Μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας στο ιστορικό αποστακτήριο Προμπονά Νάξου – ένα cocktail masterclass σε γιορτινή ατμόσφαιρα.

Αν ήθελε κανείς να ορίσει τη γεύση του καλοκαιριού στη Νάξο, αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη γεύση του κίτρου, του περίφημου εσπεριδοειδούς που έχει ταυτιστεί με το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Κι αν ήθελε να διαπιστώσει τι αρώματα αναδίδει η εύφορη κοιλάδα της Νάξου, πάλι στο κίτρο θα κατέληγε και στα κτήματα με τις κιτριές που συνθέτουν την πράσινη καρδιά του αγαπημένου κυκλαδίτικου προορισμού. Τη μοναδική αυτή ταυτότητα της αξιώτικης γης αναδεικνύει εδώ κι 108 χρόνια η ιστορική ποτοποιία Προμπονά, που καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή τη γευστική παράδοση του νησιού, προσφέροντας τα αγνότερα αποστάγματα και κεράσματα με βάση το κίτρο και ταυτίζοντας πλέον το όνομά της με το ιδιαίτερο αυτό εσπεριδοειδές.

Έχοντας κλείσει πάνω από έναν αιώνα αδιάκοπης λειτουργίας, η ιστορία της ποτοποιίας που ξεκίνησε το 1915, συνεχίζεται σήμερα από την 3η και 4η γενιά της οικογένειας, που κρατά ζωντανή την ίδια αγάπη, το μεράκι και την πίστη στην παράδοση που διακατείχε τον ιδρυτή της επιχείρησης. Με ιδιόκτητα κτήματα κιτριών στα πιο εύφορα σημεία της Νάξου, εκσυγχρονίζοντας παλιές τεχνικές και διατηρώντας πατροπαράδοτες μυστικές συνταγές, έχει αναγάγει την παραγωγή προϊόντων κίτρου σε πραγματική τέχνη, είτε πρόκειται για τα αρωματικά, γλυκόπιοτα αποστάγματα, είτε για τα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς γλυκά τους, σε μια μεγάλη ποικιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται. Και ποιος δεν αναγνωρίζει το καλαίσθητο κατάστημα στο λιμάνι της Νάξου που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στη Χώρα, με τον τεράστιο ζωγραφιστό χάρτη και τις υπέροχες βιτρίνες που ξεχειλίζουν γευστικούς πειρασμούς. Ή ποιος δεν έχει μπει για να δοκιμάσει ένα από τα εκλεκτά αποστάγματα κίτρου και να πάρει σαν γευστικό σουβενίρ από το νησί, τα περίφημα γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες, τα λουκούμια και τις αποξηραμένες φλούδες κίτρου που κυριολεκτικά ταιριάζουν με όλα, από γιαούρτι και σαλάτες ως κέικ και πλατό τυριών.

Αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι οι ξεναγήσεις στο οικογενειακό αποστακτήριο, πλάι σ΄ένα από τα περιβόλια των κιτριών, που παίρνουν άλλη διάσταση χάρη στις πλούσιες εμπειρίες γευσιγνωσίας που τις συμπληρώνουν. Εκεί ακριβώς, μεταξύ της ιστορικής ποτοποιίας, ενός μικρού κτήματος με βαρυφορτωμένα κιτρόδεντρα και της ηλιόλουστης αυλής, η ελληνική φιλοξενία συναντά τις γεύσεις των Κυκλάδων κι ο επισκέπτης μυείται στα μυστικά παρασκευής των μοναδικών αποσταγμάτων κίτρου. Οικοδεσπότες και ξεναγοί στο χώρο, αφηγητές της ιστορίας του κίτρου και συνεχιστές της παράδοσης Προμπονά, η νεότερη γενιά της οικογένειας, με επαγγελματισμό κι εγκαρδιότητα, μας υποδέχεται στο χώρο, γεμίζει τα ποτήρια μας με κορυφαίας ποιότητας αποστάγματα και τσουγκρίζει μαζί μας με χαμόγελο γύρω από το πλούσιο τραπέζι γευσιγνωσίας.

