Θυμίζει τσουρέκι και είναι γεμάτο αρώματα φρέσκου βουτύρου, ζαχαρωμένων φρούτων και σοκολάτας. Το διάσημο ιταλικό πανετόνε είναι ένα γλυκό που αν και δεν ανήκει στη δική μας παράδοση έχει αγαπηθεί πολύ. Tα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει καθιερωθεί στα ελληνικά σπίτια ως ένα από τα γλυκά που απολαμβάνουμε κάθε Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξει κανείς ένα πραγματικά πετυχημένο πανετόνε δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί ώρες και εμπειρία γι αυτό και όσοι το αγαπούν συνήθως το προμηθεύονται από την αγορά. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια που το πανετόνε γίνεται όλο και πιο δημοφιλές οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Noble Panettone
Τα γλυκά του pastry chef Ευγένιου Βαρδακαστάνη έχουν μια διαβολική μαγεία που με κάνουν να αναστενάζω σε κάθε κουταλιά. Το ίδιο και τα panettone που ετοιμάζει. Φουσκωτά, αφράτα με άρωμα βουτύρου που θα σας πιάσει από την στιγμή που θα το βγάλετε από την συσκευασία. Βέβαια το μεγάλο μυστικό τους είναι το προζύμι που χρησιμοποιεί και η τεχνοτροπία που ακολουθεί ο Ευγένιος για να τα φτιάξει. Θα τα βρείτε σε δύο εκδοχές: μια κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης και μία με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. Β.Δ.
Madame fraise, Υμηττού 225, Μετς, τηλ.: 2114186 086

Πορτατίφ – Factory
Βουτυράτο και αφράτο, με αέρινη υφή και όψη αμαρτωλή, μπορεί να γίνει άκρως εθιστικό όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνα ελκυστικό. Tα panettone του Πορτατίφ Factory κάνουν κάθε χρόνο, κοντά στις γιορτές, να μοσχοβολά η Μαυρομιχάλη και μαζί με αυτή, και ολάκερα τα Εξάρχεια! Πέρα από την κλασσική γεύση, ξεχωρίζει αυτή με τη γέμιση bueno και αυτή με τη γέμιση φιστίκι. Λ.Χρ.
84 Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3645 264

Barolo Athens 
Η συνεργασία μεταξύ της δημιουργικότητας των Dolce&Gabbana και της ζαχαροπλαστικής της Fiasconaro καταλήγει σε μια μοναδική συνταγή: το τυπικό μιλανέζικο panettone. Τα κοινά συστατικά αυτής της εξαιρετικής ένωσης είναι ο σεβασμός στην παράδοση, το θάρρος για πειραματισμούς, η αναζήτηση της τελειότητας και της ομορφιάς. Ωστόσο, πάνω από όλα είναι η αγάπη για την παραγωγή, εξ ολοκλήρου «Made in Italy», που συγκεντρώνει τις υψηλότερες εκφράσεις της μόδας και της ζαχαροπλαστικής. Η άψογη δεξιοτεχνία της Fiasconaro διατηρείται χάρη στα design-άτα μεταλλικά κουτιά, κατασκευασμένα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές από τους πιο διάσημους τεχνίτες της Σικελίας, σχεδιασμένα με φωτεινά χρώματα και θέματα εμπνευσμένα από τα διακοσμητικά μοτίβα του σισιλιάνικου καροτσιού και τους χαρακτήρες του κουκλοθεάτρου, αποδίδουν όλα αυτά τα διαφορετικά πολύτιμα δοχεία εξαιρετικά συλλεκτικά με την υπογραφή Dolce & Gabbana. Προτιμήστε το ορθογώνιο μεταλλικό κουτί γιατί περιέχει πραλίνα ιταλικού φιστικιού. Γ.Μπ.
Δαβάκι 1, Ψυχικό, τηλ.: 210 6717 600

