Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε ζαχαροπλαστεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, ακόμα κι από μακριά, κι όταν αυτό συμβαίνει, θέλουμε οπωσδήποτε να το μοιραστούμε μαζί σας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με εικόνες. Γιατί πολλές φορές αυτές μιλάνε από μόνες τους…

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το La Mole στην Πεύκη, που επισκεφθήκαμε πρόσφατα. Η αλήθεια είναι δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη, αφού το γνώρισα το 2000, όταν πρωτοάνοιξε ως La Mole di Torino, καθώς σε αυτή τη γειτονιά μεγάλωσα. Ήταν μια εποχή που δεν γνωρίζαμε πολύ ούτε πολλά πράγματα για τα ιταλικά γλυκά, ούτε για το παγωτό τους ή αλλιώς gelato. Δεν είχαν ανοίξει πολλές gelaterie, όπως σήμερα και σίγουρα δεν είχαμε ιδέα τι είναι το πανετόνε, το Χριστουγεννιάτικο κέικ των Ιταλών, που τώρα δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια μας.

Οπότε ήταν για εμάς, της γειτονιάς, κάτι το πρωτόγνωρο να δοκιμάζουμε τα ιταλικής έμπνευσης γλυκά του όπως τούρτες τιραμισού, πανακότα ή κορμούς με σοκολάτα και κάστανο! Σιγά-σιγά, η φήμη του ζαχαροπλαστείου εξαπλώθηκε και εκτός Πεύκης και πλέον είναι ένα μαγαζί με σταθερή πελατεία, τους λάτρεις της ιταλικής ζαχαροπλαστικής, που έρχονται σε αυτό από κάθε γωνιά της πόλης.



Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής στην οποία μυήθηκε από τους γονείς του

Έτσι, λοιπόν, ένα πρωινό επισκέφθηκα (μετά από ομολογουμένως αρκετά χρόνια) ξανά το La Mole για να γνωρίσω τον Marco Mure, τον επικεφαλής και pastry chef του, να μπω στο εργαστήριό του με τον φωτογράφο μας και να τον απολαύσουμε να φτιάχνει τις υπέροχες δημιουργίες του. Όπως μας είπε ο ίδιος, είναι one man show, δηλαδή περνάνε όλα από τα χέρια του, όχι επειδή δεν βρίσκει βοηθό, αλλά από καθαρή επιλογή του. Ο μόνος βοηθός του είναι η κόρη του, στην εξυπηρέτηση των πελατών. Όπως μου είπε, στην τέχνη της ιταλικής ζαχαροπλαστικής μυήθηκε από τους γονείς του, που είχαν για χρόνια ζαχαροπλαστείο με κλασικά ιταλικά γλυκά στο Τορίνο. Από εκεί προέρχεται και το όνομα του μαγαζιού La Mole, που σημαίνει «ο πύργος» και αναφέρεται στον διάσημο πύργο του Τορίνο, που υπάρχει και σε φωτογραφία μέσα στο κατάστημα.

Όλα τα γλυκά που βρίσκουμε στο μαγαζί, λοιπόν, είναι ιταλικής έμπνευσης, αλλά εφόσον κι ο ίδιος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια, έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, εκτός από πανακότα με passion fruit και τιραμισού σε όλες τις μορφές (τούρτα, ατομικό γλυκό αλλά και γεύση παγωτού) βρίσκουμε δικής του έμπνευσης γλυκά όπως μια τούρτα με σοκολάτα και επικάλυψη βύσσινο που ονόμασε La rossa (η κόκκινη), την Chocolosa, μια τούρτα που είναι κάτι μεταξύ μπράουνι και σουφλέ σοκολάτας, την La gialla (η κίτρινη) με σοκολάτα και επικάλυψη λεμόνι, αλλά και προφιτερόλ, όλες και σε ατομικό μέγεθος. Μάλιστα, όταν μπήκαμε στο εργαστήριό του, τον είδαμε να φτιάχνει μπροστά μας ένα προφιτερόλ, το οποίο ομολογουμένως ήταν ανάλαφρο και εθιστικό! Μας άρεσε πολύ για την καλής ποιότητας σοκολάτα και την τραγανή υφή από κροκάν στην επιφάνειά του.


