Λέγεται all about Lemon και είναι όντως αυτό: ένα καλαίσθητο μαγαζί γεμάτο γλυκά από λεμόνι και όχι μόνο! Με το που φτάνεις αντικρίζεις από έξω τη λεμονιά με τους πράσινους καρπούς της, ενώ μέσα στο ζαχαροπλαστείο σε υποδέχεται η γλυκύτατη κυρία Γιώτα Τζαφέρη, έτοιμη να σε ξεναγήσει και να σε κατευθύνει να πάρεις μαζί σου ό,τι τραβά η όρεξή σου.


Τρίχρωμη πάβλοβα σε σάντουιτς, με γκανάζ μοντέ σε τρείς γεύσεις: λεμόνι, φράουλα ή λάιμ

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι, φρέσκα μύρτιλλα και γλάσο λεμονιού

Τι βρίσκουμε εδώ; Από τούρτα lemon pie, μέχρι φίνα ατομικά γλυκά, όπως cheesecake με ζελέ λεμόνι σε ποτήρι ή μπάρα λεμονιού, μέχρι ταρτάκια, εκλεράκια και cake pops, που είναι ωραία ιδέα για ένα κέρασμα, αλλά και δικό τους παγωτό συσκευασμένο σε ατομικό κυπελάκι ή και με το κιλό.


Η κ. Γιώτα Τζαφέρη

Βρίσκονται σε αυτόν τον όμορφο χώρο στο Χαλάνδρι εδώ και δύο μόνο χρόνια, όμως η ιστορία τους ως All about Lemon είναι πολύ παλιά. Άνοιξαν τον πρώτο τους χώρο στη Νέα Ερυθραία το 2004 με την παλιά, οικογενειακή συνταγή που είχε κι έφτιαχνε η ίδια η κ. Τζαφέρη για τους καλεσμένους της στο σπίτι. Κι αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό το μοντέρνο γλυκό να έχει παλιά συνταγή, μάλλον φταίνε οι σπουδές στην Ελβετία….


Lemon meringue pie, τάρτα με κρέμα λεμονιού (lemon curd) και μαρέγκα, που πασπαλίζεται με μαύρη ζάχαρη και ψήνεται στον φούρνο.

Χειροποίητα μπεζεδάκια σε διάφορες γεύσεις

Τότε ήταν μια εποχή που η σοκολάτα πρωταγωνιστούσε στα ζαχαροπλαστεία, οπότε η ιδέα της ήταν να διαφοροποιηθεί και να χτίσει σιγά -σιγά ένα concept γύρω από το λεμόνι. Άλλωστε η σκέψη της ήταν ότι το χρησιμοποιούμε παντού και όχι μόνο στα γλυκά αλλά και στη μαγειρική, στα λικέρ, στις μαρμελάδες (ως συντηρητικό), οπότε είναι ένας σιωπηλός πρωταγωνιστής, όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά η γυναίκα που εμπνεύστηκε αυτό το μαγαζί, μαζί με τον σύζυγό της.


Σπιτική λεμονάδα συμπυκνωμένη σε τέσερις εκδοχές: φυσική, με τζίντζερ, με μέντα και με φράουλα

Με τις δυσκολίες, όμως, που πέρασε η εστίαση πριν και μετά την πανδημία, αποφάσισαν να μεταφερθούν σε νέο, μικρότερο χώρο και να ειδικευθούν σε αυτό που ήξεραν καλά, δηλαδή τα γλυκά με λεμόνι. Αυτό που μας άρεσε είναι ότι προσπαθούν να φτιάχνουν υγιεινά γλυκά, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, με την έννοια ότι δεν χρησιμοποιούν συντηρητικά και έτοιμα μίγματα. Ο κόσμος πλέον, αναζητά το πιο ειδικό, το πιο ποιοτικό γλυκό.


New York cheesecake: ψημένο cheesecake λεμονιού, με sour cream και φρούτα του πάθους σε οικογενειακό μέγεθος

Σπεσιαλιτέ τους η lemon meringue pie, είναι με μαρέγκα και μαύρη ζάχαρη, που καραμελώνεται από πάνω με το φλόγιστρο και είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες, αφού είναι «ψημένη». Διατίθεται και σε μικρό μέγεθος, αυτό που αποκαλούν του κορωνοϊού!


Κορμός παγωτό lemon pie, με χειροποίητο παγωτό λεμόνι, κομματάκια τάρτας, κρέμα λεμονιού και σπασμένους μπεζέδες (φωτο εξωφύλλου)

Χειροποίητο παγωτό λεμόνι και lemon pie, με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και γιαούρτι 2%. 

