Η νέα τάση στα superfoods είναι η διατροφική μαγιά, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις όσων ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή, καθώς είναι ένα υποκατάστατο που μοιάζει πολύ με τυρί και παράλληλα έχει πλούσια γεύση. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως «vegan παρμεζάνα».

Ωστόσο δεν είναι απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους κάνουν ιδιαίτερη διατροφή, αφού μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλα τα αγαπημένα μας πιάτα, όπως σαλάτες , ψητά λαχανικά και ζυμαρικά. Πρόκειται για ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης, που ναι μεν μοιάζει με τη μαγιά που χρησιμοποιούμε στη μπίρα ή στα αρτοσκευάσματα, όμως η επεξεργασία της είναι τελείως διαφορετική με αποτέλεσμα τα ενζυμικά κύτταρα να μην είναι «ζωντανά» στο τελικό προϊόν. Προέρχεται από τον ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae και καλλιεργείται σε υπόστρωμα που είναι πλούσιο σε σάκχαρα όπως η μελάσα ή το παντζάρι. Μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο σε αποξηραμένη μορφή θρυμματισμένων νιφάδων.

Η θρεπτική μαγιά δεν είναι απλώς ένα νόστιμο υποκατάστατο τυριού, αλλά και έχει καιμ ια σειρά από διατροφικά οφέλη. Χαρακτηριστικά, 2 κουταλιές της σούπας έχει μόλις 40 θερμίδες αλλά περιέχει μια εκπληκτικά πυκνή ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 5 γραμμάρια. Επιπλέον, δεν περιέχει ζάχαρη, γλουτένη και νάτριο παρά τη φυσικά αλμυρή γεύση της. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Β1, Β3 και Β9, ενώ περιέχει και σημαντικά επίπεδα αντιοξειδωτικών μετάλλων.

Στο πιάτο μας

Τώρα που έχουμε μια εικόνα για το είδος που θα βάλουμε στο πιάτο μας, ας δούμε και πώς θα το βάλουμε στις συνταγές μας.

Η πιο απλή εφαρμογή είναι να την χρησιμοποιήσουμε ακριβώς όπως και την παρμεζάνα, δηλαδή να πασπαλίσουμε τη σαλάτα μας ή τα ζυμαρικά.

Μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα «τυρένια» ποπ κορν, ρίχνοντας μια ή δυο κουταλιές της σούπας μαγιά, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι επάνω στο αγαπημένο σνακ.

Ακόμα μια ιδιότητα της μαγιάς είναι ότι περιέχει μια πυκτική ουσία η οποία κάνει τις σούπες πιο νόστιμες και πιο τις σάλτσες πιο κρεμώδεις, ακόμα και αν φτιάχνουμε dressing, ντιπ ή σάλτσες τυριών.

Την προσθέτουμε σε σοταρισμένα χόρτα και πιάτα με όσπρια. Τη συνδυάζουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε σκόνη σκόρδου, χυμό λεμονιού και έχουμε ένα πεντανόστιμο ντιπ που θα κάνει τα παιδιά να ξετρελαθούν.

Αποθήκευση

Αποθηκεύουμε τη διατροφική μαγιά σε καλά κλεισμένη σακούλα ή βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, ή στο ψυγείο όπου μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Μπορείς να μάθεις εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το τι είναι η διατροφική μαγιά και πώς να την προσθέσεις σε νηστίσιμες συνταγές.