Panettone Infermentum
Μπορεί να μην το φτιάχνουν οι ίδιοι, όμως το panettone που θα βρείτε στον διάσημο Φούρνο Τάκη, έρχεται κατευθείαν από τη Βερόνα και είναι σκέτος αφρός. Ο Αρτέμης Παπαδόπουλος έψαξε πολύ για να βρει αυτό το φουσκωτό, ανάλαφρο ιταλικό «τσουρέκι». Είναι από την εταιρία Infermentum, φτιάχνεται από προσεγμένες πρώτες ύλες (βούτυρο, αυγά, μέλι ακακίας, φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης, bourbon) και είναι κλεισμένο σε μια άκρως οικολογική συσκευασία. Είναι προζυμένιο, αργής ωρίμασης, μοσχομυρίζει βούτυρο και έχει φοβερές κυψέλες, έτσι ακριβώς όπως πρέπει. Μπουκιά και αναστεναγμός. Εκτός από το παραδοσιακό, θα το βρείτε σε τρεις ακόμα εκδοχές: με σύκα, μήλα και καρύδια, με τρεις σοκολάτες, το φοβερό «αέρινο» Monte Nuvola και το Dark, ένα μαύρο, panettone όλο σοκολάτα. Β.Δ.
Φούρνος Τάκη, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230 052

MiTo’21
Σαν την διαφήμιση που λέει «η πρώτη σας αγάπη και παντοτινή», έτσι ακριβώς σκάει σαν σκέψη στο μυαλό μου, κάθε χρόνο, η πρώτη μπουκιά από τα panettone της MiTo’21. Είναι, πολύ απλά, ο λόγος – ή έστω ένας από αυτούς- που νιώθω χαρά όταν μπαίνουμε στα Χριστούγεννα και μελαγχολία όταν βγαίνουμε από την εορταστιική κρεπάλη. Φέτος, ρίξτε έξω και δοκιμάστε όλες τις γεύσεις: Και κλασική και με σοκολάτα, αλλά και αλμυρή με παρμεζάνα. Λ. Χρ.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα.

Panettone Revolution
Και αυτό το panettone δεν φτιάχνεται εδώ, αλλά έρχεται απευθείας από την Ιταλία. Ο Francesco di Salvo είναι ένας bakery που αγαπά τα ζυμάρια και φτιάχνει ένα από τα καλύτερα panettone στη γείτονα χώρα, χρόνια τώρα. Αυτά τα αφράτα, γεμάτα κυψέλες, αρωματικά δημιουργήματα του, τα φέρνει όπως και πέρυσι ο Αντώνης Καζάκος στο φούρνο του στα Εξάρχεια, The black Salami. Αργής ωρίμανσης, με προζύμι, επιλεγμένα βούτυρα και άλευρα έχουν όγκο, γεμάτη και μεστή γεύση και αν ξεκινήσετε να τα τρώτε, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε αν δεν τελειώσουν. Β.Δ.
The Black Salami, Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, τηλ.: 211 4187 956

Panettone με λεμόνι και μαρέγκα
Αν αγαπάτε το λεμόνι, αυτό είναι το πανετόνε που θα λατρέψετε! Αφράτο και μυρωδάτο, με έντονη την εσάνς λεμονιού, θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά και σίγουρα δεν θα μείνετε στο ένα μόνο κομμάτι. Το προιόν έχει προκύψει από τη συνεργασία με το Noble Pastry: το προζύμι της Kora και το κονφί λεμόνι από το Noble Pastry συμπράττουν για ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα που αξίζει να δοκιμάσετε! Να σημειώσουμε ότι το πανετόνε θα το βρείτε σε δυο μεγέθη, small και large, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και online από το e-shop του Kora Bakery. Ν.Κ.
Κora Bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Tηλ. 2103627855

 

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Νίκη Κοσκινά, Γιάννα Μπαλαφούτη, Λουκία Χρυσοβιτσάνου