Από τα τρία ξεχωριστά γευστικά «ταξίδια» – εμπειρίες γευσιγνωσίας που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια, δοκιμάσαμε αυτή που προστέθηκε μόλις φέτος, ενθουσιάζοντας τόσο τους λάτρεις των κλασσικών αποσταγμάτων, όσο κι όσους ταυτίζουν το καλοκαίρι με ένα ευφάνταστο δροσιστικό cocktail. Ένα mini cocktail masterclass διάρκειας 90′ με βάση το κίτρο γίνεται η απόδειξη ότι οι πειραματισμοί με τις κλασικές γεύσεις μπορούν να γίνουν η βάση για τις πιο πρωτότυπες ιδέες, ανανεώνοντας γευστικά αγαπημένα cocktails με την προσθήκη αποσταγμάτων κίτρου. Και το πιο διασκεδαστικό απ΄ όλα είναι ότι ο κάθε επισκέπτης γίνεται για λίγο mixologist, φορώντας την ποδιά του barman, ανακατεύοντας υλικά και ποτά και σερβίροντας τις δημιουργικές του προτάσεις στο μπαρ της αυλής.

Από το κτήμα με τις κιτριές στο ιστορικό αποστακτήριο

Η πρωτότυπη εμπειρία ξεκινά με μια σύντομη περιήγηση στο οικογενειακό κτήμα, φέρνοντάς μας σε επαφή με τη φύση της ονειρεμένης Νάξου. Εκεί μπορεί κανείς να δει από κοντά τα δέντρα, τα άνθη και τους καρπούς τους, να κόψει και να μυρίσει το έντονο άρωμα των φύλλων των οποίων την επεξεργασία θα γνωρίσει στη συνέχεια, να μάθει γιατί το ύψος των δέντρων μένει επίτηδες χαμηλό και το λόγο που το μάζεμα των κιτρόφυλλων γίνεται μετά την πρώτη δυνατή βροχή του Οκτώβρη.

Μετά την πρώτη γνωριμία με το κίτρο, ακολουθεί η ξενάγηση στο χώρο του αποστακτηρίου, εκεί όπου μεταφέρονται και συγκεντρώνονται τα φύλλα από τα οικογενειακά κτήματα, για να μπουν στους άμβυκες και να ξεκινήσει η διαδικασία της μονής ή διπλής απόσταξης. Οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συμπληρώνονται από ένα κατατοπιστικό βίντεο, συνδυάζονται με δοκιμή 3 διαφορετικών, εκλεκτής ποιότητας αποσταγμάτων Προμπονά, συνοδεία γλυκών όπως αμυγδαλωτά Νάξου με επικάλυψη σοκολάτας, αποξηραμένες φλούδες κίτρου όλο άρωμα, χαλβαδόπιτα και λουκουμάκια-μπουκίτσες. Είναι ο καλύτερος τόπος για να μυηθείτε στην απολαυστική γεύση των εσπεριδοειδών που μόλις πριν θαυμάσατε στα δέντρα και να συνεχίσετε το νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο που εκτυλίσσεται μέσα από μια συλλογή προσεκτικά διαφυλαγμένων αντικειμένων.

Παλιά μπουκάλια και συσκευασίες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αφίσες, πορτρέτα των μελών της οικογένειας που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανάδειξη του κίτρου και συγκινητικά προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή. Αλλά και φωτογραφίες από το σήμερα, χαρούμενες απεικονίσεις μικρών και μεγάλων από τα διάφορα στάδια συγκομιδής και παραγωγής, μας ξαναγυρνούν στο παρόν, σηματοδοτώντας την ώρα που θα ξαναβγούμε στην αυλή για να δοκιμάσουμε τις δεξιότητές μας στην παρασκευή cocktails βασισμένων στα περίφημα αποστάγματα.

