Τα καλοκαιρία φαίνεται ότι είναι η εποχή των γαστρονομικών φεστιβάλ. Κάθε χρόνο διοργανώνονται όλο και περισσότερα. Κάποια για πρώτη φορά, κάποια πάλι έχουν εδραιωθεί στον χρόνο. Σαν αυτό που γίνεται στο εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, στην Ρόδο από την Δευτέρα .

Φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά του Local Gourmet Festival, το όποιο έχει ως σκοπό να φέρει στο προσκήνιο και να αναδείξει την άγνωστη ροδιτική κουζίνα και τον πλούτο της. Εμπνευστής αυτού του φεστιβάλ είναι ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης, Executive chef του ξενοδοχείου, που με κάθε μέσο και τρόπο προσπαθεί να προωθήσει την κουζίνα της Ρόδου. Σ’ αυτό το σημείο να σας αναφέρω την εξαιρετική προσπάθεια που έχει κάνει μέσω του βιβλίου του «Μακριά μυρωδιά» στο οποίο έχει συγκεντρώσει και καταγράψει σχεδόν όλες τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Φέτος, λοιπόν, είχα την τύχη να βρεθώ για δεύτερη φορά στο Local Gourmet Festival και να δω, να απολαύσω και να γευτώ τον «διάλογο» πέντε Ελλήνων καταξιωμένων σεφ με την ομάδα του εστιατορίου Noble. Ένας γευστικός «διάλογος» που φέτος είχε αρκετό ενδιαφέρον με νόστιμα πιάτα που έπαιζαν με τα τοπικά προϊόντα και συνταγές. Έτσι, κάθε μέρα στην ανοιχτή κουζίνα του Noble, ετοιμαζόταν ένα μοναδικό μενού γευσιγνωσίας των δέκα σταδίων, εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα στη λογική ενός 4-hand dinner.

Τις τέσσερεις ημέρες του φεστιβάλ από την κουζίνα του εστιατορίου πέρασαν ο Άγγελος Λάντος, chef de cuisine στη βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin Σπονδή, τον οποίο συνόδευσε ο pastry chef  Σπύρος Πεδιαδιτάκης, o Παναγιώτης Γιακαλής, executive chef του ξενοδοχείου Margi στην Αθήνα, ο Πάνος Δήμου, chef έρευνας και ανάπτυξης στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin El Celler de Can Roca στη Χιρόνα της Ισπανίας και ο Τάσος Στεφάτος, executive chef στα εστιατόρια Petra και Elements του ομίλου ξενοδοχείων Canaves Oia της Σαντορίνης.

Φέτος είχα πολλά πιάτα να θυμάμαι τόσο από την ομάδα του Noble, όσο και από τους καλεσμένους σεφ. Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να σας πω ότι ο Τρουμούχης έχει στήσει μια πολύ δυνατή και ικανή ομάδα που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από νεαρούς μάγειρες που δεν τους λείπει ούτε η όρεξη ούτε το μεράκι.

Θα αναφερθώ στον Σπύρο Κουγιό, ο οποίος έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη του Τρουμούχη και συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο του μενού του Noble έχοντας μάλιστα πολλές, ενδιαφέρουσες και νόστιμες ιδέες, καθώς και στον Μάριο Κορωναίο, τον pastry chef που και αυτός με την σειρά του κάνει πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι των επιδορπίων – ο ασουρές με σιτάρι, ρόδι, ρεβίθια και σάλτσα από ελληνικό καφέ ήταν ένα από τα γλυκά που ξεχώρισα.

Από τα πολλά πιάτα που δοκίμασα στο φετινό φεστιβάλ, θα σας αναφέρω μερικά που ξεχώρισα με δυσκολία μιας και ήταν αρκετά εκείνα που μου άρεσαν. Για παράδειγμα ο αέρινος ταραμάς με την πούδρα από αγκινάρα καθώς και η μους σφυρίδας με ξινολάπαθο που ετοίμασε ο Άγγελος Λάντος.

Το βαθιά νόστιμο σοφιγάδο που ήρθε «σφραγισμένο» σε ένα φάκελο του Τάσου Στεφάτου, τον ωραίο μπακαλιάρο με κρούστα λιαστής τομάτας σε αυγολέμονο από μάραθο του Παναγιώτη Γιακαλή αλλά και την «καλοκαιρινή αναρχία» όπως την ονόμασε ο Πάνος Δήμου που ήταν ένα πιάτο που συνδύαζε πολλά μικρά κομμάτια από διάφορα μέρη του αρνιού με διαφορετικές παρασκευές από βερίκοκο. Αυτά από τους καλεσμένους σεφ.

Όσο για τα πιάτα της ομάδας του Noble δεν γίνεται να μην σας αναφέρω το σουπιόριζο που φέτος ήταν πιο νόστιμο από πέρυσι, τη νεροκολοκύθα με σκορπιό, απάκι και γλυκοπατάτα καθώς και τα παραδοσιακά γιαπράκια που είχαν φτιαχτεί με παντζάρι και ήταν γεμιστά με αστακό και τα πιταρόυδια με θαλασσινά. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά ακόμα, όμως θα ήταν κουραστικό.

Το φετινό, λοιπόν, Local Gourmet Festival έδειξε ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο. Εξελίσσεται, ωριμάζει και βρίσκει μια ξεχωριστή ταυτότητα. Κρύβει νόστιμες εκπλήξεις, ενδιαφέρουσες ιδέες και ενώνει μαγειρικές φιλοσοφίες, φέρνοντας το κοινό σε επαφή τόσο με την ροδίτικη όσο και με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα.