Αν αυτές τις γιορτές έχετε σκοπό να φιλοξενήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο δικό σας σπίτι, τότε μια βόλτα από την Ευριπίδου πρέπει οπωσδήποτε να την κάνετε. Εκεί θα βρείτε το «Μπαχάρ», το κατάστημα που από το 1940 προμηθεύει όλη την Αθήνα με τα υπέροχα μπαχαρικά του και όχι μόνο.

Μπορεί ο χώρος του να είναι σχετικά μικρός, αλλά έχει τεράστια ποικιλία. Εδώ βρίσκουμε από έτοιμο μείγμα για τα πιο αρωματικά μελομακάρονα και την πιο γευστική βασιλόπιτα, μέχρι μπαχαρικά για να φτιάξουμε ζεστό κρασί Gluhwein. Επίσης έχει μείγμα για κοτόπουλο ή χοιρινό μέχρι αλλά και για όλα τα σιροπιαστά γλυκά μας όπως ο μπακλαβάς και το καταΐφι, που έχουν την τιμητική τους τις ημέρες που έρχονται. Κι αν θέλετε να φτιάξετε πιο έθνικ επιδόρπια έχουν μείγματα ακόμη και για τα ολλανδικά μπισκότα speculoos ή τις πουτίγκες που αγαπούν πολύ οι βρετανοί.

Ακόμη, στο Μπαχάρ θα βρείτε ζάχαρη σε μορφή κρυστάλλων σε διάφορα χρώματα, που είναι ειδική για να μη λιώνει στο ψήσιμο και είναι ιδανική για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα ή τα γιορτινά μπισκότα σας. Όσο για τις γιορτινές σας μαγειρικές θα βρείτε άπειρες επιλογές για να τις απογειώσετε: μιξ γαλοπούλας, μπαχαρικά για κυνήγι όπως π.χ. πάπια (είτε φούρνου, είτε κατσαρόλας), για κόκορα κρασάτο, ακόμα και ειδικό συνδυασμό για χοιρινό με σέλινο και άλλα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά.

Τι άλλο βρίσκουμε όμως στα ράφια του Μπαχάρ; Περίεργα πιπέρια όπως πιπέρι Τασμανίας ή αυτό που έρχετα από Νέα Γουινέα (που αποκαλείται και πιπέρι του παραδείσου για το έντονο άρωμά του), μείγματα μπαχαρικών από όλο τον κόσμο, όπως το σισίμι γκαράσι από την Ιαπωνία, το τσιμιτσούρι και το φαχίτας από το Μεξικό, πολλά ινδικά όπως το ταντούρι, το τσατ μασάλα, το γκαράμ μασάλα καθώς και διαφόρων ειδών κάρι. Επίσης, μεγάλη ποικιλία σε αποξηραμένα μανιτάρια, όλων των τύπων, για να φτιάξετε ωραίες σούπες, μείγμα για χορτόσουπες κ.ά. Ακόμη και για χωριάτικη σαλάτα έχουν μείγμα, το οποίο είναι δημοφιλές όλο το χρόνο στους τουρίστες που κυκλοφορούν στο κέντρο και το αναζητούν από τους οδηγούς πόλης που το αναφέρουν στις επιλογές τους.

Τέλος, εδώ βρίσκουμε ολόφρεσκους ξηρούς καρπούς, κλασικούς όπως αμύγδαλα, καρύδια κλπ., αλλά και πιο ιδιαίτερους όπως καρύδια πεκάν ή μακαντέμια, αλλά και superfoods όπως γκότζι μπέρι, ίνκα μπέρι (που μοιάζει με το ιπποφαές). Ακόμη υπάρχουν χύμα όσπρια, όλα ελληνικής παραγωγής, κλασικά ή πιο σπάνια, ποικιλία σε βότανα και τσάι για τα αφεψήματα που θα απολαύσετε όλες τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Ακόμα κι αν δεν μένετε στο κέντρο, αξίζει να οργανώσετε μια βόλτα, όχι μόνο για να απολαύσετε τη στολισμένη Αθήνα, αλλά και για να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το ιστορικό μαγαζί. Άνοιξε το 1940 από τον Αντώνη Μανωλέτσο ως κατάστημα για μπαχαρικά, ψιλικά και είδη κιγκαλερίας, όπως ήταν τα καταστήματα εκείνη την εποχή. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη στο μαγαζί η ιστορική σιδερένια διαφήμιση που λέει: «Ακάκιε, μην ξεχάσεις να περάσεις από το Μπαχάρ», την οποία ο κύριος Αντώνης παραχώρησε αργότερα σε γνωστή εταιρεία ζυμαρικών, απ’ όπου βγήκε και το γνωστό σλόγκαν από διαφημιστικό μήνυμα της εποχής.

Φωτογραφίες: William Faithful

info
Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, Αθήνα, τηλ. 210 3217225