Στην ευρύτερη περιοχή της Μουσθένης Καβάλας και στην τοποθεσία «Κεραμιδαριό» κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, εντοπίζεται η αρχαιότερη ανθρώπινη εγκατάσταση. Είναι ένας οικισμός της Νεολιθικής εποχής που χρονολογείται σύμφωνα με τα επιφανειακά ευρήματα στο 5.000 – 4.000 π.Χ.. Εκεί στους πρόποδες του Παγγαίου κοντά στο χωριό Μουσθένη, σε έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, βρίσκεται η Φάρμα Μουσθένης μια μικρή οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα όπου με το δικό της καθημερινά φρέσκο κατσικίσιο γάλα παρασκευάζονται υψηλής διατροφικής αξίας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Με αγάπη και μεράκι 3 γενιές τώρα η οικογένεια ασχολείται με την εκτροφή αιγοπροβάτων εφαρμόζοντας τα πλέον σύγχρονα πιστοποιημένα μοντέλα. Η παραγωγή ποιοτικού γάλακτος με παραδοσιακό τρόπο όπως και η σωστή διαχείριση των ζώων αποτελεί τη μεγάλη κληρονομία της οικογένειας. Μέρος αυτής της κληρονομίας ήταν και τα μυστικά για το τυρί, το οποίο προέρχεται από άριστα γενετικά βελτιωμένο κοπάδι γι’ αυτό και δίνει μοναδικά γευστικά τυροκομικά προϊόντα!

Ο Απόστολος Αδάλιαλης, τελειόφοιτος οικονομικών σπουδών, και πτυχιούχος τυροκομικής καθημερινά βρίσκεται εκεί για να ελέγχει την παραγωγή και την σωστή ωρίμαση των τυριών εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα προϊόντα είναι αγνά χωρίς προσθήκη συντηρητικών και περαιτέρω επεξεργασίες που αλλοιώνουν την ποιότητα και την διατροφική τους αξία. Όπως λέει και ο ίδιος: «Εκτρέφουμε συγκεκριμένη ράτσα κατσικιών, τη ράτσα Αlpine. Τα ζώα κατάγονται από τις Γαλλικές Άλπεις από τα Μεσοπυρήναια Όρη, εξού και το όνομά τους. Είναι ράτσα γενετικά βελτιωμένη με πολύ υψηλές αποδόσεις σε γάλα που γενούν 1 έως 2 μικρά ετησίως. Είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και έχουν προσδόκιμο ζωής έως 10 έτη. Τρέφονται σταθερά με μίγμα καρπών βιολογικής προέλευσης, ελεγμένης ποιότητας σε συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με την φάση που βρίσκονται τα ζώα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το γάλα είναι βιολογικό, αρμέγεται καθημερινά και μεταφέρεται στο τυροκομείο, όπου και μεταποιείται σε διαφορετικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γραβιέρα, κασέρι, τυρί κατσικίσιο, κεφίρ, αριάνι, επιδόρπια (κρέμες-ρυζόγαλο)και πολλά άλλα».

Πρόσφατα η Φάρμα Μουσθένης άνοιξε υποκατάστημα στο κέντρο της Καβάλας. Έτσι οι καταναλωτές και λάτρες του καλού κατσικίσιου προϊόν να μπορούν να το προμηθευτούν εύκολα. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο η Φάρμα έχει ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό και διοργανώνει βιωματικές εμπειρίες ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους μέσα από ιδιαίτερα προγράμματα εκπαιδευτικού-ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ο επισκέπτης έρχεται κοντά στη φύση, γνωρίζει τον πρωτογενή τομέα αλληλοεπιδρά με τα ζώα και αντιλαμβάνεται την έννοια του φρέσκου γάλακτος.

info
Φάρμα Μουσθένης, Μουσθένη Καβάλας, Κατάστημα : Δοïράνης 1, Καβάλα, τηλ. 2510831274, https://moustheni.gr/

Δείτε επίσης:
Στη Γη της Ελιάς, την Καλαμάτα, μάθαμε όλα τα μυστικά της

Σε αυτή την οικογενειακή φάρμα καλλιεργούν γνήσια πιπεριά και παραδοσιακή πάστα Φλωρίνης!

Η Κατερίνα και ο Κωνσταντίνος καλλιεργούν σε μια φάρμα στον Όλυμπο λουλούδια που τρώγονται!