Μπορείς να νιώσεις ταξιδιώτης στην πόλη σου, συμμετέχοντας σε μια ιστορική-γαστρονομική ξενάγηση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι γαστρονομικές ξεναγήσεις συνδέουν τους επισκέπτες με την ιστορία και τις παραδόσεις ενός λαού, μέσω της διατροφικής του κουλτούρας. Η επιλογή ενός οργανωμένου food tour έχει αποδειχθεί ότι είναι μία εξαιρετική επιλογή για να γνωρίσουν καλύτερα οι τουρίστες μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως είναι η Αθήνα, που κρύβει λίγο απ’ όλα:  Αρχαία ιστορία, εμβληματικά μνημεία, παράδοση και λαογραφία και, φυσικά, γαστρονομία με επιρροές από πολλές και διαφορετικές κουζίνες. Κρυμμένοι ή φανεροί, μικροί ή μεγαλύτεροι θησαυροί, μνημεία της Αρχαιότητας, λαϊκή αγορά, πολιτισμός, γαστρονομία, περπάτημα, εξερεύνηση και ανακάλυψη, όλα αυτά μαζί συνθέτουν το  παζλ των γαστρονομικών περιηγήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Τουρισμός για φαγητό και ποτό
Η γαστρονομία αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή προορισμού. Την ίδια στιγμή, ο γαστροτουρισμός σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τάση έχει οδηγήσει στη μετάβαση από το «φαγητό στον τουρισμό» σε «τουρισμός για φαγητό». Η εμπειρία που προσφέρει το φαγητό και το ποτό γίνεται όλο και πιο ουσιαστικός τρόπος αναγνώρισης και εκτίμησης μιας περιοχής και αποτελεί σημαντικό λόγο για να ταξιδέψει κάποιος. Αυτό το φαινόμενο
έχει αναμφισβήτητα διαμορφωθεί από την ανάγκη των ανθρώπων για εξερεύνηση άγνωστων γεύσεων.

Τρώγωντας σαν ντόπιος
Η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη και οι τουριστικοί οδηγοί έχουν εκατοντάδες προτάσεις για το τι πρέπει να δει και να γευτεί ένας ταξιδιώτης. Όμως, καμία από αυτές τις επιλογές δεν θα δείξει πού συχνάζουν πραγματικά οι ντόπιοι, ούτε θα δώσει ουσιαστική εικόνα της ιστορίας της πόλης και του τρόπου ζωής των κατοίκων της. Αυτό είναι το κενό που καλύπτουν οι γαστρονομικές περιηγήσεις με την καθοδήγηση των ξεναγών. Τα food tours στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν αποτελούν έναν τυπικό περίπατο για αναζήτηση φαγητού και ποτού. Μέσω της γαστρονομικής εμπειρίας, οι ξεναγοί εκπαιδεύουν τους τουρίστες προβάλλοντας τη μοναδικότητα, την πρωτοτυπία, την αυθεντική Αθήνα, κατ’ επέκταση και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι γευστικές ανακαλύψεις ενισχύουν και προστατεύουν τη γαστρονομική κληρονομιά μας.

Χρειάζονται οι ξεναγοί; 
Το ταξίδι στην Αθήνα μπορεί να είναι χρονοβόρο και ο προγραμματισμός περίπλοκος. Όπως σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, ο επισκέπτης έχει τόσα πολλά πράγματα να δει, που συχνά δεν ξέρει πού να πρωτοπάει. Τα food tours πρέπει να διοργανώνονται από έμπειρους ξεναγούς, διαπιστευμένους από το υπουργείο Τουρισμού, οι οποίοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια συμπυκνωμένη εμπειρία. Ο ξεναγός ακολουθεί μια μελετημένη διαδρομή με πολλές και μικρές στάσεις. Τοποθεσίες, μνημεία, αγορές, φούρνοι, καφενεία, bar
και roof tops. Σε κάθε σημείο δοκιμάζεται  ένα μικρό πιάτο ή ρόφημα και εξηγεί πώς συνδέεται με την κουλτούρα της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, αφηγείται ξεχωριστές ιστορίες για τις γειτονιές ώστε να δώσει μια βαθύτερη κατανόηση του τοπικού τρόπου ζωής.

Τι ζητούν οι ταξιδιώτες
Οι τουρίστες αναζητούν τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής, την αυθεντικότητα των ελληνικών γεύσεων και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Στις προγραμματισμένες γευσιγνωσίες δοκιμάζουν τυριά, αλλαντικά, πίτες, ελιές, τσάγια και ποικιλίες βοτάνων, μέλι και άλλα παραδοσιακά εδέσματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά η ιστορία της ελιάς και η θέση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στις ελληνικές μαγειρικές, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, αποτελεί ξεχωριστή θεματική ενότητα και συνοδεύεται πάντοτε με γευσιγνωσία.Τα μικρά μαγαζάκια της Κεντρικής Αγοράς (Βαρβάκειος) και της πέριξ γειτονιάς ανήκουν στους δημοφιλέστερους προορισμούς και η βόλτα σε αυτά αποτελεί από τα σημαντικότερα highlights. Φρούτα και λαχανικά, τουρσιά, κρεατικά, θαλασσινά, ξηροί καρποί, μπαχαρικά γίνονται εικόνες για Instagram.

Σαν ξενάγηση από ένα φίλο
Ο ξεναγός δεν αρκεί να είναι καταρτισμένος και έμπειρος. Πρέπει να είναι ντόπιος ή να έχει μυηθεί ο ίδιος στα μυστικά της πόλης, για να μοιραστεί με τους τουρίστες τις δικές του εμπειρίες. Πέρα από την ξενάγηση, συμβάλλει ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μια πιο αυθεντική εμπειρία.

Μια τυπική διαδρομή φαγητού και ιστορίας
Τόπος συνάντησης: Πλατεία Μοναστηρακίου. Ιστορική αναδρομή, περπάτημα και στάση για κουλούρι και ελληνικό καφέ στην πλατεία Ψυρρή. Πορεία προς τη Βαρβάκειο Αγορά, γευσιγνωσία μελιών και παραδοσιακών προϊόντων σε παντοπωλείο. Περπάτημα προς την πλατεία Ομονοίας, στροφή προς την Αιόλου και στάση για λουκουμάδες. Φωτογραφία με τους ντόπιους, περπάτημα στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου και στάση στην πλατεία Αγίας Ειρήνης για σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα. Πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, selfies με τους Εύζωνες, μαχλέπι, κάστανα και ψημένο καλαμπόκι με κατεύθυνση προς την Πλάκα. Στάση για γευσιγνωσία ελαιολάδων και περπάτημα στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων. Επιστροφή στην πλατεία Μοναστηρακίου.