Το wine bar ήρθε να μας χαλαρώσει με ένα ποτήρι σε προσιτή τιμή, μας μυεί στους αμπελώνες της επικράτειας και έγινε μόδα. Δες σε ποιο wine bar θα πας ανάλογα με το γούστο σου!

wine-bar_208195282

Παρόλο που ο αρχαίος μας πρόγονος είχε θεοποιήσει το κρασί του στα μάτια του Διονύσου, η ελληνική χαρά του ποτηριού στα χρόνια της lifestyle ευωχίας διαμόρφωσε μια διαφορετική άποψη: Η ρετσίνα πέρασε στα αζήτητα, εξαφανίστηκε σχεδόν και από το απόλυτο ιερατείο της, την κλασική ταβέρνα, και ο Έλληνας πότης πέρασε πρώτος στην κατανάλωση ουίσκι της Ευρώπης. Ωστόσο, την περίοδο που η τεκίλα μεθούσε όλα τα πάρτι της χαράς του ολόφρεσκου αιώνα, ο ελληνικός αμπελώνας άρχισε να ανθοφορεί, να εργάζεται πυρετωδώς στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς ελληνικού κρασιού, με γαλλική τεχνογνωσία, άποψη και κυρίως, παγκόσμια ποιότητα. Το κρασί εμφιαλώθηκε, θυμήθηκε τις αρχαίες ποικιλίες του, άρχισε να διαπρέπει στο εξωτερικό, να αποκτά στο εσωτερικό σχολές για τον επίδοξο εραστή που θα ήθελε να εμβαθύνει στα μυστικά του. Τον πρώτο εκείνο καιρό, όμως, το μάρκετινγκ της εποχής πούλησε λανθασμένα τους ελληνικούς δρόμους του κρασιού, πούλησε ακριβά, πούλησε την άποψη πως η διονυσιακή χαρά ανήκει στους γνώστες, στους λίγους και εκλεκτούς, άλλο ένα προϊόν της εποχής που αγάπησε την πολυτέλεια. Οι στριμωγμένες εποχές της κρίσης, όμως, προσγείωσαν τη χαρά του κρασιού στα πόδια του απλού καταναλωτή, ακόμη και οι καλύτερες οικογένειες μπήκαν σε ασκό, το χύμα έπαψε να είναι συνώνυμο μιας κατώτερης γενιάς. Ένα ποτηράκι νωρίς μετά το γραφείο, η αποσυμφόρηση στην αρχή της νύχτας, κουβέντες στο πεζοδρόμιο του καλοκαιριού, το κρασί χωράει σε όλες τις ώρες, τις ηλικίες και τα γούστα.

wine-bar_100365173

Τα στιλάτα
Με μια νεοκλασική, αστραφτερή αύρα που δανείζεται κάτι από την κομψότητα των ευρωπαϊκών γκλαμ μπιστρό, το Vintage (Μητροπόλεως 66-68, Σύνταγμα, τηλ. 213 0296570) με 200 ετικέτες μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό και τον international αμπελώνα, απευθύνεται στον γνώστη, τον φτασμένο ή τον επίδοξο. Το By the glass (Στοά Ράλλη, Σύνταγμα, τηλ. 210 3232560) προτιμούν οι μεγαλύτερες ηλικίες, στα καναπεδάκια της στοάς με την πιο old Athens αριστοκρατική αύρα.

Τα σοφιστικέ
Στη σκιά της Ακρόπολης το Wine Point (Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Ακρόπολη, τηλ. 210 9227050) μαζεύει όλες τις ηλικίες, χωρίς να ρωτά σε ποια φυλή ανήκεις, σε κουλ γευσιγνωσίες γύρω από το μπαρ, ενώ το Οίνoscent (Βουλής 44Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374) το προτιμούν διανοούμενοι, international κοινό, καλλιτέχνες και ηθοποιοί, σε μια κόσμια γαλήνη με ένα ποτήρι στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου.

wine-bar_94016284

Τα απολύτως χαλαρά
Στο Kiki de Grece (Ιπίτου 4 & Βουλής, Σύνταγμα, τηλ. 210 3211279) θα νιώσεις την παριζιάνικη αύρα της Ιπίτου με θέα στην πιο καλλιτεχνική περαντζάδα του κέντρου και απλά μεζεδάκια της τοπικής παραγωγής. Από την άλλη, στο Ηeteroclito (Πετράκη 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3239406) θα πασχίσεις πολύ να βρεις μια θέση ανάμεσα στο πιο ετερόκλιτο, μποέμ κοινό που καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο.

Το πιο δημοκρατικό
Φοιτητές, τριαντάρηδες και απόμαχοι μοιράζονται στο κελάρι του υπογείου και τη βιομηχανική αισθητική του ισογείου, σε μια φάση που θυμίζει γιορτή του κρασιού, που όμως δεν αποκλείει και ένα ουισκάκι, στο Fabrica De Vino (Εμμ. Μπενάκη 3, Αθήνα, τηλ. 210 3214148).

wine-bar_252986197

Τα νότια
Το Vein Cheese & Wine (M. Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, τηλ. 215 5159777) σε κλάσικ-νουβό στιλ συνδυάζει το κρασί με το κανονικό φαγητό αλλά και τα κυριακάτικα brunch, ενώ στα δρύινα βαρέλια-τραπεζάκια του Faidon (Αγ. Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ. 215 5109975), θα συνδυάσεις το κρασί με ντελικατέσεν μεζεδάκια ενός εκλεκτού παντοπωλείου.