Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα του τόπου μας είναι να γιορτάζουμε τη Λαμπρή γύρω από σούβλες, όπου ψήνονται αρνάκια, κατσικάκια και κοκορέτσι, σκορπώντας ανεπανάληπτα αρώματα. Όλα τους λαχταριστά παραδοσιακά φαγητά που όσες φορές και να τα γευθούμε, κορεσμός δεν έρχεται. Όσοι αποφάσισαν να μείνουν στην πρωτεύουσα για τις γιορτές του Πάσχα θα έχουν τη δυνατότητα να αποδράσουν σε χασαποταβέρνες, κουτούκια και εστιατόρια που θα ανοίξουν τις πόρτες του για τους απανταχού λάτρεις του σουβλιστού οβελία – και όχι μόνο! Εμείς επιλέξαμε πέντε προορισμούς πεντανόστιμης παραδοσιακής κρεοφαγίας που ξεχωρίζουν. Θυμηθείτε μόνο να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως.

Το Κουτούκι
Η Σταμάτα φιλοξενεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ταβερνάκι με κουζίνα σπιτικής νοστιμιάς, το Κουτούκι. Δημιουργοί του η Δήμητρα Λαγονίκα και ο Χρήστος Νταβαναγγέλης. Ζευγάρι στη ζωή και στην οικογενειακή επιχείρηση, μετέτρεψαν το πατρικό της μητέρας της Δήμητρας σε μικρή, γραφική ταβέρνα το 1998. Οι δυο τους προσφέρουν εδέσματα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, με τα κρέατα να προέρχονται από κρεοπωλείο που διαθέτει δικιά του φάρμα εκτροφής. Πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, τραγανά μοσχαρίσια κεφτεδάκια, ζουμερό χειροποίητο λουκάνικο, τρυφερά χοιρινά μπριζολάκια κομμένα σε μπουκίτσες και σπαλομπριζόλες είναι μερικά από τα πιάτα που στρώνουν με όμορφες γεύσεις το τραπέζι. Την Κυριακή του Πάσχα, ο κατάλογός τους φοράει τα γιορτινά του και εμπλουτίζεται με καλοψημένο αρνί στη σούβλα και λαχταριστό κοκορέτσι. Μην προσπεράσετε τη σαλάτα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο – συνοδεύει απίθανα τα ψητά.

Αθανασίου Διάκου 3, Σταμάτα, τηλ. 210 6218 108

Πιπινιός
Η Σταμάτα φιλοξενεί μία ακόμη παραδοσιακή ταβέρνα που, με πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην ποιοτική και νόστιμη κρεοφαγία της Αττικής. Το τιμόνι της επιχείρησης κρατούν τα αδέρφια Παναγιώτης και Θοδωρής Τσούκας. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη νοστιμιά του φαγητού τους αλλά και στην ποιότητα των υλικών τους. Τα κρέατά τους προέρχονται από εκτροφείς στο Αγρίνιο και την Αμφιλοχία, με τους οποίους διατηρούν πολύχρονη συνεργασία. Το μαγαζί είναι ιδιαιτέρα γνωστό για το πεντανόστιμο αρνί του αλλά και το κατσικάκι του, που ψήνονται μέσα σε μεγάλες χάλκινες γάστρες και συνοδεύονται από λαχταριστές ψητές πατάτες. Τα παϊδάκια του είναι επίσης η χαρά των καλοφαγάδων – νόστιμα, λεπτοκομμένα, όμορφα ψημένα και καλά αλατισμένα. Την ημέρα του Πάσχα στον Πιπινιό σερβίρουν παραδοσιακό σουβλιστό οβελία χωρίς βέβαια να λείπουν λιχουδιές όπως το καλοψημένο κοκορέτσι και το ζουμερό κοντοσούβλι.

