Ακριβώς απέναντι από την πλατεία Μοναστηρακίου υπάρχει ένα παγωτοπωλείο ξεχωριστό από τα άλλα. Τα παγωτά Plan(e)t με την κρεμώδη υφή και την υπέροχη γεύση, απέκτησαν το δικό τους «σπίτι» στο κέντρο της Αθήνας.

Τα plant based παγωτά τα γνώριζα ήδη από πέρυσι, που έκαναν την εμφάνισή τους σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πριν λίγο καιρό άνοιξαν το πρώτο τους φυσικό κατάστημα. Οι πέντε γεύσεις τους, που ξεκίνησαν το 2021, σήμερα πωλούνται σε περισσότερα από 350 σημεία σε όλη τη χώρα.

Αυτό το ζεστό μεσημέρι που μία (ή και περισσότερες) μπάλα παγωτού φαινόταν σωτήρια, κατευθύνθηκα στην οδό Ερμού 86.

Οι γεύσεις
Η βιτρίνα του Plan(e)t είναι γεμάτη λαχταριστές γεύσεις. Τα παγωτά του δεν έχουν ίχνος ζωικού συστατικού και παρασκευάζονται αποκλειστικά στο εργαστήριό τους από ρόφημα ελληνικής βρώμης και φυτική κρέμα γάλακτος, που τους χαρίζει μία βελουδένια υφή, η οποία συνήθως λείπει από παγωτά που χρησιμοποιούν φυτικές πρώτες ύλες.

Ανάμεσα στις γεύσεις -holy bueno, passion fruit cheesecake, vegan kit-kat αλλά και φιστικοβούτυρο με καραμέλα- επέλεξα τελικά φράουλα, καρύδα και το double pistachio με φιστίκι από την Αίγινα και το Ιράν, το οποίο περιείχε και ολόκληρα φιστίκια μέσα.

Το μπισκοτένιο κυπελάκι
Τα παγωτά σερβίρονται σε μπισκοτένιο κυπελάκι -υπάρχει και η επιλογή για χάρτινο- και συνοδεύονται με ένα, επίσης, μπισκοτένιο κουταλάκι. Έτσι, δεν πετιέται τίποτα και είναι όσο πιο zero waste γίνεται. Όμως, το plan(e)t είναι ήδη ένα plastic free κατάστημα, αφού δεν χρησιμοποιείται καθόλου πλαστικό. Επίσης, αυτές τις ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί και η καφετιέρα του και έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τον espresso σας σε μπισκοτένιο ποτηράκι ή να το πάρετε σε χάρτινο ποτήρι και να συνεχίσετε με την ημέρα σας.

Όμως, ας επιστρέψουμε στα plant based παγωτά, που κλέβουν την παράσταση με την κρεμώδη υφή τους. Σερβίρονται σε κυπελάκια και βαφλάκια και όλα τους είναι βρώσιμα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη Nutella και το τσουρέκι με πραλίνα και παγωτό, όπως επίσης και τα milkshakes του με παγωτό. Όπως είπαμε και πιο πάνω, όλα είναι vegan.

Ο εμπνευστής του Planet άφησε τα χρηματοοικονομικά για να φτιάξει τη δικιά του vegan start-up εταιρεία
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Γρηγόρης Μπογράκος, ο οποίος άφησε τα χρηματοοικονομικά και ίδρυσε την πρώτη vegan start-up της χώρας και την πρώτη ελληνική εταιρεία με vegan παγωτό. «Δούλευα σε τράπεζες και private banking στο εξωτερικό και αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, ώστε να ασχοληθώ με το κομμάτι των start-up που μου αρέσει πολύ. Είμαι vegan τα τελευταία έξι χρόνια και έτσι, ήθελα να κάπως να συνδυαστούν αυτά τα δύο. Τότε, μου ήρθε η ιδέα για το πρώτο vegan παγωτό από ελληνική εταιρεία. Θέλαμε να είμαστε όσο πιο eco friendly γίνεται και έτσι, δεν έχουμε καθόλου πλαστικό στο κατάστημα, ενώ οι συσκευασίες των παγωτών που διανέμουμε στο εμπόριο είναι από ζαχαροκάλαμο», μου εξηγεί.

Τι γίνεται όμως για όλους εκείνους που διστάζουν να δοκιμάσουν ένα παγωτό, απλώς επειδή αναγράφεται η λέξη «vegan» πάνω σε αυτό;
«Επειδή χρησιμοποιούμε ρόφημα βρώμης και φυτική κρέμα γάλακτος, η υφή του είναι πολύ κρεμώδης και θυμίζει πολύ το παγωτό όπως το ξέρουμε. Επίσης, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της γεύσης ώστε να μην υστερεί πουθενά. Το παγωτό μας δεν απευθύνεται -και δεν θέλουμε κιόλας να απευθύνεται- μόνο σε vegan. Εμείς έχουμε μία εναλλακτική πρόταση, χωρίς ζωικά που όμως η γεύση του είναι όπως την ξέρουμε», μου λέει ο Γρηγόρης Μπογράκος και έχοντας δοκιμάσει τα παγωτά του, το επιβεβαιώνω.