Στα best seller τους και το N.Y. cheesecake λεμόνι. Είναι ψημένο κι αυτό με λεμόνι κι από επάνω έχει sour cream και λίγο passion fruit. Για όσους έχουν πάει στο Αμάλφι, νότια Ιταλία, το λιμοντσέλο τιραμισού, με το γνωστό λικέρ και κρέμα λεμόνι και σαβουαγιάρ. Σε ολόκληρο και σε ποτήρι. Μάθαμε ότι όλη η Ιταλία από Νάπολι και κάτω, κάνει αυτό το είδος του τιραμισού και όχι το κλασικό με κακάο και λικέρ καφέ που γνωρίζουν οι περισσότεροι.


Κλασική πάβλοβα, με αμύγδαλα καβουρδισμένα στη μαρέγκα, σαντιγί, φράουλες και κουλί από κόκκινα φρούτα

Εξωτικός κορμός πάβλοβα, με ινδική καρύδα, κρέμα από μοσχολέμονο, κουλί από μάνγκο και κομμάτια φρέσκου ανανά

Κάθε καλοκαίρι βγάζουν και τον εξωτικό κορμό πάβλοβα. Έχει μέσα κρέμα λάιμ, φρέσκο ανανά και ένα κουλί από μάνγκο, κι από έξω ινδική καρύδα. Το στολίζουν από επάνω με ένα πολύ ιδιαίτερο μίνι φρούτο, που λέγεται φυσαλίς. Εδώ καταλαβαίνεις ότι η Ιωάννα, η pastry chef τους, που βρίσκεται πίσω από ένα τζάμι, στο ανοιχτό στο κοινό εργαστήριο, είναι πραγματική καλλιτέχνιδα!


Η pastry chef Ιωάννα στο ανοιχτό εργαστήριο

Lime meringue tart: τάρτα με μαγειρεμένα φραμπουάζ στη βάση, κρέμα μοσχολέμονου και ιταλική μαρέγκα

Το δεύτερο best seller τους, μετά τη lemon pie, είναι ένας κορμός, που έχει μέσα κρέμα με λεμόνι και φράουλες και είναι όλος γεμιστός με φρέσκες φράουλες. Πολύ δροσερός και gluten free για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Τον ίδιο κορμό τον φτιάχνουν και με το εποχιακό ροδάκινο.


Citron: τραγανό κέλυφος σε σχήμα λεμονιού, που περικλείει μια δροσερή έκρηξη λεμονιού, με κομματάκια από λεμόνι και λάιμ.

Πολύ δημοφιλές και νέα άφιξη είναι το ατομικό citron, το οποίο είναι σφαιρικό, πάλι με ψημένη μαρέγκα εξωτερικά, που όταν το κόβεις βγαίνει σαν λάβα από μέσα το εσωτερικό του, που είναι πολύ ρευστό. Άλλο, πολύ ιδιαίτερο, το lemon cremeux bar, με τραγανή βάση από αμύγδαλο, μαύρη ζάχαρη και μια πιο συμπαγή κρέμα, ένα cremeux. Είναι πιο μοντέρνο, θυμίζει μπάρα και τρώγεται και με το χέρι!


Limoncello tiramisu με αέρινη κρέμα από μασκαρπόνε και σαβαγιάρ ραντισμένα με σιρόπι από λιμοντσέλο

Εκμέκ κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης και κρέμα πατισιέρ αρωματισμένη με λιμοντσέλο

Νέα προσθήκη στα ψυγεία τους και το δροσερό cheesecake με μάνγκο και λάιμ, ενώ κλασική αξία είναι και το εκμέκ καταΐφι σε ποτήρι. Κάποια από τα γλυκά τους θέλουν πολύ δουλειά, για κάποιο μας είπαν ότι χρειάζονται 3 ολόκληρες μέρες, οπότε άνετα θα μπορούσαν να σταθούν και σε ένα εστιατόριο ως επιδόρπιο, σκεφτήκαμε. Κι όντως τα ατομικά σε ποτήρι πηγαίνουν σε γνωστή ψαροταβέρνα και αρέσουν πολύ.


Μίνι ταρτάκια σε διάφορες γεύσεις: με κρέμα λεμονιού, μοσχολέμονου ή κρέμα από φρούτα του πάθους σε μια σοκολατένια βάση

Cake pops με γκανάζ σοκολάτας

Αν περάσετε το πρωί και δεν σας πάει να πάρετε γλυκό, φτιάχνουν καθημερινά και πίτες που γίνονται ανάρπαστες, καθώς και σπιτική, συμπυκνωμένη λεμονάδα σε 4 γεύσεις, που μπορείτε να πάρετε για το σπίτι. Κι αν δεν μένετε κοντά, κάνουν delivery ως τον Διόνυσο, ενώ συνεργάζονται με γνωστές εφαρμογές delivery. Κι επειδή αυτή η εποχή έχει πολλές βαφτίσεις και γάμους, αναλαμβάνουν και τέτοιους είδους εκδηλώσεις, αλλά και τούρτες γενεθλίων υπερπαραγωγή, με το θέμα που θα διαλέξετε!

Φωτογραφίες: William Faithful

info:
Στρ. Παπάγου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6250237