Πέππα 1, Σταμάτα, τηλ. 210 6216 250

Μαγγίνας
Η ταβέρνα της οικογένειας Μαγγίνα βρίσκεται, από το 1948, στα Άνω Μελίσσια και αγκαλιάζεται από καταπράσινα πλατάνια και λεύκες. Με έμφαση στην ποιότητα και τη νοστιμιά, απέκτησε πιστούς θαμώνες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Έτσι, πριν από λίγα χρόνια η προσθήκη ενός διπλανού κτηρίου μεγάλωσε τη σάλα του. Τρίτη γενιά στη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, οι σημερινοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν να προσφέρουν γεύσεις που στηρίζονται σε αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές. Το μαγαζί φημίζεται για τα εδέσματα που βγαίνουν από τις σούβλες του. Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, και φυσικά την ημέρα του Πάσχα, οι αρτίστες της κουζίνας του ψήνουν θεσπέσιο αρνί στη σούβλα, γουρουνόπουλο κονστοσούβλι, προβατίνα, κοκορέτσι και απίθανα ζουμερά παϊδάκια. Άξιες δοκιμής και οι πληθωρικές μπριζόλες του. Εξαίσια συνοδεία για τα ψητά είναι οι καλοτηγανισμένες πατάτες και τα κολοκυθάκια του καθώς και η χωριάτικη σαλάτα.

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Μελίσσια, τηλ. 210 8046 143

Τα Βλάχικα
Εκατό και βάλε χρόνια πριν, η Βάρη και τα πέριξ ήταν βοσκότοποι όπου Σαρακατσάνοι «βλάχοι» έπιαναν πόστο τους χειμώνες με τα κοπάδια τους. Μερικοί από αυτούς αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα σε οικισμό που έγινε γνωστός ως «Βλάχικα». Πολλές είναι οι χασαποτεβέρνες που βρίσκονται εκεί, ανάμεσά τους και η ομώνυμη με την περιοχή ταβέρνα «Τα Βλάχικα». Στέκεται για δεκαετίες στην ίδια θέση, διατηρώντας την παραδοσιακή της εμφάνιση και κουζίνα, που βασίζεται πάντα σε καλή ποιότητα πρώτων υλών. Η ταβέρνα έχει αποκτήσει φήμη για το εξαιρετικό κοκορέτσι της και το αρνάκι γάστρας με λεμονάτες πατάτες. Στα εκλεκτά εδέσματα του μαγαζιού συμπεριλαμβάνονται τα γαρδουμπάκια στη γάστρα, το εξοχικό, η γουρουνόπουλα και τα σουβλιστά αρνιά, που τιμώνται ιδιαίτερα το Πάσχα. Το τζατζίκι είναι απαραίτητο συνοδευτικό – φτιάχνεται ωραία στην ταβέρνα και, ως γνωστόν, ταιριάζει «γάντι» με τα ψητά σούβλας.

Λεωφόρος Βάρης 35 & Πρεβέζης, Βάρη, 210 8956 141

Τηλέμαχος Κηφισιά
Το εστιατόριο είναι ωδή στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και την άριστης ποιότητας κρεοφαγία. Πρωτάνοιξε την εποχή του Μεσοπολέμου από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών του, Κώστα και Γιώργου Τσιλιγκίρη. Τα δύο αδέρφια ανέλαβαν το εστιατόριο το 1998. Διατήρησαν τις παραδοσιακές συνταγές και την μαεστρία στο ψήσιμο αλλά δε δίστασαν να πρωτοπορήσουν στα κρέατα. Έτσι στο μενού του βρέθηκε προβατίνα και τράγος που μέχρι τότε δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς στην πρωτεύουσα. Την ημέρα του Πάσχα, από την κουζίνα τους βγαίνουν επικές νοστιμιές. Στήνουν πολυάριθμες σούβλες με ζουμερά αρνιά, κοκορέτσια και κοντοσούβλια και οι σχάρες φιλοξενούν λαχταριστά παϊδάκια, σπαλομπριζόλες και μπιφτέκια. Μιας και ο Γιώργος είναι μεγάλος φαν και γνώστης του κρασιού, στο εστιατόριο θα βρείτε αξιόλογες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες. Αν, δε, έχει απομείνει κανένα πιάτο μαγειρίτσα, μην διστάσετε να το συμπεριλάβετε στην παραγγελία σας.

Γεώργιου Φραγκόπουλου 19, Κηφισιά, τηλ. 210 8074 015