Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο Provence διεγείρονται όλες σου οι αισθήσεις: πρώτη και καλύτερη η οσμή, αφού η μυρωδιά των τυριών είναι έντονη και γαργαλιστική, ιδίως αν είσαι λάτρης των τυριών, όπως εμείς. Μετά η όραση, καθώς το πρώτο πράγμα που συναντάς μπαίνοντας είναι τα ράφια με τα κρασιά, που βρίσκονται εκεί από εγχώριους και διεθνείς αμπελώνες με σκοπό να ταιριάξουν μοναδικά με τον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτού του χώρου, το τυρί. Έπειτα, η αφή αφού μπορείς να αγγίξεις και να περιεργαστείς διάφορα βαζάκια και άλλα προϊόντα delicatessen, που σερβίρονται παραδοσιακά με τυρί και αλλαντικά και βέβαια η γεύση, αφού τα παιδιά στην εξυπηρέτηση θα σου δώσουν να δοκιμάσεις κάποιο από τα καλούδια τους για να σε βοηθήσουν με τις επιλογές σου. Τελευταία άφησα την ακοή, που κι αυτή δεν παραμελείται, αφού ακούγεται κλασική μουσική υπόκρουση, που ολοκληρώνει τη μοναδική γαστριμαργική εμπειρία.

Και είναι εμπειρία να γνωρίσεις αυτόν τον ξεχωριστό χώρο που δημιούργησε ο Γιώργος Κυριακόπουλος στους Αμπελόκηπους πριν από έξι χρόνια. Πολλοί τον γνωρίζουν από τη Γλυφάδα, τον πρώτο του επαγγελματικό χώρο, όταν το 2006 αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με τη διάθεση artisanal τυριών και αλλαντικών ανώτερης ποιότητας. Αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 138 διαφορετικούς κωδικούς ιδιαίτερων τυριών κυρίως από Γαλλία και Ιταλία, αλλά και από Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία, Ελβετία και Ολλανδία, καθώς και περίπου 40 κωδικούς αλλαντικών, που απαρτίζονται τόσο από δημοφιλείς επιλογές, όσο και από δυσεύρετα είδη μικρών παραγωγών.

Πολλά από τα τυριά του, όπως αυτά που εισάγει από γαλλικά τυροκομεία έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, που μας πηγαίνουν αιώνες πίσω. Σαν το φρέσκο, κατσικίσιο, μαλακό τυρί Valencay Aop που διατίθεται σε ξύλινη συσκευασία κι έχει το σχήμα μικρής πυραμίδας που της λείπει η κορυφή. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Ναπολέοντας έκοψε με το σπαθί του την κορυφή, για να μην του θυμίζει τις πυραμίδες της Αιγύπτου, όπου και είχε μόλις ηττηθεί. Το γκρίζο του εξωτερικό χρώμα είναι από απολύτως βρώσιμη στάχτη, που του χαρίζει ήπιες γήινες νότες στην ήδη βουτυράτη γεύση του και στη βελούδινη, κρεμώδη υφή του.

Μια άλλη περίπτωση που είχαμε την τύχη να φωτογραφίσουμε και να δοκιμάσουμε είναι το φρέσκο, μαλακό, αγελαδινό Brie de Meaux Donge, από απαστερίωτο γάλα από τα βοσκοτόπια της πόλης Meaux, που έχει ωριμάσει 8 εβδομάδες στα φυσικά κελάρια του οικογενειακού τυροκομείου Donge, με μικρή, ετήσια παραγωγή και από τα μόλις 7 τυροκομεία που παράγουν ΠΟΠ brie de Meaux και έχει βραβευθεί κατ’ επανάληψη. H βοποικιλότητα της περιοχής δίνει στο γάλα των ζώων και κατ’ επέκταση στο τυρί αρώματα από κρέμα, μανιτάρι, μπρόκολο και νότες από σκόρδο. Συνοδεύει υπέροχα λευκά αφρώδη.

