και αυτό μετράει», μου λέει γελώντας.

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη