Αστικοί μύθοι και αλήθειες μπλέκονται σε ιστορίες φαντασίας και ρεαλισμού όταν αποφασίζουμε να μιλήσουμε για τις σχέσεις μας με την κουζίνα, τα σκεύη και τα υλικά της. Από τις υπερβολές τύπου «μαγειρεύω τουλάχιστον τρία διαφορετικά γεύματα την ημέρα για εμάς και τα παιδιά, γιατί κανείς δεν τρώει τα ίδια με τον άλλον» μέχρι τις αφοριστικές δηλώσεις, όπως «έχω πολλές δουλειές για να χάνω χρόνο στην κουζίνα», η διαδρομή είναι μεγάλη και συχνά μας εκπλήσσει.

Πολύ απλά γιατί η αλήθεια τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάπου στη μέση και τα άκρα υπάρχουν για να προσθέτουν γοητεία στην καθημερινότητά μας. Αναζητώντας λοιπόν να σκιαγραφήσουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο διαθέσαμε στους αναγνώστες μας online μέσω του www.olivemagazine.gr. Λάβαμε 500 απαντήσεις σε λιγότερο από 1 εβδομάδα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πόσο συχνά μαγειρεύουμε στο σπίτι μας

57,7% δηλώνει ότι μαγειρεύει καθημερινά ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 30%, ανέφερε ότι ασχολείται με το μαγείρεμα 2-3 φορές την εβδομάδα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων απάντησαν είτε μαγειρεύουν πολύ αραιά, είτε και ποτέ (6,5% και 2,4% αντίστοιχα).

Πού τρώμε συνήθως

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πού καταναλώνουν κυρίως τα γεύματα τους. 82 %, δηλαδή η  συντριπτική πλειοψηφία μάς ανέφερε ότι τρώει συνήθως στο σπίτι ενώ μόλις το 16,2% τρώει το βασικό γεύμα της ημέρας στο γραφείο του. Σχεδόν κανείς (μόλις 0,6%) δεν τρώει εκτός σπιτιού, ενώ όσοι απάντησαν «άλλο» συμπληρώσανε ότι τρώνε και στο σπίτι και στο γραφείο ή ενίοτε και έξω.

Πόσο χρόνο αφιερώνουμε στο μαγείρεμα

41,98% αφιερώνει περίπου 1 ώρα την ημέρα στο μαγείρεμα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών (24,68%) δηλώνει ότι χρειάζεται περίπου 2 ώρες ημερησίως. Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 27%, έχουμε όσους διαθέτουν μόλις 20‘την ημέρα, προφανώς για να φτιάξουν κάτι εύκολο. Στη συνέχεια, το 13,08%απάντησε ότι του φτάνουν 30′ για το καθημερινό του μαγείρεμα. Σε μικρότερα ποσοστά έχουμε όσους αφιερώνουν τουλάχιστον 3 ώρες (4,74%), 10-20′  (2,1%) και 40-50′  (3,79%). Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό (2,2%) που δεν μαγειρεύει καθόλου καθημερινά.

Πόσα γεύματα κάνουμε την ημέρα

31,78% καταναλώνει 3 γεύματα την ημέρα ενώ 2 γεύματα την ημέρα το 30,77%. Ποσοστά που αναφέρονται είτε στα 3 βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), είτε σε 2 από αυτά, καθώς κάποιοι είτε δεν τρώνε πρωινό είτε δεν τρώνε ένα από τα άλλα δύο, καταλήγοντας ουσιαστικά στα δύο βασικά γεύματα την ημέρα. Τα 5 γεύματα (δηλαδή τα 3 βασικά και 2 σνακ στα ενδιάμεσα, όπως κάποιοι μας διευκρίνισαν κιόλας) συγκέντρωσαν μόλις το 11,01% και στην ίδια λογική κινήθηκαν τα 4 γεύματα (10,37%).

Τι ψωνίζουμε για τις οικιακές μαγειρικές μας

89,5% Η συντριπτική πλειοψηφία αγοράζει φρέσκα προϊόντα για να τα μαγειρέψει, μόλις ένα 5% μαγειρεύει κατεψυγμένα, ενώ οι υπόλοιποι μαγειρεύουν και τα δυο, ανάλογα την περίσταση, την ημέρα και τον χρόνο που έχουν.

Τι επιλέγουμε όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι

90% υπερτερούν κατά κράτος τα μαγειρευτά. Εδώ οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κάνουν περισσότερες από μια επιλογές. Υπερτερούν κατά κράτος τα μαγειρευτά σε ποσοστό μάλιστα που πλησιάζει το 90% (88,7%), ενώ αμέσως μετά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται τα ψητά (47,5%). Τα τηγανητά είναι αρκετά χαμηλά στις επιλογές τους, καθώς πολύ λίγοι φαίνονται να θέλουν είτε να τα μαγειρέψουν είτε να τα καταναλώσουν (5,7%). Από εκεί και πέρα, το 8,9% προτιμά έτοιμα γεύματα ή προϊόντα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα και ένα 9,9% σιτίζεται κυρίως μέσω delivery.

