Αν βρεθείτε κοντά στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή, ακριβώς απέναντι από το Λαϊκό νοσοκομείο και πολύ κοντά στην Ιατρική Σχολή, μην προσπεράσετε το Foinikas Coffee and Food. Μπορεί εξωτερικά να μοιάζει για ένα ακόμη από τα πολλά σαντουιτσάδικα και καφέ, που συναντά κανείς στην περιοχή, όμως είναι το πρώτο που άνοιξε εκεί πριν πολλά χρόνια και αυτό που αξίζει την προσοχή μας για πολλούς λόγους.

Στο Foinikas δεν σερβίρουν μόνο καλό καφέ και νόστιμα σάντουιτς, αλλά έχουν πολύ καλές προτάσεις για brunch, χειροποίητη πίτσα, burgers, ζυμαρικά της ώρας, πληθωρικές σαλάτες, αλλά και απίθανες μπάρες και εθιστικό brownie, όλα δικής τους παραγωγής…

Ένας από τους λόγους για να πάει κανείς ως εκεί είναι ο Βρετανός σεφ Noel Roche, ένας ταλαντούχος επαγγελματίας που είχα την τύχη να γνωρίσω όταν ήρθε στη χώρα μας το 2016 και συνεργάστηκε με το Άνετον στο Μαρούσι. Είχα λατρέψει τα eggs Benedict του, τα οποία φτιάχνει εξίσου υπέροχα και στο Foinikas. Από τότε έκανε αρκετές ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως μεταξύ άλλων με την Πρεσβεία της Αυστραλίας, με το εστιατόριο Mythos by Divani, αλλά και ένα εστιατόριο για καλοκαιρινή σεζόν στη Ζάκυνθο.

Ο άλλος, είναι η Έλλη Κωνσταντοπούλου, η ιδιοκτήτρια και ψυχή του μαγαζιού. Απασχολείται στην εστίαση πολλά χρόνια και την αγάπησε από την εποχή που ήταν φοιτήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα τελευταία εννέα χρόνια έχει αναλάβει αυτό το μαγαζί κι όπως καταλάβαμε όλα ξεκινούν εδώ από τον σεβασμό στον πελάτη, είτε είναι ένας γιατρός, είτε ασθενής, είτε απλώς ένας τυχαίος περαστικός. Ήθελε από την αρχή να ξέρει τι συστατικά περιέχει το κάθετί που τους προσφέρει και ότι είναι ποιοτικά, οπότε ότι υπάρχει στον κατάλογο γίνεται από εκείνη και τους συνεργάτες της.

Πριν πάνω από έναν χρόνο οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και ο Noel, αν και με σπουδαίο βιογραφικό, είδε ότι το μαγαζί και το μενού του είχε πολλές δυνατότητες βελτίωσης. Στην απόφασή του να συνεργαστούν συνέβαλε και ένα σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα και τον έκανε να αλλάξει τελείως προοπτική για το πώς θέλει να ζήσει τη ζωή του, τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική. Δουλεύοντας πλέον κοντά σε ένα νοσοκομείο σκέφτεται ότι και η δική του φιλοσοφία είναι σαν του Ιπποκράτη, που έλεγε ότι η τροφή είναι το φάρμακο της φύσης. Γι’ αυτό και στόχος του είναι να προσφέρει στον πελάτη του καλοφτιαγμένο, θρεπτικό φαγητό.

Αυτό που δεν φαντάζεται κανείς με την πρώτη ματιά είναι ότι στο βάθος του στενόμακρου μαγαζιού, υπάρχει ένας μοντέρνος χώρος, σε industrial αισθητική, με λίγα τραπέζια και καναπεδάκια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ό,τι βγαίνει από την κουζίνα.

Σιγά -σιγά, λοιπόν, με την εμπειρία του Noel και τα ταξίδια στο εξωτερικό της Έλλης, το μενού εμπλουτίστηκε με πολλές επιλογές σε brunch κλασικές, αλλά και πιο προχωρημένες, ενώ πλέον σερβίρουν και κυρίως πιάτα όπως μπέργκερ, ζυμαρικά της στιγμής, πίτσα Ναπολιτάνικου στυλ με χειροποίητη ζύμη αργής ωρίμανσης, σαλάτες και specialty sandwiches.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, αρκεί να αναφέρουμε ότι για τα σάντουιτς χρησιμοποιούν 20 διαφορετικά ψωμιά, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι και μεγάλη ποικιλία υπάρχει και έμφαση στη λεπτομέρεια. Από τα πιο δημοφιλή τους, το club sandwich με φιλέτο κοτόπουλο, ομελέτα, καπνιστή μπριζόλα, bacon, γκούντα, τσένταρ, ντομάτα, λόλα και μαγιονέζα και το chicken katsu sando, με τραγανό φιλέτο στήθος κοτόπουλου παναρισμένο σε panko (σ.σ. ιαπωνέζικη αποξηραμένη ψύχα ψωμιού), σε ψωμί Michelin brioche, με σάλτσα tonkatsu και colslaw από κόκκινο λάχανο.