Ένα διασκεδαστικό mini cocktail masterclass

Από το φετινό καλοκαίρι, κάτω απ΄ τη σκιά των κληματαριών, εκτός απ΄ το τραπέζι της πλούσιας γευσιγνωσίας και των οινικών δοκιμών των κρασιών που οινοποιεί η οικογένεια Πομπονά, δεσπόζει κι ένα καλαίσθητο μπαρ. Φτιαγμένο από τα παλιά, ξύλινα βαρέλια του αποστακτηρίου, είναι το σημείο που θα σας υποδεχθεί ένας έμπειρος barman και θα αναλάβει να μεταμορφώσει κάθε επισκέπτη σε bartender, που φορώντας την ποδιά του θα φτιάξει μόνος του τα δικά του cocktails. Πώς; Με το ατομικό καλάθι – mixologist kit που λαμβάνει ο κάθε συμμετέχων, ώστε μαζί με τις συνταγές να έχει στη διάθεσή του όχι μόνο τα αποστάγματα και τα λοιπά συστατικά, αλλά και όλα τα απαραίτητα σύνεργα: shaker, μεζούρες, σουρωτήρια, λαβίδες, στίφτες και τσιμπίδες, ανάλογα ποτήρια, μέχρι και τα συνοδευτικά που θα στολίσουν τα cocktails σας. Στο διασκεδαστικό αυτό μάθημα υπό τους ήχους μουσικής, όλοι καταλήγουν μια μεγάλη, κεφάτη παρέα, ενώ γνωστά cocktails μετατρέπονται σε «classics with a twist» και σερβίρονται με τρόπο που θυμίζει Ελλάδα.

Όπως το Moscow Mule που γίνεται Citron Mule με λευκό απόσταγμα κίτρου Προμπονά αντί για βότκα και αποκτά ελληνικό χαρακτήρα σερβιρισμένο σε μπακιρένιο μπρίκι μαζί με μια φλούδα αποξηραμένου κίτρου. Ή το τόσο εξωτικό Citron Passion που φωνάζει «καλοκαίρι στη Νάξο» με το έντονο πράσινο χρώμα του, την επίγευση κίτρου και το ευφάνταστο ταίριασμά του με ένα κουταλάκι υποβρύχιο βανίλια. Ακόμη και το Negroni μοιάζει ότι το δοκιμάζετε για πρώτη φορά, καθώς παρασκευάζεται με το special λικέρ κίτρου Προμπονά και συνοδεύεται ιδανικά μ΄ ένα παραδοσιακό λουκουμάκι.

Όποιο κι αν κερδίσει την προτίμησή σας, το βέβαιο είναι ότι θα διασκεδάσετε αφάνταστα ανακατεύοντας, χτυπώντας με πάγο, σουρώνοντας, διακοσμώντας με δυόσμο που θα κόψετε οι ίδιοι από τον κήπο και κυρίως δοκιμάζοντας τα δημιουργικά cocktails σας. Όλα συνοδεύονται από χορταστικά πλατό με τα διάσημα τυριά της Νάξου, αλλαντικά, χειροποίητες μαρμελάδες και chutneys κίτρου, φρέσκα φρούτα βάσει εποχικότητας και τραγανά κριτσίνια, ενώ όσο τα ποτήρια γεμίζουν και τσουγκρίζουν, τα χαμόγελα γίνονται αβίαστα και η ατμόσφαιρα θυμίζει γιορτή. Μια γιορτή που αγγίζει όλες τις αισθήσεις, δίνει άρωμα και γευστική ένταση στις καλοκαιρινές μας στιγμές και παντρεύει την παράδοση της Νάξου, τις μνήμες και τις γεύσεις του χθες με τις τελευταίες τάσεις που προδιαγράφουν το πιο γευστικό μέλλον.

Συμμετοχή με προκράτηση θέσης είτε στο www.promponaskitro.com είτε στο κατάστημα στη Χώρα Νάξου, όπου θα βρείτε επιπλέον συνταγές για cocktails με βάση τα αποστάγματα κίτρου, διαμορφωμένες από γνωστά μπαρ του νησιού, ειδικά για την ποτοποιία Προμπονά.

Παρακάτω η συνταγή του Negroni Citron που παραχώρησε στο Olive η ποτοποιία Προμπονά:

Υλικά
30 ml Special απόσταγμα κίτρου (πορτοκαλί)
30 ml Campari bitter
30 ml Martini Rubino Vermouth

Διαδικασία
Γεμίζουμε ένα ποτήρι του ουίσκι με 4-5 μεγάλα παγάκια. Προσθέτουμε το Special Κίτρο, το Campari και το Vermouth και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις μέχρι το ποτό να παγώσει. Προσθέτουμε μια φέτα πορτοκαλιού, γαρνίρουμε με ένα λουκούμι κίτρου σε οδοντογλυφίδα και σερβίρουμε αμέσως.