Μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα. Είναι αφράτα και μαστιχωτά. Είναι τα πασχαλινά τσουρέκια που ενίοτε στολίζονται με κόκκινο αυγό κι εμείς σας δίνουμε τις διευθύνσεις για να αγοράσετε τα πιο νόστιμα.

Θυμάμαι τις γυναίκες να μαζεύονται Μεγάλη Τετάρτη το πρωί και να βάζουν να ζυμώνουν τα τσουρέκια. Γάλα, βούτυρο, μαγιά, ζάχαρη, αλεύρι φυσικά σχημάτιζαν μια ελαφρώς κιτρινωπή ζύμη που αρωματιζόταν με μαχλέπι, μαστίχα και τρίμμα πορτοκαλιού. Στα κρυφά, πάντα τη δοκίμαζα, τι αν και φώναζαν ότι θα με έπιανε το στομάχι μου. Μετά στηνόμουν μπροστά στον φούρνο να τα βλέπω να φουσκώνουν, να πλημμυρίζουν όλο το σπίτι με μυρωδιές και ανυπομονούσα να έρθει η ώρα που θα τα βούταγα στο γάλα. Το τσουρέκι και εγώ έχουμε μια βαθιά σχέση αγάπης. Και όταν δεν το φτιάχνω στο σπίτι, το αναζητώ στα παρακάτω αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Rio
Οι σιροπιαστοί, λαχταριστοί μπαμπάδες του έχουν γράψει ιστορία και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κατέβει κανείς μέχρι το Παλαιό Φάληρο. Βέβαια, εγώ θα σας έλεγα ότι το must είναι το τσουρέκι τους. Μάλιστα θα πρέπει να πάτε νωρίς το πρωί για να το προλάβετε, μια και είναι περιζήτητο. Πολίτικο, φυσικά, με μαστίχα και μαχλέπι. Ροδοψημένο, αφράτο και μαστιχωτό. Μαζί με αυτό, πάρτε και ατσμά (πολίτικο ψωμί με φρέσκο βούτυρο και μαυροκούκι), μισοφέγγαρα κιφέλ γεμιστά με σοκολάτα, καρύδια και κανέλα και μπαμπάδες για όλους.

Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9831892

Στάνη
Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το μικρό, καλτ μαγαζί του κέντρου, οι μυρωδιές μπλέκονται: από τη μια οι λουκουμάδες που ετοιμάζονται και τηγανίζονται μπροστά, από την άλλη η κρέμα της μπουγάτσας, που την κόβουν για να τη σερβίρουν nκαι την πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλα, και, τέλος, οι μυρωδιές που βγαίνουν από το εργαστήριο. Κοινώς, πάω για ένα πράγμα και βγαίνω με σακούλες! Το τσουρέκι που ετοιμάζουν είναι αφράτο,αρωματικό (το μαχλέπι και η μαστίχα θα σας σπάσουν τη μύτη)και πολύ νόστιμο. Φυσικά στην τσάντα που θα πάρετε φεύγονταςβάλτε και 3-4 από τις φανταστικές κρέμες που έχουν. Θα με θυμηθείτε.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10,  Αθήνα, τηλ. 210 5232627

Lido
Από τούτο το μικρό, παλαιομοδίτικο ζαχαροπλαστείο αυτές τις μέρες βγαίνουν μυρωδιές που μεθούν όλο το Παγκράτι. Τα τσουρέκια του είναι τόσο διάσημα που οι ουρές έξω από το μαγαζί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η συνταγή που χρησιμοποιούν για να το φτιάξουν είναι η ίδια εδώ και περίπου 60 χρόνια, δηλαδή από τότε που άνοιξε το 1967. Μαστιχωτό, με σαγηνευτικό άρωμα από πορτοκάλι και μαχλέπι είναι τόσο όσο γλυκό. Έκτος από το κλασικό, θα βρείτε και δύο παραλλαγές του σε πιο μικρό μέγεθος: γεμιστό με σοκολάτα ή με κάστανο.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.  210 7516898