Όσο για τις προτάσεις για brunch ξεχωρίσαμε τα scrambed eggs που βάζει πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, το οποίο έχει επάνω του μαλακές φέτες από αβοκάντο και μάλιστα ζητήσαμε και τη συνταγή που μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου! Ακόμη, φτιάχνουν ιδιαίτερες ομελέτες, αλλά και τα eggs «Constantinople» όπως τα βάφτισαν οι ίδιοι, που είναι 2 αυγά ποσέ, σερβιρισμένα με γιαούρτι με μέντα, άνηθο και σκόρδο και σως βουτύρου, με μπούκοβο, κύμινο και καπνιστή πάπρικα. Σερβίρονται με μια φέτα προζυμένιου ψωμιού, το οποίο είναι σωταρισμένο σε παρθένο ελαιόλαδο.

Η ανοιχτή του κουζίνα είναι σχετικά μικρή, οπότε κι οι δυο τους γίνονται αρκετά δημιουργικοί και εφευρετικοί. Προώθησαν το μενού τους και μέσω γνωστών αλυσίδων διανομής, οπότε τα μεσημέρια έχουν και πολλές παραγγελίες από γραφεία, αλλά και σπίτια, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από βόρεια προάστια όπως Ψυχικό, Φιλοθέη και Χαλάνδρι. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των καλών κριτικών σε γνωστές ιστοσελίδες είχαν ξαφνικά και πολλούς τουρίστες που έρχονταν να απολαύσουν τα δημιουργικά πιάτα τους.

Εκτός από αλμυρά εδέσματα, έχουν και αρκετές γλυκές επιλογές για να συνοδεύσουν τον καλό καφέ τους και τα 60 διαφορετικά είδη τσαγιού και αφεψημάτων. Πολύ δημοφιλείς είναι οι σοκολατένιες μπάρες που φτιάχνει μόνη της η Έλλη σε μεγάλα ταψιά και έπειτα κόβει σε γενναίες δόσεις και τις οποίες λατρέψαμε κι εμείς. Είναι όντως πολύ ιδιαίτερες και εντελώς δικής της έμπνευσης. Φτιάχνει, επίσης, κέικ αμερικάνικου τύπου σε στρώσεις, cheesecakes (όπως το πολύ δημοφιλές στα social με την μπισκοτόκρεμα Lotus Biscoff) αλλά και soft cookies, ενώ ο Noel φτιάχνει ένα πραγματικά εθιστικό brownie.

Τι σκέφτονται για το μέλλον;

Επόμενος επαγγελματικός στόχος τους είναι να βρουν έναν άξιο αντικαταστάτη στο μαγαζί αυτό και οι δυο τους να μεταφερθούν σε έναν άλλον χώρο, πιθανότατα στα νότια προάστια, όπου θα μπορούν να αναπτύξουν περισσότερο το μενού με καλύτερες υποδομές, τόσο στην κουζίνα, όσο και στη σάλα που θα σερβίρουν. Ως τότε, ευτυχώς μέσω delivery εμείς θα συνεχίσουμε να παραγγέλνουμε τις πραγματικά πεντανόστιμες δημιουργίες τους…!

Συνταγή για τα αυγά scrambled με αβοκάντο

Υλικά για 1 άτομο
1 φέτα προζυμένιου ψωμιού (στο πάχος της αρεσκείας σας)
1 αβοκάντο ώριμο, έτοιμο προς κατανάλωση
2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
50ml κρέμα γάλακτος με 30-35% λιπαρά
λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνι
1 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο για το τηγάνι
αλάτι θαλασσινό
λίγο φρέσκο μαϊντανό, άνηθο ή φύλλα εστραγκόν (προαιρετικά)
σουμάκ
καπνιστή πάπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος για μισό λεπτό, ώσπου να βεβαιωθούμε ότι έχουν ενσωματωθεί καλά.
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση από την κορυφή ως κάτω και το χωρίζουμε στα δύο. Αφαιρούμε τη φλούδα από τη σάρκα του χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας και τοποθετούμε το εσωτερικό του σε μια επιφάνεια κοπής. Τεμαχίζουμε το καθαρισμένο αβοκάντο σε λεπτές φέτες, περίπου 7-8.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μυρωδικά τα ψιλοκόβουμε και υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί ένα κουταλάκι του γλυκού συνολικά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, ώσπου να καλυφθεί η επιφάνειά του. Τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι το ψωμί και το σωτάρουμε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Αφαιρούμε το ψωμί από το τηγάνι, τοποθετούμε επάνω του τις φέτες του αβοκάντο και καρυκεύουμε με αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά αν το επιθυμούμε.

Καθαρίζουμε το αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά με το βούτυρο να λιώνει σιγά -σιγά. Έπειτα, προσθέτουμε 2-3 πρέζες αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ή δοσολογία ανάλογα με τις προτιμήσεις σας).

Παίρνουμε το μίγμα του αυγού και το ρίχνουμε στο τηγάνι περνώντας το από ένα σουρωτήρι και πιέζοντάς το με μια σπάτουλα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει πέσει κανένα ίχνος από τσόφλι. Ρίχνουμε μέσα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα αυγά μέσα στο τηγάνι, ώσπου να γίνουν τα αυγά μας όσο ψημένα τα θέλουμε. Τότε αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Τοποθετούμε τα αυγά μας πάνω από το αβοκάντο και ρίχνουμε μια πρέζα καπνιστή πάπρικα. Ολοκληρώνουμε το σερβίρισμα με επιπλέον ψιλοκομμένα μυρωδικά (αν το θέλουμε) ή αν έχετε λίγο λάδι τρούφας ή λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

info
Αγίου Θωμά 34, Αθήνα (Γουδή), τηλ. 210 7716449.

Φωτογραφίες: William Faithful