Από ελληνικές επιλογές ομολογουμένως ενθουσιαστήκαμε με το σκληρό, κίτρινο Καρίκι της Τήνου, ένα από τα σπανιότερα και ιδιαίτερα τυριά της χώρας, το οποίο ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες (καρίκια). Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, εισρέει στο τυρί φυσικός μύκητας, καθιστώντας το ένα από τα ελάχιστα φυσικά μπλε τυριά της Ευρώπης. Παρασκευάζεται από 100% αγελαδινό γάλα από ντόπιες αγελάδες σε περιορισμένες ποσότητες, όσες και οι διαθέσιμες κολοκύθες. Η γεύση του έχει πληθωρικές οξύτητες με νότες από λεμόνι κι ευδιάκριτο κρεμώδη χαρακτήρα.

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση και το Occelli al grappa, ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από πρόβειο και αγελαδινό γάλα, το οποίο παλαιώνει τουλάχιστον 12 μήνες και στη συνέχεια εξευγενίζεται με την προσθήκη αποξηραμένων φρούτων και Moscato Grappa, προσφέροντας μιας ξεχωριστή αισθητηριακή εμπειρία. Ιδιαίτερο και το Occelli al Castagno, ένα τυρί από αγελαδινό και πρόβειο γάλα, που ωριμάζει σε σπηλιές στα βουνά του Piemonte για 18 μήνες, εκ των οποίων τους 2 τελευταίους τυλιγμένο σε φύλλα καστανιάς.

Υπάρχουν και τυριά σαν γλυκά τρουφάκια με επικάλυψη λευκής σοκολάτας ή επικάλυψη σοκολάτας και φιστίκια Αιγίνης και ένα σωρό άλλα που θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες.

Όσο για τα αλλαντικά, κι εδώ υπάρχουν πολλές ξεχωριστές επιλογές, που μπορεί κανείς να ανακαλύψει ανατρέχοντας και στο e-shop του Provence (provence.gr): από Jamon Iberico, Jambon de Bayonne, Bresaola και σαλάμια με τρούφα ή φινόκιο, μέχρι παστράμι, παστουρμά, αλλά και λουκάνικα ή τσορίθο.

Και βέβαια, πολλά είδη deli για συνοδευτικά των τυριών από τσάτνεϊ και σάλτσες, μέχρι φουά γκρα, αυγοτάραχο και πατέ, καθώς και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως ειδικά μαχαίρια κοπής τυριών, συσκευές λιωσίματος του τυριού raclette, συσκευές για φοντί και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί ένας λάτρης του καλού τυριού.

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος με τους Δημήτρη και Βαγγέλη στο φόντο

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας τυριά δεν είναι απαγορευτικά για τον μέσο καταναλωτή. Επειδή η γεύση τους είναι συμπυκνωμένη και έχει ένταση, αρκούν 100 γρ. για να καλυφθούν δύο άτομα, οπότε κανείς με 7 με 8 ευρώ μπορεί να απολαύσει ένα από τα καλύτερα τυριά του κόσμου, να το συνοδεύσει με ένα καλό κρασί, ένα καλό αλλαντικό και να έχει μια απολαυστική εμπειρία για το κλείσιμο ενός δείπνου, αφού αυτά τα τυριά είναι ως επί το πλείστον και χωνευτικά. Δεν είναι τυχαίο που οι Γάλλοι σερβίρουν το πλατό των τυριών τους στο τέλος ενός γεύματος.

Μιλώντας για πλατό, εδώ φτιάχνουν και πλατό σε διάφορες εκδοχές και τώρα που έρχονται οι γιορτές είναι μια πολύ καλή ιδέα για ένα εορταστικό τραπέζι. Ενδεικτικά ένα πλατό τυριών και αλλαντικών για δύο άτομα κοστίζει από 18 ευρώ και μπορεί να είναι στον χώρο σας εντός μίας ώρας και μέσω γνωστής αλυσίδας delivery.

Ακόμη, τώρα που έρχονται γιορτές, εδώ μπορείτε να φτιάξετε και καλάθια δώρου για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που σίγουρα θα εκτιμηθούν.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης

info:
Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435, www.provence.gr
Ωράριο: Καθημερινές: 9:30π.μ.-7:30μ.μ., Σάββατο: 11π.μ.-4μ.μ.

Το άρθρο της εβδομάδας