Rita’s Cookies
Για τα μπισκότα της Ρίτας Αμιραλιάν έχουμε μιλήσει πολλές φορές: είναι, θα έλεγα, διαβολικά νόστιμα. Για τις πασχαλινές μέρες ετοιμάζει και τσουρέκια. Γι’ αυτά χρησιμοποιεί μια γαλλική συνταγή –βουτυράτη κοινώς–
που την αρωματίζει με μαχλέπι και μαστίχα. Είναι αφράτο και πολύ μαστιχωτό. Θα το βρείτε σκέτο αλλά και με κομματάκια σοκολάτας, με σοκολάτα και δαμάσκηνα και με σοκολάτα και καρύδια. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε και τα τσουρεκάκια με πάστα χουρμά, που είναι πειρασμός. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να πάρετε κάποιο από τα μπισκότα της, κρίμα είναι αφού φτάσατε μέχρι εδώ…
Δομοκού 40, Νίκαια, τηλ. 210 4912323

Γιούλια
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο θα βρείτε τσουρέκια των οποίων η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη από 1945. Έχουν ωραίο άρωμα από μαχλέπι, μαστιχωτή υφή, δίνουν αφράτη αίσθηση, βουτυράτη γεύση και ειδικά γι’ αυτές τις μέρες στολίζονται με ένα κόκκινο αυγό. Με λίγα λόγια, το νοστιμότατο τσουρέκι κάνει πολλούς Αθηναίους να συρρέουν σε κάποιο από τα τρία, πλέον, καταστήματά τους και να σχηματίζουν ουρές. Και σε αυτούς που τους αρέσουν οι «μοντερνισμοί», εκτός από το κλασικό τσουρέκι, προτείνουν και γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, με κρέμα κάστανου ή κερασιού που επικαλύπτονται με διάφοραείδη σοκολάτας.
Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2798351
Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2778840
Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799766

Πολίτικος φούρνος
Στο μικρό στενό της Γαμβέττα, αυτός ο φούρνος που δεν το πιάνει το μάτι σας θα σας τραβήξει με τις μυρωδιές του. Φουρνίζει ασταμάτητα δεκαετίες τώρα, από το 1969. Το τσουρέκι εδώ είναι πολίτικο, δηλαδή μοσχοβολάει μαχλέπι, μαστίχα και βούτυρο. Είναι αφράτο, ελαφρώς γλυκό και τρώγεται χωρίς σταματημό. Δύσκολα θα φύγετε μόνο με ένα κλασικό πασχαλινό τσουρέκι, αλλά θα πάρετε και τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, μελωμένο κιφέλ (πολίτικο κρουασάν) και βουτυράτα, τραγανά σμυρναίικα κουλουράκια.
Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3847006

Ρίζος Ελαία
Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος προέρχονται από οικογένεια φουρνάρηδων. Από το 2000 έχουν αναλάβει το αρτοποιείο του πατέρα τους στο Κουκάκι. Εκεί καθημερινά φτιάχνουν ψωμιά – το γερμανικού τύπου με αλεύρι
ντίνκελ είναι πολύ νόστιμο– και πολλά γλυκά. Τα Χριστούγεννα ετοιμάζουν το δικό τους panettone και το Πάσχα την colomba. Στην ουσία πρόκειται για τσουρέκι με σοκολάτα και κομμάτια πορτοκάλι σε σχήμα περιστεριού, που το φτιάχνουν οι Ιταλοί γι’ αυτές τις μέρες και μοιάζει πολύ με panettone. Φεύγοντας, πάρτε και το γερμανικό ψωμί που λέγαμε, αλλά και νηστίσιμα κουλούρια –έχουν και χωρίς ζάχαρη.
Ματρώζου 12, Κουκάκι, τηλ. 210 9249527

Δήμητρα Γουναρίδη
Οι πίτες της είναι από τις πιο διάσημες και νόστιμες που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα. Καθημερινά φουρνίζουν δεκάδες ταψιά από αυτές – έχουν 22 διαφορετικές γλυκές και αλμυρές. Ετοιμάζουν όμως και «φουσκωτό» τσουρέκι με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό με το μαχλέπι, τη μαστίχα και το βούτυρο και το πασπαλίζουν με τριμμένο καρύδι. Θα το βρείτε σε πλεξούδα μακρόστενη ή στρογγυλή.
 Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ.  210 2712548