Φτιάχνει ακόμη Ciambella, (στα ελληνικά «κουλούρα»), ένα απλό, συνηθισμένο ιταλικό γλυκό που θυμίζει το κλασικό γαλλικό γλυκό Paris Brest.  Επίσης, εδώ θα βρείτε και πενταντόστιμους μπαμπάδες με ρούμι (baba au rum). Και φυσικά δεν θα γινόταν να απουσιάζουν από το ιταλικό αυτό ζαχαροπλαστείο τα μικρά και λαχταριστά σικελιάνικα cannoli, που είναι από τηγανητή, κυλινδρική ζύμη, με κρεμώδη γέμιση από τυρί ρικότα.

Υπάρχουν και σοκολατάκια δικής του παραγωγής αλλά και μπισκότι ή βουτήματα σε διάφορες γεύσεις, που ταιριάζουν πολύ με τον καφέ.

50 διαφορετικές γεύσεις παγωτού!

Εκτός από το ψυγείο με τα γλυκά και τις τούρτες στον χώρο υπάρχει όλο τον χρόνο ψυγείο με παγωτό. Φτιάχνει γύρω στις 50 διαφορετικές γεύσεις συνολικά, οι οποίες εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά της, ενώ υπάρχουν και κάποιες εμβληματικές γεύσεις που βρίσκουμε πάντα, όπως το φιστίκι με πάστα από το Bronte της Σικελίας, το τιραμισού, το τζούπα ινγκλέζε (από το διάσημο ιταλικό γλυκό).


Στους καταψύκτες του είδαμε και παγωτίνια δικής του παραγωγής, καθώς και τα πολύχρωμα και αγαπημένα μας macaron, αλλά και τούρτες παγωτό σε αρκετές παραλλαγές. Ξεχωρίσαμε την εντυπωσιακή σε ροζ χρώμα zuppa inglese (με παντεσπάνι ποτισμένο με το λικέρ αλκέρμες), αλλά και την τούρτα παγωτό cheesecake με φράουλα.

Τα πιο δημοφιλή γλυκά του

Το πιο δημοφιλές στο κοινό είναι το τιραμισού του, αλλά και το πανετόνε, που μπορεί για τους Ιταλούς να τρώγεται κυρίως τα Χριστούγεννα, εδώ όμως το φτιάχνουν όλο το χρόνο, αφού έχει κι αυτό σταθερή ζήτηση. Αυτή την εποχή το βρίσκουμε στην κλασική εκδοχή του με γέμιση πορτοκάλι, σταφίδες και κίτρο, ενώ τα Χριστούγεννα το φτιάχνουν και με γέμιση σοκολάτας, αλλά και κάστανου, ακόμη και με μανταρίνι. Τότε είναι που φτιάχνουν και εντυπωσιακούς κορμούς σοκολάτα -βανίλια και σοκολάτα κάστανο, ωραία ιδέα και για δώρο, αλλά και για το τελείωμα ενός τραπεζιού με καλεσμένους στο σπίτι.


Το να μπούμε στο εργαστήριο με τον Marco και να δοκιμάσουμε επιτόπου τα γλυκά και το παγωτό του ήταν μια ωραία εμπειρία, που με έκανε να θυμηθώ πόσο αγαπώ τα αυθεντικά ιταλικά εδέσματα και τη γενικότερη ιταλική κουλτούρα. Οπότε τώρα ξέρω και από που θα πάρω το καθιερωμένο πανετόνε λίγο πριν τις γιορτές, που έχει γίνει εδώ και χρόνια αγαπημένη οικογενειακή παράδοση…

info
La Mole, Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 210 8062594.

Φωτογραφίες: William Faithful