Παραδοσιακά καφενεία, κλασικά ιστορικά μεζεδοπωλεία, αυλές και ουζερί, cafe-bistrot για lunch break συνθέτουν τις επιλογές μας στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το αιωνόβιο καφενείο: Μουριά
Στο ίδιο σημείο από το 1915, έχει έπειτα από έναν αιώνα περάσει στα χέρια του έβδομου ιδιοκτήτη, που το ανέλαβε τη δεκαετία του ’80. Ανάμεσα στους πελάτες του, κάτοικοι της γειτονιάς, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, έμποροι και πελάτες της σαββατιάτικης λαϊκής της Καλλιδρομίου. Στη Μουριά νιώθεις πάντοτε ευπρόσδεκτος και στους τοίχους της θα δεις έργα του Μπουρναζάκη, του Κασκούρα, μια μάσκα από την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» του Θεάτρου Τέχνης και ένα καδράκι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο, που τον
είχε πελάτη. Προσφέρει ελληνικό καφέ, τσίπουρο, ούζο μια ποικιλία με, πιατάκια με βραστό αυγό, ντολμαδάκια, γραβιέρα, αγγούρι, σαλάμι αέρος και ντοματίνι, για να μην πίνεις ξεροσφύρι

Τρικούπη 87 και Καλλιδρομίου, τηλ.: 210 3812607

Λίγη Γαλλία στα Εξάρχεια: Αλεξανδρινό
Σαν να βρίσκεσαι σε παρισινό βουλεβάρτο για μεσημεριανό διάλειμμα. Με γαλλικό στυλ, αυτό το cafe-bistrot άνοιξε το 2006 και κέρδισε το κοινό του. Παίζει τζαζ μουσική, στο σέρβις φορούν στολή, στη διακόσμηση κυριαρχούν το κόκκινο και το μαύρο, στην μπάρα πρωταγωνιστούν τα old fashioned κοκτέιλ. Προτείνουμε το dry martini ή μία από τις έξι επιλογές gin τόνικ. Αν πεινάσετε, επιλέγετε ανάμεσα σε νόστιμες μπρουσκέτες και σαλάτες.

Γιάντες: Η κρυφή αυλή των Εξαρχείων
Άνοιξε το 2004 με στόχο να γνωρίσει την ελληνική κουζίνα με πιάτα από διαφορετικές περιοχές της χώρας στους Αθηναίους, με καπετάνισσα στην κουζίνα την αείμνηστη Εύη Βουτσινά και προϊόντα αυστηρά βιολογικά. Η περίκλειστη αυλή του με τα αναρριχώμενα φυτά, το χαλίκι, τα διάσπαρτα τραπέζια, τα γήινα χρώματα και το ευγενικό σέρβις είναι χαρακτηριστικά του Γιάντες, που μέχρι σήμερα επιμένει βιολογικά και σερβίρει τίμια, νόστιμη κουζίνα. Παραμένει σημείο αναφοράς για τη γειτονιά καθώς γειτνιάζει με το θερινό σινεμά Ριβιέρα και πόλος έλξης όχι μόνο για Έλληνες αλλά και για ξενόγλωσσους ταξιδιώτες. Πλέον μπορείτε να πάτε και για ποτό. Απαραίτητη η κράτηση.

Βαλτετσίου 44, τηλ.: 210 3301369

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, τηλ.: 210 3810117

Εδώ ξέρουν από μεζέ: Ουζερί η Λέσβος
Ιδιοκτήτες από το νησί, από το Λισβόρι με τον γλυκάνισο, μεζέδες «εμείς ξέρουμε από θάλασσα στο νησί», τηγάνι μαγκιόρικο, ψάρι ολόφρεσκο, σέρβις ταχύτατο, ιστορία μεγάλη, πελάτες Αθηναίοι του κέντρου κάθε ηλικίας και τάξεως. Ένα ουζερί από τα παλιά που φτάνει στο σήμερα χωρίς καθυστερήσεις, με πραγματικό σεβασμό σε ποιότητα και πελάτες. Τα τραπέζια στο στεγασμένο πεζοδρόμιο δεν είναι λίγα, όμως επειδή πολλοί αγαπούν τη Λέσβο, για καλό και για κακό κλείστε τραπέζι, κυρίως αν είστε μεγάλη παρέα. Μην παραλείψετε την τηγανητή κουτσομούρα, την τηγανητή σουπιά σβησμένη με λεμόνι ή ξίδι και τον μαρινάτο κολιό.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, τηλ.: 210 3814525

Για Ashak και kabuli: Folia
Στη Folia, το μικρό αφγανικό εστιατόριο των Εξαρχείων, θα δοκιμάσετε μια αλλιώτικη φιλοξενία και γεύσεις που θα αγαπήσετε. Δοκιμάστε το ashak, ζύμη με γέμιση λαχανικών, σος γιαουρτιού, κόκκινες φακές, βασιλικό και φρέσκα αρωματικά, το kabuli, παραδοσιακό αφγανικό ρύζι με αρνί, σταφίδες και καρότα, και αν σας αρέσουν οι πίτες, το Bulani, με γέμιση μπαχαρεμένης πατάτας

Ανδρέα Μεταξά 9, τηλ.: 210 3803840

Συντάκτες: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Δώρα Δημήτρουλα και Γιάννα Μπαλαφούτη