Τάκης
Μιλάμε για έναν από τους πιο διάσημους φούρνους της πόλης. Εδώ το τσουρέκι φτιάχνεται με τον παραδοσιακό πολίτικο τρόπο που μυρίζει μαχλέπι και μαστίχα – συνεργάζονται με παραγωγούς από τη Χίο. Θα το βρείτε είτε μακρόστενο είτε σε στρογγυλό σχήμα, το οποίο είναι και πιο αφράτο, μια και έχει περισσότερη υγρασία. Με την ίδια συνταγή φτιάχνουν και τα γεμιστά τσουρέκια. Τρία στο σύνολο: με κομμάτια μαύρης σοκολάτας, με πραλίνα και αγριοκέρασο και με πραλίνα και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι η γέμισή τους μπαίνει στη ζύμη εξαρχής. Τέλος, συνεργάζονται και με την ιταλική εταιρεία Infermentum για την παραδοσιακή colomba – η συσκευασία της αλλά και η γεύση της θα σας εντυπωσιάσει.
Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, τηλ. 210 9230052

Κατσαρός
Ένας φούρνος οικογενειακή υπόθεση όπου αξίζει να δοκιμάσετε ό,τι παρασκευάζει. Εδώ ζυμώνουν το τσουρέκι με αγελαδινό βούτυρο που μοσχοβολά, ενώ έχουν και ένα ακόμα, σε περιορισμένα κομμάτια, με ζύμη μπριός. Σίγουρα και τα δύο χωρούν στη σακούλα σας, όπως και τα μικρά, ατομικά τσουρεκάκια, ιδανικά για τον πρωινό καφέ του Πάσχα. Επίσης, τα πασχαλινά κουλούρια τους είναι πολύ νόστιμα.
Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, τηλ. 210 9630914
Ελευθερίου Βενιζέλου 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9608528

Antonis Selekos Conceptual Desserts
Τον νεαρό ζαχαροπλάστη Αντώνη Σελέκο τον γνωρίσαμε από τα panettoni που έφτιαχνε και τα μοίραζε ο ίδιος μέσα στην περίοδο της καραντίνας. Πλέον έχει ανοίξει τον δικό του χώρο στο Παγκράτι, όπου παρασκευάζει, εκτός από panettoni, και πολλά άλλα γλυκά. Για τις μέρες του Πάσχα ετοιμάζει και δύο διαφορετικά τσουρέκια: ένα με την κλασική συνταγή που μυρίζει μαστίχα, μαχλέπι και μανταρίνι και ένα ακόμα που θυμίζει τα panettoni του: γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα τζαντούγια και από πάνω καραμελωμένα φουντούκια.
Εριφύλης 2, Παγκράτι, τηλ. 210 724888

Brio
Ο σεφ Jean-Charles Metayer μαζί με τον αδελφό του Sebastien είχαν την ιδέα, πριν από μερικά χρόνια, να ανοίξουν την πρώτη briocherie στην Αθήνα. Και έτσι έγινε, σε ένα μικρό μαγαζί στον Φάρο Ψυχικού. Καθώς θα πλησιάζετε, η μυρωδιά από το φρέσκο γαλλικό βούτυρο θα γεμίσει τα ρουθούνια σας. Και όταν μπείτε, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε! Για το Πάσχα φτιάχνουν και το δικό τους τσουρέκι, που όμως πατάει στην ελληνική συνταγή. Κοινώς, μαχλέπι και μαστίχα πρωταγωνιστούν και έχει μαστιχωτή και αφράτη υφή. Θα το βρείτε σε τρεις εκδοχές: κλασικό με κόκκινο αυγό, γεμιστό με σοκολάτα και φουντούκι και ένα ακόμα γεμιστό με κάστανα και βατόμουρο.
Σολωμού 9, Φάρος Ψυχικού, τηλ 210 672812