Πώς θα χαρακτηρίζαμε τη διατροφή μας

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι τρώνε απ’ όλα, σε ποσοστό 61,2% ενώ το 26,1% χαρακτηρίζει τη διατροφή του «υγιεινή». Το 3,6% δηλώνει pescatarian, καθώς επιλέγει να τρώει περισσότερο ψάρια και λαχανικά, ενώ το 2,6% ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή. Ένα 3,2% δηλώνει ότι κάνει ανθυγιεινή διατροφή. Οι υπόλοιπες πληροφορίες που έχουμε πάρει από τη συγκεκριμένη ερώτηση αφορούν ένα ποσοστό που επέλεξε «άλλο», με απαντήσεις του τύπου: «δεν τρώω κρέας», «τρώω πολύ συχνά κρέας», «τρώω πιο υγιεινά τις καθημερινές και πιο ανθυγιεινά το Σαββατοκύριακο», «δεν καταναλώνω γλουτένη», «κάνω κετογονική δίαιτα», «περιορίζω τους υδατάνθρακες, ειδικά το βράδυ».

Πώς μαγειρεύουμε πιο συχνά

  • 66,2% Η κατσαρόλα ήρθε στην πρώτη θέση
  • 24,7% Ο φούρνος έρχεται στη δεύτερη θέση, με ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό
  • 2,4% Στο τηγάνι
  • 1,6% Στον ατμό
  • 0,8% Στη φριτέζα αέρος
  • 0,7% Πουθενά

Εκείνοι που απάντησαν «άλλο», δίνοντας επιλογές όπως το bbq, την τοστιέρα, το γκριλ, τη χύτρα ή το wok.

Πόσα ξοδεύουμε για φαγητό την εβδομάδα;

Ήταν μια ερώτηση που δυσκόλεψε αρκετά τους ερωτηθέντες, καθώς λάβαμε πολλές και διαφορετικές απαντήσεις, δύσκολα κωδικοποιήσιμες, ενώ μάλιστα ένα ποσοστό, που έφτασε το 5%, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσό. 27,10% κλίνει προς τα 100 ευρώ την εβδομάδα, που αποτελεί και την πλειοψηφία. Ακολουθούν τα 50 ευρώ με 25,10%. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν με μια απειροελάχιστη διαφορά όσοι ξοδεύουν 150-200 ευρώ την εβδομάδα (18,62%), αλλά και εκείνοι που ξοδεύουν 60-80 ευρώ (18,42%). Πιο χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν όσοι υπολογίζουν για φαγητό 30-40 ευρώ την εβδομάδα (9,1%), αλλά και όσοι υπερβαίνουν τα 200 ευρώ εβδομαδιαίως (4,04%).

Πόσο συχνά βγαίνουμε για φαγητό

Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι βγαίνουν για φαγητό 2-3 φορές τον μήνα σε ποσοστό 37,7%ενώ το 26,3% αναφέρει ότι βγαίνει έξω μόλις μία φορά τον μήνα. Οι υπόλοιποι δηλώνουν είτε ότι πηγαίνουν για φαγητό πιο αραιά από μία φορά τον μήνα, είτε πιο συχνά από 2-3 φορές μηνιαίως (σε ποσοστό που και στις δύο περιπτώσεις φτάνει το 18%).

Ποιες είναι οι αγαπημένες μας κουζίνες

Εδώ οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να κάνουν παραπάνω από μία επιλογές και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 94,3% Ελληνική Κουζίνα
  • 57,1% Ιταλική Κουζίνα
  • 27,3% Μεξικανική Κουζίνα
  • 23,1% Ασιατική Κουζίνα
  • 14,2% Έθνικ Κουζίνα
  • 1,94% όλες

Το προφίλ των αναγνωστών που συμμετείχαν

32,8% των συμμετεχόντων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 36-45.Στην έρευνά συμμετείχαν κυρίως γυναίκες, σε ποσοστό 81%, έναντι των αντρών που έφτασαν μόλις το 19%. Ηλικιακά, οι περισσότεροι ανήκαν στις κατηγορίες 36-45 (32,8%) ή 46-55 (31,2%), αλλά και 56-64 (16%) και 65+ (7%), ενώ οι νεότερες ηλικίες (18-35) δεν ξεπέρασαν συνολικά το 14,6%. Στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες ήταν ζευγάρια χωρίς παιδιά (30,4%) ή με ένα παιδί (27,5%), ενώ με 2 ή περισσότερα ήταν το 23,1% και το 3,6% αντίστοιχα. Όσο για το εισόδημά τους, το υψηλότερο ποσοστό όσων απάντησαν έχει οικογενειακό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ (39,9%), ένα 27% συγκεντρώνει 20.000-30.000 ενώ το 24,1% έχει εισόδημα άνω των 30.000 και το 8,9% του κόσμου κάτω από 10.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο σπουδών, οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής σε ποσοστό σχεδόν 50% (49,5% για την ακρίβεια), κατά 25,9% είναι και κάτοχοι μεταπτυχιακού (και 8,9% έχουν και διδακτορικό), ενώ το 20,9% είναι απόφοιτοι Λυκείου.